Jump to content

Recommended Posts

Posted

Натъкнахме се на интересен проблем тази нощ. От една наша точка прехвърляме на друго isp нет и там решиха да направят ъпгрейд. Много приличен линк без никакви проблеми досега. Използвани са същите кабели и т.н. само е заменен борда и wire картите.

status: connected-to-ess

band: 5ghz-turbo

frequency: xxxx MHz

tx-rate: "48Mbps*2"

rx-rate: "48Mbps*2"

ssid: "xxxxxxxx"

bssid: 00:0E:8E:0D:11:13

radio-name: "000E8E0D1113"

signal-strength: -61dBm

tx-signal-strength: -66dBm

noise-floor: -99dBm

signal-to-noise: 38dB

tx-ccq: 100%

rx-ccq: 100%

p-throughput: 53096

overall-tx-ccq: 100%

authenticated-clients: 1

wds-link: yes

nstreme: yes

polling: yes

csma-disabled: no

framing-mode: exact-size

framing-limit: 3999

Това е преди ъпгрейда. След слагането на тия UB5 карти и Alix-а линка полудя. Рестарти... Лаг невероятен. Пробвахме с всякакъв tx power, какво ли не опитахме, но ефект никакъв. Дори започна да забива борда..... Просто е опитано вече всичко.

Захранването на борда е добре. На Apc ups е сложен. Не повече от 10м е кабела от трафа до борда. Някой да им опит с тази комбинация UB5 + Alix да предложи нещо, което може да сме пропуснали.

Ето след смяната как изглеждат нещата.

• Owner
Posted

Не съм работил никога с аликс , но мога да ти кажа най-стария инженерен закон:

"Ако нещо работи - не го пипай ":)

По добре би било клиента ти да дублира съществуващия работещ линк, отколкото да си създава ядове.

Posted

Идеята му беше да вдигне ъптиме на точката. Има доста х86 машини и не искаше да слага допълнително ups-и и акумулатори. Върнахме стария Celeron 2533mhz и старите карти и всичко заспа. Но ще рова какъв е точно проблема. Довечера ще си направа едно тестово трасе и ще почна със замяна на карти, на трафче, кабели и т.н. докато не го подкарам стабилно. Тъпото е, че той ме попита какво да вземе и аз му ги набих на главата... Даже аз му ги поръчах ;)

Posted

Да не би да е от версията на OS а ?Или с еднаква е и на 2 та варянта?Със alix не съм се човъркал въобще :(

Posted

Еднаква е :(

3.22 и от двете страни. Мисля, че все пак картата има вина. С нормална CM9 е добре, но би трябвало UB5 да е доста добре на 8км с 29 решетки. Ще си поиграем малко повече явно с този линк, но точно в тия жеги ли трябваше да е? :)

Posted

Смени картите, възможно е да има несъвместимост с тези... дали няма да ти ги сменят там от където си ги взел ? да ти пратят заместители ?

Posted

Съмнявам се да ги сменят. Все пак те вероятно работят коректно. Сега ще ги сложа на единствения ми RB433AH да видя дали там няма да е по-добре. Разтопиха ми се джапанките на тоя покрив от смени ;)

Posted

Перфектен борд е ALIX-a.Ползвам само такива бордове но със DCMA82 и със XR5 ..... Работи със MT2.9.6 без ядове.Имам и един тестов със МТ3.22 и CM9  засега 5 дена UP :)

Иначе със МТ2.9.6 е това е положението:

screen(res).jpg

Posted

Сигурно е много яко в тази жега на покрива ;)

Ами аз си имам едно шише с вода и се заливам горе. Дизайна е "желенска носия", което е гол до кръста с къси панталони, джапанки, татуировки и бира в ръка. Търпи се ;)

Преди 10 мин слязох от покрива и се отказвам да търся проблема. Сменям картите и го забравям.

Posted

Това не съм  пробвал. Hartman ми даде акъл да смена версията за проба и ще го направя направо с нова флашка. Абе не може системата да е "бензин да те удави, ток да те утрепа и не пали". Ще изкочи накрая проблема и сигурно ще е толкова тъп, че ще полудея. Hart ползва точно такава комплект и няма ядове. Значи би трябвало или конф или нещо дребно да бърка нещата.

Posted

Ползвам само Alix + CM9 с МТ 2.9.6, работи безпроблемно вече 1,5-2 години. Само една CF карта съм сменил до сега, всичко останало е безпроблемно. На 16км ptp линк с Alix 3c2+CM9 от 2-те страни максимума е 75MBps, захранване на бордовете 12V 1A. С UB5 нямам наблюдения как се дъжи но явно прави проблеми. Според мен след смяна на картите линка ще си заработи без грижи.

Posted

Имах и аз подобен проблем с тези уб5 карти. На версия по стара от 3ката не тръгват изобщо. Бях ги взел за бондинг, но качеството на сигнала беше много лошо. Смених ги с цм9 и заспа. А имам друг линк на 6 км. P2P с 2хУБ5 и 2х433АН със 60 см чинии, там пък няма никакъв проблем от 5-6 месеца насам. Ама на бондинг пак не тръгнаха. Явно много шумят.

Друг колега и той потвърди че шумят доста ...

Wireless is more temperamental & variable than a woman’s mood! ;)
"no matter how hard you try, you just can NOT please everyone"

"където глупостта е образец-там разума е безумие.."Гьоте