Jump to content

Коопериране за ползване на общи оптични трасета.


NetworkPro

Recommended Posts

За да предотвратим грозната гледка на висящите рояци кабели:

http://www.bloodys.com/?p=920

Предлагам да помислим как най бързо и лесно изгодно да пускаме например един общ оптичен кабел, там където в момента има 20 медни на различни фирми.

Fiber To The Building, демек оптика до кооперацията, в някой добре заключен и проветрив килер един сериозен switch с оптичен порт и VLAN за разделяне на трафиците на различните оператори...

Това важи най-вече за места, където до блока имаме 100мегабита и например 4-ма доставчика със по 100 мегабита до един блок могат да се кооперират и да ползват една обща оптика от 1 гигабит, която освен че ще им оправи част от кабелните проблеми (гръмотевици, плетеници) ще им вдигне и скоростта. И за да не си пречат трафиците - се ползват от двете страни на кабела устройства, които да делят поравно капацитета, може би дори MikroTik ?

Дори ако клиентите на всички оператори са в обща мрежа, и да речем има тук там сериозни MikroTik-и за честно делене на трасетата (шейпинг по IP адреси?) допълнително ще се оптимизира p2p трафика, понеже пиърите ще теглят един от друг и .т.н. от което ще се освободи капацитет на възлови рутери, интернет gataway и други по-далечни трасета.

Амин.

Вашите коментари? :)

Link to comment
Share on other sites

Общата кобила и кучетата не я ядат.... Това няма да стане никога и не само в България по много и обективни причини.

Решението го има отдавна. Фирма която изгражда и поддържа трасетата и всички доставчици плащат наем. Всичко друго е фантазия.

Link to comment
Share on other sites

Прав е колегата.Другия начин е един или двама от по големите играчи да изкупят останалите.Не препоръчвам съвместна фирма ако не е уточнено всичко.

Link to comment
Share on other sites

Mного от  фирмите особено във Варна се "трепят" помежду си, а за кооперативе какво да се говори?!Аз примерно търся колеги за свързване на локално ниво което е полезно и за 2 те страни дори и през WIFI да е :)

Link to comment
Share on other sites

Слушай патило - Не се лови никога ама никога на "орташки" оферти!.

Давам ти един пример. Аз имам 1gbps да кажем до доставчик с добра свързаност. Конкуренцията има 500mbps. Имаме 2 квартала, в които сме конкуренция и цените са ни 18, 25, 30 и 35лв да кажем. Какво пречи на доставчика с повече свързаност да свали цените през общата мрежа до абонатите тъй като разходите му падат с 50%? Какво печели по-малкия? 50% по-малко разходи за оптиките до блоковете и един сериозен ценови натиск след това от големия. Ако свали цените ще си удари сериозно приходите и пак няма да предложи по-добра услуга и т.н. Най-общо казано в твоята идея има губещ винаги и това е по-дребния "ортак".

Link to comment
Share on other sites

По-дрения така или иначе ще изгуби, понеже по-едрия ще пусне собствена оптика, по-добра услуга, ще има повече клиенти и пак ще има по-ниски цени.

Може би всички доставчици трябва да сформират нова кооперативна фирма и да изграждат само големи оптични трасета, а не от тия малките дето се доближават до клиентите? Иначе големите играчи - правят собтсвени трасета и после дерат кожа за наем. И пак не е изгодно ;D

По-големите компании предлагат по-добри скорости и като цяло по-добра услуга, е моето наблюдение. Така че по-малките в един момент са принудени по някакъв начин да се конкурират, и това предполагам ще стане с такъв вид действия, но твърдо регламентирани и обмислени?

А от техническа гледна точка как стоят нещата според вас? Проектиране на оптималната свързаност, избиране на най-подходящия хардуер? Настройка?

Link to comment
Share on other sites

Не е ясно дали губейки не печели. В България съдружието е като брак по сметка. Дори и да не се харесват страните поне опитват да се търпят.

За начина иначе аз бих участвал в:

Всеки си ползва определен брой влакна. Няма по справедливо разделяне. Не е и нужно да са съвместни медиите и прочие по този начин. Между другото малките са по присбособими. Големите с разрастването си потъват в една много странна бюрокращина. Явно това е цената, която плащат с растежа ;)

пп Аз предлагах в нашия град една такава споделена оптика до едно ключово място, но нищо не се получи. Затова сега ще си правя сметка как сам да прекарам тия 5-6км дотам. Нерентабилно е, но нуждата се усеща от много време :(

Link to comment
Share on other sites

Не винаги големите предлагат по-добра услуга особено във Варна!Малките както каза колегата се нагаждат по-бързо и по-добре на пазара!

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

това с ползванетона един кабел от двама конкуренти за крайни потребители е абсурд :) няма такова положение , по-силния никога не иска да помага на по слабия, а отделно пък ситуацията при Mile е че за някои щом си може без оптика за техния брой абонати защо да помагат да вдигат качеството на услугата на конкуренцията :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

това ще стане когато БТК ви дадат да си пускате ваши DSL услуги ;)

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Да слезем от кон на магаре ;)

Пък и докато БТК се наумуват какво аджеба да правят с мрежата си взеха и съкратиха в нашия район към 70% от служителите си. Благодаря да ползвам километрични мрежи в десетки населени места и 9 души персонал  (половината шефове). Нека си я ползват със здраве.

Link to comment
Share on other sites

Да това е вярно със съкращенията с много хора от там говорих и най тъпото е че са махнали общо взето най-разбиращите!И то и затова почна да им пада качеството....Мен ми се струва че го правят за да могат да източат максимално много пари и посля да я продадат.. .. ..

Link to comment
Share on other sites

Мда в живота не всичко е идеално ;)

Уви накдето отиват аз от там се връщам.... пеша ;)

пп Хляб има за всички, но мерака за клиенти го прави за всички черен или типов. Според предпочитанията ;) Както писах преди години в един друг форум тия пари дето ги копаят по върховете сега по-добре да ги бяха вложили в имоти. Безнадеждно е за възвращаемост. Коментара с един познат тука беше: единия продава без пари, а другия му прави дъмпинг ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.