dionisy Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 Здравейте колеги, имам следната дилема. Имам пуснато оптично трасе под земята със всичките му разрешителни и т.н. Ама преди време не сме мислили как ще захранваме кутиите и сега изникна проблема. Въпроса ми е някой сблъсквал ли се е с подобен проблем и как може да се пусне допълнително кабел и това да бъде одобрено от строителния надзор. Мога да ги захраня и по ФТП, но като ми дойде проверка ще го ям.... Говоря за 60 волта в подземни тръби. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielskiii Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 законово не беше ли до 48в нищо че във Варна билда пускат по 90в в шахтите Link to comment Share on other sites More sharing options...
Semoff Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 Ако мрежата си е лично твоя трябва да има определени изисквания за тока. Не помня какви бяха. В каналите на БТК максимума e до 60VDC / 300W. Но мисля че оптиката ти трябва да е с "вградени" токови кабели и да е в отделно HDPE. БТК така пускат по цялата си подземна мрежа тук при нас, където не е PON И винаги остава варианта да се договориш с енергото/домоуправителя и да пускаш ток от мазите на всеки блок до кутията ти там. Link to comment Share on other sites More sharing options...
master Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 Вземи под внимание, че много често тези шахти се наводняват и не трябва да се прекалява с напрежението. По стандарти не се пуска над 48V. Analog Audio™ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dionisy Posted May 16, 2013 Author Report Share Posted May 16, 2013 Аз 60В ползвам и нямам намерение да пускам по-голям волтаж. А варианта с мазите не е много удачен, защото, ако трябва да се плаща наем на всеки вход заради тока къде ще му излезе края. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cit Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 (edited) Здравей колега, както и да го погледнеш си излиза рентабилно сам да си носиш тока. Дори 5лв да плащаш на вход което всеки от входа ще мрънка, че харчиш повече от колкото плащаш. Хубава работа ама Българска всеки иска да изкара пари от теб и да ти затрудни живота максимално. Заваряш си оптиката пускаш си тока от оптиката с ток примерно чиста работа. Постигаш автономност и стабилност! Edited May 16, 2013 by cit Link to comment Share on other sites More sharing options...
dionisy Posted May 16, 2013 Author Report Share Posted May 16, 2013 Проблема, е че оптиката вече е пусната и тепърва ще трябва да си реша проблема със захранването. Трябва да се пуска най вероятно гумиран захранващ кабел с някакви изисквания, ама проблема са ми изискванията. Link to comment Share on other sites More sharing options...
master Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 Ето с това работим http://stroysnabmagazin.ru/components/com_virtuemart/shop_image/product/shvvp2x059vwi.jpg Analog Audio™ Link to comment Share on other sites More sharing options...
dimo_tenev Posted May 17, 2013 Report Share Posted May 17, 2013 А за какво разтояние говорим... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dionisy Posted May 18, 2013 Author Report Share Posted May 18, 2013 За около 1-2 КМ междублоково пространство Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts