Jump to content

Енергиина ефективност и слънчева енергия за сървърното помещение

koko

Recommended Posts

Незнам как е при вас но при мен консумацията на ток си е не-малък разход месечно.

2kw постоянна консумация при сегашните цени на тока е 350лв

и то без пуснат климатик, лятото в най-голямите жеги консуамцията се увеличава, през другото време ползвам единствено вентилация със свеж въздух което подържа около и под 20 градуса и 50% влажност на въздуха.

Вече може да се купят слънчеви панели за по малко от 2лв с ддс на ват

Спрял съм се на 4 броя:

поликристални фотоволтаични модули по 240wp

цената е малко под 2000лв и имаме 960wp

съобразно слънцегреенето в България, от тази инсталирана мощност може да изкараме около 1300квч годишно, което при сегашната цена на тока за дневна тарифа 28ст/квч(битов ток с ддс) е 360лв годишно.

Допълнително към системата трябва да се купи он-грид инвертор, който се свързва към съществуващата електрическа мрежа. За тези, които не са запознати, това е инвертор, който работи като се сфазира с мрежовата честота, следи напрежението и подържа няколко волта по-високо напрежение по този начин когато и колкото има слънце ползваме го, за останалото черпиме от енергото.

Та такъв инвертор 1000watts може да се купи за около 300лв.

Към тази обстановка ще имаме още малко кабели и направа на конструкция за панелите - 200лв.

Докарахме го до 2500лв. което ще избием за около 7 години.

Поздрави на всички и се замисляйте за природата.

п.с. Има много ефективени начини за охлаждане на сървърните помещения ако сте в близост до река / кладенец или язови

• Administrator

В схемата няма акумулатори, защото ще ползва директна енергия без съхраняване.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

АПЕКС СОЛАР

Нови цени – нови сметки… или струва ли си?

Предвид променените цени на електроенергия в България касаещи, както покупката, така и продажбата, по-долу ще се опитаме да направим един анализ и отговорим на въпросът:

Струва ли си всеки, който има възможност: да произвежда и консумира слънчева електроенергия на място вкъщи?

Считано от 01.09.2012 г. преференциална цена за продажба на електрическа енергия произведена от фотоволтаични електрически централи, без ДДС, е както следва:

1. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност до 5 kWp включително, изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии – 381.18 лв./MWh;

2. Фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ), с обща инсталирана мощност над 5 kWp до 30 kWp включително, изградени върху покривни и фасадни конструкции на присъединени към електроразпределителната мрежа сгради и върху недвижими имоти към тях в урбанизирани територии – 289.96 лв./MWh.

Какво съдържа фактурата за електроенергия за м. Юли, 2012?

- Цената на потребения ток по дневната и нощната тарифа

- Цена за достъп до разпределителната мрежа

- Цена за достъп до електропреносната мрежа високо напрежение

- Цена за пренос през мрежата ниско напрежение

- Цена за пренос през мрежата високо напрежение

- Добавка за зелена енергия

- Добавка за високоефективно комбинирано производство (токът от когенерациите на топлофикациите)

- Нова добавка за невъзстановяеми разходи (по дългосрочните договори на НЕК с централите AES и Контур Глобал)

Каква всъщност е крайната цена, която плащаме за електроенергия в Р. България?

- Просто пресметнато – около 0,20 за бита и 0,24 за бизнеса (лева / кВтч с ДДС)!

Колко пари могат да се спестят, ако системата е независима от ЕРП (Енергото)?

- за България 1 kWp инсталирана фотоволтаична мощност произвежда 1300 KWh (справка http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis), това умножено по 0,24 лева / кВтч ще спести 312 лева на година (справка http://www.cez.bg/bg/za-klienta/bitovi-i-stopanski-klenti/calculator-konsumacia.html).

Колко пари могат да се спечелят, ако системата е свързана с ЕРП (Енергото)?

- ако сте свързани с мрежата и сключите договор с ЕРП за 20 години, съгласно законът за ВЕИ в България и действащата от 1 Септември 2012 г. тарифа (виж по-горе), ще продавате произведената енергия средно 494 лева без ДДС за година.

Колко струва 1 kWp свързана с мрежата фотоволтаична система?

- цената към настоящия момент е от 1999 до 2500 лева без ДДС и зависи от типа на покрива.

Колко ще бъде цената на електроенергията в България през 2013 и т.н.?

- “Who knows”? Въпреки това става ясно, че инвестицията във фотоволтаична система се изплаща в разумен срок!

АПЕКС СОЛАР е опитен дизайнер на свързани към електропреносната мрежа, комбинирани и автономни фотоволтаични системи. Попълнете и ни изпратете формата ! Ние ще ви помогнем в правилния избор. Очакваме вашите въпроси… Ако искате съвет просто ни се обадете!

Абе технически грамотни хора сте бе, и пак пълните на чехи и австриици гушите >:( па и 2500 за солари си приготвил Коко...

Не са вложили и лев в мрежата , заслужават да страдат. Изнасят наште пари на запад, щото са ни продажни управниците, които за да откраднат милион нас ни набутват с милярди та чак и децата ни. >:(

Опълчение си трябва :ph34r:

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

то тия пари съм ги приготвил защото ми писна да им давам толкова пари всеки месец, а консумацията съм я намалил до минимум. предимно атоми, но релейката и централните захранвания си харчат ток.

ако имаш друга идея как да си произвеждаме ток целият съм в слух.

ако трябва да съм тотално независим сметката неизлиза още повече заради живота на акумулаторите.

Електроенергия евтино може да произведеш само от вятър и то ако мястото на което ти е техниката е ветрилняк. Със PVE панели, сметките излизат само, ако нямаш алтернатива за захранване... примерно комуникационна кула в "нищото"...

Всеки хардуер и софтуер търпи Hack & Crack, стига да ти се "занимава" :) чехите са с най-несъвършенните и съответно имат най много "лекарства" :)

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Незнам как е при вас но при мен консумацията на ток си е не-малък разход месечно.

2kw постоянна консумация при сегашните цени на тока е 350лв

и то без пуснат климатик, лятото в най-голямите жеги консуамцията се увеличава, през другото време ползвам единствено вентилация със свеж въздух което подържа около и под 20 градуса и 50% влажност на въздуха.

ъъъ.... 350лв. ток у сървърното много ли са бре ???? Мислех че не са.

Иначе за вентилация със свеж въздух съм се замислил и аз сериозно... там има смисъл, особено като спре тока и остане само малкия климатик който може да работи през генератора. Един фрии еър кулинг ще помага много, особено като се има предвид че проблемите с тока са предимно вечер и предимно зимата ::)