Jump to content

Отразен сигнал и проблем при линк

Balthazar

Recommended Posts

Как се оправяте с отразения сигнал и проблем при линк с убнт?

за един линк ползвам Nano Bridge m5 линк = 2-3км

Проблем Transmit CCQ то варира постоянно около 70-80%

Видимост

image.jpg

Иска височина от моята страна

Връзва се на -70 -72 но проблема е че като вържа клиент след линка пинга се качва до 200-600ms и нета почти умира ефира е приблизително чист , кофтито е че пътя на линка минава през дървета атмосфера значително кофти - Англия

image.jpg

Смяна на поляризация и повдигане от поне едната страна - ако питаш мен и от двете. Сигнала гледам да не е по-лош от -66 защото после рано или късно се отразява.

Analog Audio™

Слабичък е тоя сигнал за 2-3 километра линк. Би трябвало повечко да е.

Ако ти минава през дърветата - възможно е.

Но си провери френел зоните. Като гледам на графиката са показани и са ти точно през дърветата, ако терена е правилен.

Най гадното е че пинга до 2рата антена седи 1-2 мин по 5-15 ms и после скача драстично до 200-300+ иначе минава през дърветата сигнала.. но имам и друг линк подобрен на 28км през който прекарвам 90mbit без никакъв проблем там съм с рокет дишове.. :)

Интересно нещо е радио разпръскването :)

Елементарен пример: Радиовълна с честота Y ти минава директно от антена до антена през въздуха. Скоростта е Х във въздуха. Но същата радиовълна (отразена или разпръсната) минава и през някаква преграда (примерно - дърво), където скоростта и се намалява. Така в даден момент, в антената ще получиш директният сигнал с положителна амплитуда. Но ще получиш и друга вълна, която ще дойде със закъснение, но с отрицателна амплитуда. Така двете вълни се събират и резултата е по-слаб сигнал и по-лошо CCQ.

Получава се нещо подобно, като имаш две тонколони, на които обръщаш поляритетите. Тогава осезаемо ниските честоти (басовете на музиката) стават едни такива глухи и почти не ги чуваш.

Съобрази се с това и прочети повечко за Френел зоните. Само така ще си изчистиш линка. може да пробваш и ubnt.com/airlink, което също смяташе Френел зоните.

• Administrator

И какво като ги сметне .. на него му е ясно, че трябва да има височина или сменяш мястото на линка.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Видимо липсва височина, но може да се пробват и малко настройки :).

Първо - има ли причина линка да е на 20MHz, ако не пусни го на 40.

Второ - пробвай да си спреш Airmax-а.

Трето - пусни си един анализ на честотите и пробвай на друга честота (обикновено средата на банда е най добра - 5500).

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

N стандарта използва отраженията, те му помагат , не му пречат! Проблема е един фундаментален - имаш под 20dB SNR, е нема да работи, просто аксес пойнта ти превключва в един момент трансмита на 6.5Mbit 8) , ако те устройва - явно не!

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

N стандарта използва отраженията, те му помагат , не му пречат! Проблема е един фундаментален - имаш под 20dB SNR, е нема да работи, просто аксес пойнта ти превключва в един момент трансмита на 6.5Mbit 8) , ако те устройва - явно не!

Това нещо не го разбрах, с отраженията и N стандарта. На коя модулация точно отразеният сигнал помага PSK ? QAM ?

Отделно SNR, какво е точно отношението му към Аксес поинта и защо пък под 20 децибела да превключва ? Защо пък да не е под 10 дб ?

Смяна на поляризация и повдигане от поне едната страна - ако питаш мен и от двете. Сигнала гледам да не е по-лош от -66 защото после рано или късно се отразява.

Nano Bridge работи на две поляризации

Най гадното е че пинга до 2рата антена седи 1-2 мин по 5-15 ms и после скача драстично до 200-300+ иначе минава през дърветата сигнала.. но имам и друг линк подобрен на 28км през който прекарвам 90mbit без никакъв проблем там съм с рокет дишове.. :)

щом е през дървета рокети с големите сектори на 120 грауса сърбал съм тази попара:)

няма начин да няма начин

Това нещо не го разбрах, с отраженията и N стандарта. На коя модулация точно отразеният сигнал помага PSK ? QAM ?

Отделно SNR, какво е точно отношението му към Аксес поинта и защо пък под 20 децибела да превключва ? Защо пък да не е под 10 дб ?

За така нареченото MIMO се използва OFDM,а относно сигнал шум то е ясно колкото е по голяма разликата толкова по добре, нормално е при малка разлика устройствата да превключват на по ниска кънекция с цел да запазят връзката.

А относно проблема с линка ,ако няма как да се вдигнат антените аз бих пробвал да сетна по ниска кънекция от към клиент страната с цел да пазя високо ccq, ако имаш възможност пробвай линка как ще е на 2,4

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник"

За така нареченото MIMO се използва OFDM,а относно сигнал шум то е ясно колкото е по голяма разликата толкова по добре, нормално е при малка разлика устройствата да превключват на по ниска кънекция с цел да запазят връзката.

А относно проблема с линка ,ако няма как да се вдигнат антените аз бих пробвал да сетна по ниска кънекция от към клиент страната с цел да пазя високо ccq, ако имаш възможност пробвай линка как ще е на 2,4

OFDM в 802.11n и OFDMA при 802.16e са модулции, които СПОМАГАТ за решаване на проблема с отразените сигнали. Което е доста по-различно от "отразените сигнали помагат".

При OFDM и OFDMA, SNR играе роля и при излъчвателя (не само при приемателя). Но SNR в случая е само част от матрицата на канала.

Edited by smacker