Jump to content

От LAN към Оптика

selectany

Recommended Posts

Здравейте

Досега ползвах интернет чрез LAN от СпектърНет. След няколко дни ще трябва да премина на оптика и ще идват вкъщи да сменят окабеляването и рутера съответно.

Проблема е че от 2 години ползвам този рутер с лиценз за МикротикОС: RouterBoard 493G Gigabit Router и искам да си го запазя защото:

- разчитам на услугите който работят на него;

- има гигабитови портове;

- има отличен Wi-Fi;

Нямам представа какъв рутер ще ми сложат и дали ще може да замести като функционалност сегашният ми.

Предпочитам да си го запазя ако има възможност. Например мога ли да ползвам техният рутер само като модем и след него да работи моят рутер ?

Още нещо, имам нужда за достъп отвън, защото имам уеб сървър в домашната ми мрежа (след рутера) и ползвам услугите на DynDNS. С новият рутер предполагам че ще трябва да си купя статично ИП?! Не съм много наясно.

Моля, някакви съвети да ми дадете по този въпрос.

Те ще ти сложат само мидияконвектор от него в МТ през лан. Няма да ти сменят МТ.

Edited by netword

Трябва ли да им кажа че искам само "мидияконвектор", защото когато споделих притесненията си пред оператора (от мтел) преди малко, той не пропусна да отбележи че и техния рутер бил много добър :) С други думи имат намерение рутер да ми слагат.

Edited by selectany

Техния рутер може да е много "добър" но едва ли ще е по-добър от RB то :) Те и за други неща казват така но явно много им се различават гледните точки. Ако имаш възможност си запази борда.

Analog Audio™

задължително ще ти сложат рутер, там вече ако искаш след него може да си оставиш РБ, но трябва да искаш да ти пренасочат портовете с ДМЗ примерно. няма да ти дадат достъп до техния рутер.

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

задължително ще ти сложат рутер, там вече ако искаш след него може да си оставиш РБ, но трябва да искаш да ти пренасочат портовете с ДМЗ примерно. няма да ти дадат достъп до техния рутер.

Ясно. Дано излязат разбрани и компетентни, че не ми се спори :)

А, може ли някакъв линк да видя как изглежда този рутер?

Edited by selectany

Ще ти сложат медия конвертор с wi-fi,но не е проблем безжичната мрежа да се изключи и да си ползваш твоя рутер,а тяхното устройство просто ще терминира оптиката.Доста хора даже запазват старите си рутери по този начин и ползват тях.Няма място за притеснение,без проблем ще може да си ползваш РБорда :)

To тогава се губи смисъл от цялата работа след като един път мине през техния рутер :)

Analog Audio™

HUAWEI HG8245

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

To тогава се губи смисъл от цялата работа след като един път мине през техния рутер :)

Ясно,но как ще се терминира оптиката ,ако го няма техния?

Ако е медиика няма да е проблем, но щом е рутер не виждам смисъл след него да слагаш още един.

http://www.huawei.com/en/products/fixed-access/fttx/ont/hg8245/index.htm

Иначе аз от въпросната марка лоши отзиви не мога да кажа но конкретната сапунерка не съм я тествал и колкото и добра да е MT си е съвсем друго нещо.

Analog Audio™

НЯМА да им се даваш кажи им че не искаш рутер и си остави рб-то. Няма да намериш по добро за рутер. Няма поне за мен.

Edited by netword

Абе ората дали 70$ за ONU а те ... )

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Абе ората дали 70$ за ONU а те ... )

Нали? Евтини са за разлика от СпНет докато бяха на ОНУ с марка gw delight с цена 95-100$ ,нещата бяха по прости,лошото бе че поползваха гигабитово устроиство с 100 мб портове,ако си бяха направили труда да вземат друг модел на същата фирма може би грешка нямаше да има,поне така мисля,колкото и да е

шернато влакното, си е ПОН,краините устроиства са много добри за менажиране и с много функции ,но за нещастие на краиния потребител работят само през Telnet.За няколко години работа с ПОН досега съм видял един-единствен път ОНУ да "забие".Нямам идея за Мтел-ските Хуавеии,но като цяло бих казал: Добро е като технология .