Jump to content

Евтино оптично влакно и медия конвертор

Georgi Rakovski

Recommended Posts

Здравейте!

Тъй като доставчика ми е много зле, а ще взимам оптика от него, реших аз да поема разходите по нея, за да не подписвам разни договори.

Искам да ми предложите оптичен кабел (150 метра) и медиа конвертор, който ще е подходящ за него.

Също така искам да попитам, тъй като не съм се занимавал с оптика досега, какви са тези оптични влакна (2,4,12,48,72) и за какво точно служат ? Когато са повече повлияват ли на връзката (нейната стабилност) или просто служат за някаква защита, в случай, че някой от влакната бива прекъснат и останалите да поемат работата на прекъснатите?

Благодаря!

(можете да давате линкове към сайтове за онлайн поръчки)

Edited by Georgi Rakovski

Най-добре се разбери с доставчика да го направи. Другия вариант е някой колега да ти го направи ако си му близо и му се занимава.

Работа за час със заварките, меренето и сдаването + изпиването на по бира ;)

ориентировъчно между 150-250 лева според ползваните материали и други разходи.

-вносителите парчета рядко продават и/или ако продават ги продават с висок % надценка. Макарите са 2км

Edited by Mile

• 3 weeks later...

Здравейте!

Тъй като доставчика ми е много зле, а ще взимам оптика от него, реших аз да поема разходите по нея, за да не подписвам разни договори.

Искам да ми предложите оптичен кабел (150 метра) и медиа конвертор, който ще е подходящ за него.

Също така искам да попитам, тъй като не съм се занимавал с оптика досега, какви са тези оптични влакна (2,4,12,48,72) и за какво точно служат ? Когато са повече повлияват ли на връзката (нейната стабилност) или просто служат за някаква защита, в случай, че някой от влакната бива прекъснат и останалите да поемат работата на прекъснатите?

Благодаря!

(можете да давате линкове към сайтове за онлайн поръчки)

Няма да ти е евтинко.

Кабел - зависи къде и как ще го пускаш. Предполагам, ще бъде въздушно или подземно. Такъв с 2 влакна не съм виждал за outdoor. С 4 влакна има и с носещо въже. Цената при всички фирми е подобна (търси в нета фирмите). Всеки взима % отгоре за парче.

Влакната са без значение и не се ползват за "резерви". Броя на влакната повлиява единствено на цената.

Тези които предлагат оптика - предлагат и медия конвертори. За 150 метра може да ползваш и мултимод оптика, която заедно с конверторите ще е поевтино.

Всъщност доставчика ти, ако 150 метра меден кабел са му проблем да поддържа, не мисля че оптиката ще е решението.

От администратора:

Инсталационната такса от 500 лв я изчислих аз.

Това не е просто така такса 500 лв. Това са разходите които ще трябва да направим за да доведем оптика до твоя адрес.

Това включва оборудване (оптични муфи, сплайсване, медиа конвертори и др). Цената не е завишена, тя точно покрива разходите ни дори няма нужда да бъде опъван кабел, тъй като ние имаме оптичен кабел по цялата дължина на ул. Раковски. За нас не е цел да печелим от инсталационни такси.

Цената заслужава ли си при положение, че съм на 20-тина метра от сградата от която ще опъват. (въпреки, че казват, че имат оптичен кабел по цялата улица)

Също така ми предлагат директен VLAN на 100mbps за 100лв/месец.

Мисля, че е малко скъпо, а Вие ?

Edited by Georgi Rakovski

От администратора:

Инсталационната такса от 500 лв я изчислих аз.

Това не е просто така такса 500 лв. Това са разходите които ще трябва да направим за да доведем оптика до твоя адрес.

Това включва оборудване (оптични муфи, сплайсване, медиа конвертори и др). Цената не е завишена, тя точно покрива разходите ни дори няма нужда да бъде опъван кабел, тъй като ние имаме оптичен кабел по цялата дължина на ул. Раковски. За нас не е цел да печелим от инсталационни такси.

Цената заслужава ли си при положение, че съм на 20-тина метра от сградата от която ще опъват. (въпреки, че казват, че имат оптичен кабел по цялата улица)

Също така ми предлагат директен VLAN на 100mbps за 100лв/месец.

Мисля, че е малко скъпо, а Вие ?

След като няма да опъват оптичен кабел (все пак нещо ще се пусне де...):

ODF - 100 лева. Това е цена за 24 портов, окомплектован. Но има и решения за по 20 лева.

2 патчокорди - 10 лева (една при теб, една при доставчика).

Комплект медия конвертори по едно влакно 100 лева.

Оптична муфа - 40 лева.

Заготовка на муфата ... всеки взима различно, но не мисля че трябва да е повече от 40-50 лева. Естествено че ще има и сплайсове, но може кабела да се цепи надлъжно което ще намали броят им в зависимост от оптиката.

Общо: 100+10+100+40+40 = 290 лева.

И все пак, това е МНОГО приблизително и е сумата от която се почва.

Ако кабела е подземен, ако няма шахта наблизо, ако трябва да се копае и възстановяват плочки - направо е без пари тази инсталационна такса. Леле пък ако трябва да режат асфалт или бетон......

Цена от 100 лева на месец за 100 мегабита VLAN си е абсолютно нормална и добра. Особено ако те пускат от техният контролен център си е перфектна имайки се в предвид че си е направо тъмно влакно.

Ти какво искаш? Оптика до вкъщи, 100 мегабита, душата в рая и всичко това за 20 лева на месец ?

"за нас не е цел да печелим от инсталационни такси"....

Мда и ние работим към червения кръст ;)