Jump to content
  • 0

Конфигуриране на Микротик

NParadox

Question

Здравейте, не съм работил до сега с микротик, а ми се налага да изградя следната мрежа

CCR1016-12G-посреща трафика от интернет доставчика с 5 реални ИП адреса,

изграждам локална мрежа, в която имам 8 точки за фрее интернет достъп, който преминава през 8 br. rb750UP и Unifi acsess point

във всяка точка за достъп, така че въпроса ми е:

-какво бихте ми препоръчали за ограничаване на скороста за достъп от фрее интернета, това да става от CCR1016-12G, или локално от всеки  rb750UP

Ако ползвам CCR1016-12G, дали ще има достатъчно ресурс ако използвам подмрежа от вида 255.255.0.0

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ще има предостатъчно ресурс. не вярвам да го видиш на повече от 3-4% натоварен.

ползвай Hotspot услугата на микротик и от там ограничавай, ползвай другите 750-ки само като "антени" прозрачни. автентициране и всичко да стои на CCR

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

Hotspot услугата пробвана ли е дали работи с мобилни телефони, или таблети с други отерационни системи Андроид, Win mobile i dr.

• 0

Да работи! Но лично аз не бих слагал всичко в 1 голям Бридж ! бих си разцепил точките на VLAN-и всеки влан с отделно DHCP /24

Edited by danielskiii

• 0

Притеснява ме друго, че във VLAN (локалната мрежа) CCR ще го използвам при сравнително голям постоянен вътрешен трафик до локален сървър, приблизително 300-400 МБит / сек минимум, а за фрее интернет съм заделил още 100 мб.+300 BG интернет доставчик. Дали това задание няма да му дойде малко в повече, ако използвам CCR и за лимитиране на скороста, хотспот услуга, DHCP, пренасочване на IP. 

Ако може някои да ми помогне, как се конфигурира рутера за да имам 2 независими логически мрежи върху една хардуерна мрежа т.е 1 етернет порт.

• 0
  • Administrator

Да работи! Но лично аз не бих слагал всичко в 1 голям Бридж ! бих си разцепил точките на VLAN-и всеки влан с отделно DHCP /24

тея VLAN-и при наличие на микротик ги зарежи има ЕоIP не е ресурсоемко и няма тъпи ограничения 

това че си учил дриско не значи че трябва всички да ползват 20 годишни протоколи за да им се подкарва техниката 

относно отделни мрежи на 1 порт дори windows подкарва 254 мрежи на 1 интерфейс със съответните адресни пространства

• Like 1
Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

О.К. доставчика ми предоставя свързаност между 5 точки чрез VLAN , в същото време получавам и интернет трафик по същия кабел, че въпроса ми е как се прави това нещо, ако някой знае. ??? или да ме насочи къде да се ровя за да стане. За база за сега съм го правил единствено с

Peplink Balance 30, но ми се струва малко слабичък, за това се насочих към Mikrotik

• 0

бриджваш си в-ланите и получаваш "вътрешния" си интерфейс. интернет си получаваш от другия

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

А как се конфигурира Хот спот с мрежа ххххххххх/16, с ограничение на трафика за всеки 300/300к, и втора мрежа със статични IP,  без ограничение на скороста от хотспота през един и същ port. Не забравяйте че съм в "Микротик за начинаеши" така че ще съм Ви много благодарен ако ми разясните по-подробно, както и за VLAN.

• 0
  • Administrator

Има такава тема ползвай търсачката

Харесай поста ^^^

• 0
  • Administrator

в профилите

Харесай поста ^^^

• 0

Последно, какво е правилото за да огранича да не ми се виждат някои от IP /10.10.0.10 -10.10.0.100/, без да съм ги разделил на отделни мрежи.

• 0

За да не се виждат - извади им очите

• 0

О.К. мерси за изчерпателния отговор, знам че винаги мога да разчитам на "Модераторите", добра идея е и не виждам причина да не го направя.

• 0
  • Administrator

Последно, какво е правилото за да огранича да не ми се виждат някои от IP /10.10.0.10 -10.10.0.100/, без да съм ги разделил на отделни мрежи.

няма такова правило 

освен ако не зададеш DHCP политика и клиента я възприеме

Харесай поста ^^^