Jump to content

Сценарий WLAN->Server->LAN->WAN(router)->WLAN/LAN

netuno

Recommended Posts

Сценарият е следният- имам сървър под WindowsXP(да, леймърско е, знам), който има свързаност към интернет през WIFI, като

връзката е шерната и на LAN порта виси втори компютър със статични настройки на LAN картата. Искам обаче да прехвърля връзката върху рутер(TPLink WR340G) по мои си съображения, като въвеждам статични настройки на рутера. Връзката е с кросс кабел, коетo едва ли е проблем, понеже портовете на рутера са auto MDI/MDIX.

На LAN1 на сървъра имам статични настройки

192.168.0.1 IP

255.255.255.0 Subnet

На LAN2 на клиент-компютъра имах настройки, с които той имаше връзка до интернет:

192.168.0.2 IP

255.255.255.0 Subnet

192.168.0.1 Gateway

192.168.0.1 DNS

Същите настройки като на клиентският компютър опитах да ги въведа в рутера и връзка няма - Windows отчита, че на LAN1 му се

праща нещо, но не се отговаря на изпратеното от рутера, де факто връзка няма, също както и PING до Gateway-а. Сценарият е

понеже не ми достигат LAN портове на сървъра, та исках да използвам рутерчето, което ми се мяркаше. Важното е да има връзка, зa сега не се иска никакво дистанционно управление или каквото и да е било.

Къде е грешката в постановката, че да не мога да "налея" интернета към рутера?

Edited by netuno

• 1 month later...

Ако искаш рутера да ти играе ролята на суич трябва да не исползавш MAN порта, ако искаш да е през MAN порта трябва да пуснеш RELAY.

Сложи си нормален, прав кабел а не кроснат. Виж мрежовата карта на бузата, че доста често по непонятни причини не искат да сработят на 100 мегабита FD. Пробвай да я сетнеш на 10 мегабита FD.