Jump to content

Потребна ми е помош околу лемење на RTL8309G Switch Controller


Fibernet

Recommended Posts

Во овој случај се работи за сервисирање на свичеви кои главен проблем се свич контролерите кои се уништуваат при атмосверски празнења. Еден мој пријател има интернет мрежа од 150 до 200 корисници, и има проблем со прегорување на свичевите од таканаречено грмење. И токму заради тоа тој го набави процесорите за да се сервисираат истите. Како главен алат кој го поседувам за да ги сервисирам е станица со топол воздух и аналогна лемилица. Вадењето на контролерот го вршам со помош на топлиот воздух. Прашањето ми е што паста да користам при лемењето на новиот контролер, како да нанесувам нов слој на калај на самата плочка, дали лемењето да го вршам повторно со топлиот воздух или пак со аналгната лемилица и дали може као средство да подобро лемење на контролерот да го користам растворен колофониум. Како за проба на еден свич го извадов контролерот, на самата плочка нанесов цинол паста и поставив нов контролер кој го залемував со топлиот воздух, операцијата беше успешна но за кратко затоа што после неколку часа работа на самиот свич почнаа да се гасат некои сигнални лед диоди, но тоа е резултат на лошо залемен контролер, со притискање на контролерот пак си светнуваа диодите. Па поискусните членови нека наведат некој методи за подобро лемење, благодарам однапред.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.