Jump to content

arping с vlan интефейси проблем


darkavenger

Recommended Posts

Здравейте колеги , проблема е следния . Рутер с линукс Slackware 13.01 на който има влан интерфейси , примерно Влан5 и Влан10 . Всичко с интернета е наред и работи безупречно но проблема е като пусна арпинг до хост които е от влан 5 или 10 някой хостове забавят да ми отговорят. Пускам 10 пакета към даден хост аа

"arping -c 10 10.10.10.7 -I vlan10 " и ми отговаря само с един пакет ако го пусна без броя на пакетите след 7 или 8 мия почва да отговаря бе никакво прекъсване . Ако спра арпинга с цтрл+ц и го пусна пак пак се повтаря същото . Почва да отговаря след 8 ,9 , 13 пакет . В същото време в арп таблицата на рутера хоста си има мак адрес .т.е рутера си го научава и не прекъсва връзката заради това че не знае мак адреса на хост . Абонатите нямат проблакми с нета но мен ме дразни това положение. Това го прави само към някой хостове в мрежата, към други е без промлеми. Направих тестове и пуснах само мрежата на инт. eth0 като порта на суича към рутера го оставих акцеснат за съответния влан и проблем няма към никой. Явява се само ако пусна трънк порт към рутера и добавя влан интерфейси към eth1.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаш ли алиас за този интерфейс че се казва vlan10?... пробвай командата така, като промениш името на интерфейса с точното му име, каквото е на твоя си сървър:

arping -i eth0.10 10.10.10.7 -c2

Също е добра идея да си компилираш arping сам, че към някои дистрибуции /примерно redhat базираните/ пакетно върви много орязана и куца версия на arping.

Редактирано от gbdesign
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът с arping е описан на няколко места в Интернет. ARP кеша не се обновява.

Ако не ти се занимава да потърсиш решението за стандартният arping, то направо използвай тази версия:

http://www.habets.pp.se/synscan/programs.php?prog=arping

  • Харесай 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казва се vlan5 или 10 поради това че аз искам така да се казват , използвам опцията "/sbin/vconfig set_name_type VLAN_PLUS_VID_NO_PAD"

АРП кеша на сървара се обновява , съдя по това че когато даден хост не е вързан в кеша няма запис за него в момента , когато е онлине веднага се появява запис в кеша с съответния мак адрес но арпинга пак си прави проблеми. hgd ще пробвам твоята версия и ще кажа какво става. Благодаря за сега на всички отзовали се !!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.