Jump to content

Question

Posted (edited)

Здравейте,

Става дума за Mikrotik 2011 с Wifi. Използваме версия 6rc11. Изходящият интернет е около 70 mbit. Имам много странен проблем, свързан с port forwarding.

Това е малък офис. На входа стои този Микротик, а зад него е локалната мрежа от около 15-20 машини. Имаме домейн, като DNS стои на машина зад рутера. Правим port forward при dns заявка срещу машината с DNS server. Пощата и няколко уеб сайта се пренасочват също към съответните машини.

Днес до 11 всичко работеше (без проблем в последните 4 месеца), но след това видях, че от вътре всичко работи, но услугите, които са видими отвън не работят.

Преди месеци използвахме една сапунерка с dd-wrt за рутер и замених микротика с нея. Тръгнаха всички услуги. След малко върнах микротика. Няколко часа работеше нормално, но след това наблюдавам същият проблем като преди. Ако няма работещ dns не работят услугите (поща и уеб най-вече).

В логовете на микротика не намирам абсолютно нищо освен някакви опити за достъп до рутера от някакви непознати IP-та. Нищо друго притеснително не намирам.

Някой виждал ли е нещо подобно.

Благодаря предварително.

Edited by bilboto

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Administrator
Posted

звучи като не зададени TTL времена на записите

не знам каква ти е точно ситуацията

но статични записи може да ползваш в DNS секцията на микротик-а

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0
Posted

Открих какъв е проблема. В моят случай имам домейн, чиято зона се държи от DNS, който стои зад рутера. Имам и втори DNS (на друго место) на зоната. Беше настоен да прехвърля само TCP извиквания на порт 53, а UDP извикванията не се прехвърляха навътре. До момента работеше защото вторият DNS на зоната е спрял и е нямало DNS, който да посрещне заявките. Като няма DNS съответно никакви услуги не работят....