Jump to content

arping с vlan интефейси проблем


darkavenger

Recommended Posts

Здравейте колеги , проблема е следния . Рутер с линукс Slackware 13.01 на който има влан интерфейси , примерно Влан5 и Влан10 . Всичко с интернета е наред и работи безупречно но проблема е като пусна арпинг до хост които е от влан 5 или 10 някой хостове забавят да ми отговорят. Пускам 10 пакета към даден хост аа

"arping -c 10 10.10.10.7 -I vlan10 " и ми отговаря само с един пакет ако го пусна без броя на пакетите след 7 или 8 мия почва да отговаря бе никакво прекъсване . Ако спра арпинга с цтрл+ц и го пусна пак пак се повтаря същото . Почва да отговаря след 8 ,9 , 13 пакет . В същото време в арп таблицата на рутера хоста си има мак адрес .т.е рутера си го научава и не прекъсва връзката заради това че не знае мак адреса на хост . Абонатите нямат проблакми с нета но мен ме дразни това положение. Това го прави само към някой хостове в мрежата, към други е без промлеми. Направих тестове и пуснах само мрежата на инт. eth0 като порта на суича към рутера го оставих акцеснат за съответния влан и проблем няма към никой. Явява се само ако пусна трънк порт към рутера и добавя влан интерфейси към eth1.

Link to comment
Share on other sites

Имаш ли алиас за този интерфейс че се казва vlan10?... пробвай командата така, като промениш името на интерфейса с точното му име, каквото е на твоя си сървър:

arping -i eth0.10 10.10.10.7 -c2

Също е добра идея да си компилираш arping сам, че към някои дистрибуции /примерно redhat базираните/ пакетно върви много орязана и куца версия на arping.

Edited by gbdesign
Link to comment
Share on other sites

Проблемът с arping е описан на няколко места в Интернет. ARP кеша не се обновява.

Ако не ти се занимава да потърсиш решението за стандартният arping, то направо използвай тази версия:

http://www.habets.pp.se/synscan/programs.php?prog=arping

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Казва се vlan5 или 10 поради това че аз искам така да се казват , използвам опцията "/sbin/vconfig set_name_type VLAN_PLUS_VID_NO_PAD"

АРП кеша на сървара се обновява , съдя по това че когато даден хост не е вързан в кеша няма запис за него в момента , когато е онлине веднага се появява запис в кеша с съответния мак адрес но арпинга пак си прави проблеми. hgd ще пробвам твоята версия и ще кажа какво става. Благодаря за сега на всички отзовали се !!!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.