Jump to content

Купуване на интернет


mailsss

Recommended Posts

Здравейте, ще споделите ли откъде купувате интернет за да доставяте на клиентите си? Аз досега съм изградил няколко локални мрежи почти без комерсиална цел, но използвам бизнес пакетите на БТК. Искам да проверя какви са цените от директен доставчик "на едро"/незнам дали е правилен термина/.  Изобщо ще съм благодарен на всякаква информация относно закупуването на интернет и предлагането в последствие. Освен това ме интересува има ли магазини за безжични компоненти във Варна.

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

това с цените е строго спрямо локацията и пазарлъка

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

имаше и друга подобна тема потърси.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

имаше и друга подобна тема потърси.

Намерих... :o малко по-надолу от моята тема :-[. Благодаря.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Здравейте! :) Има ли някъде списък кои Tier 2 доставчици имат свързаност (оборудване или точки за достъп, не знам кой е правилния термин) в градове като Видин например? Конкретно ме интересува Видин - искам да проуча какви са възможностите да направя малка мрежа - максимум 20-30 абоната. Т.е. искам да препродавам Интернета, за това питам за Tier 2, а не доставчици на крайни клиенти.

П.С. Не съм работил във фирма-интернет доставчик, предполагам си личи по това, че не познавам терминологията :)

Благодаря предварително за отделеното внимание! :)

Edited by mrcpuinstructor
Link to comment
Share on other sites

Не. Пусни си най-евтината оферта за пренос от София до удобно за доставчика място във Видин и си прехвърли до твоя си POP със Ubnt AirFiber бекъпнат със MikroTik линк.

В София си пусни Tier1 или Tier 2 къфто искаш.

за 20 маймуни не си заслужава цената - тогава има партизански селски методи които се докарват до използваемо ниво с доста ноу-хау

Link to comment
Share on other sites

Благодаря за съвета, NetworkPro! :)

Ще си позволя да напиша малко оффтопик. Значи POP е сградата, в която се намира core оборудването ми, т.е. рутерите в които влиза нет-а от доставчика и от там тръгват кабелите към кварталите, където са клиентите, нали така?

Тази възможност звучи готино - ще имам повече възможности за избор, но предполагам преноса на около 250 км вероятно не е никак евтин. :)

До колкото разбирам май трябва да ползвам фирма като БТК, Новател, НетСърф, за да ме свържат до София или най-близкия град, в който Tier 1/2 доставчика има оборудване (или както се нарича, още съм зле с понятията). Вероятно става дума за L2 пренос, VPN, VLAN или нещо от сорта :)

Edited by mrcpuinstructor
Link to comment
Share on other sites

Не ми пречи да разпитам, така че явно от една страна ще питам БТК и още някои, които присъстват тук, колко струва преноса от гр. А до гр. Б и от друга страна ще питам колко струва да взема Int+Bg peering от самите тях. Просто искам да си направя една груба сметка колко ще са ми разходите, ако искам да доставям на познати в квартала :)

Link to comment
Share on other sites

Точно така. Само че питай и "дребните риби" Tier 3 и надолу. Защото големите ще ти одерат кожата след което ще те залеят с лимонов сок и ще те хапнат като мезенце.

Link to comment
Share on other sites

При положение, че ако реализирам скромната си идея ще съм им конкуренция, ще е интересно ако TIer 3 се навият да ми доставят Интернет (пък и IP адресите...) :D

Link to comment
Share on other sites

искам да проуча какви са възможностите да направя малка мрежа - максимум 20-30 абоната.

Май ми се струва че си позабравил някоя нула за броя клиенти. Велики работи не се правят за 20 клиента. Другия момент е, че това което искаш тези клиенти не могат да ти избият месечната такса. Ако си сам и можеш да вземеш големи месечни такси е друго, но нещата сега не са както преди години.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.