Jump to content

Някой изпробвал ли е OpenWRT с mesh топология?

Асен Нейков

Recommended Posts

Някой изпробвал ли е в реални условия как работи WRT-то при mesh и кои са най- подходящите устройства за mesh на 2.4Ghz, макар и с друг firmware?Изобщо някой заигравал ли се е да прави

mesh мрежа? От чисто любопитство ми се иска да пусна няколко устройства, за да видя какви са преимуществата и недостатъците на една такава мрежа.

Към днешна дата като гледам има работещо решение на UBNT и то е логично , аутдор хардуер за бе пари и N-wireless

http://subversion.as...n/robin_v2/bin/

Забивай нос в документацията и два булета в ръка

http://wiki-robin.me...m/Documentation

За други евтини решения (tp-link предполагам) ще трябва да билдваш, но проблема е, че масовото производство мина на AR933x и няма поддръжка на OpenWRT. Те и UBNT към него пътуват ама засега има със AR724x

Edited by MiPSus

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Благодаря за упътването. Тп- линковете ще се пускат само за проба, защото радиото им е доста слабо и антените не могат да се сменят (на тези, които аз имам) и като цяло на Ubnt продуктите се представят по- добре според мен. Ако постигна някакъв резултат, дори и отрицателен :) ще споделям тук. За сега за целта на тестовете съм пуснал базова станция (благодарение на колегата Madafaka) с една секторна антена 120 градуса, 16Dbi, AP senao 200mW и накрая Mikrotik 450, който да управлява клиентите. Ще съм много благодарен, ако някой колега сподели опит с реално изградена такава мрежа, а и на всеки, който помага със конкретни съвети.

TP-Link-вете с тая "проба" най много да те откажат!

Senao за AP? Съветвам те за ползваш еднотипна техника за mesh-а , поне в началото. Разбирам че имаш бюджетен дефицит , но това е тънък лед.

Какъв модел и версия са TP-Link-овете?

За сега това е наличната техника, по- нататък ще взимам булети. ТПлинковене са tl-wr740n, v1, за сега на единия съм сложил врт-то и работи много добре, даже на wireless-а вдигна почти два пъти скоростта.

Edited by Асен Нейков
  • Like 1

OpenWRT trunk (заради Codel) + отваряш тикети за бъгове които са в него ако откриеш. Хардуер - нещо дето работи с ath9k.

Edited by NetworkPro

-

Проблема на 740 е втората вътрешна антена, те работят само в стая!

Имам и едно Unifi за тестове, което мога да пусна в употреба за целта, но не ми се разделя с web интерфейса на контролера му, ама май ще го жертвам за каузата :)

• Administrator

Унифито се лекува и получава интерфейс в него си,

а не това некадърно нещо дето консумира неоправдано големи ресурси

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 2 weeks later...

Ок, ясно за build in интерфейса, ама тази trunk release малко ме притеснява, че ако стане нещо трябва да се вкарвам във филми да го флашвам наново с неговият си фирмуер.

Има развитие, макар и малко върху проекта :) Стана ясно, че за истинска безжична комуникация през ап-тата трябват по два радио интерфейса на ап. През единия да комуникират устройствата помежду си, а през другия да става връзката с клиентите. В момента с колегата сме в процес на търсене на подходящ хардуер, който да поддържа OpenWRТ и да има два радио интерфейса едновременно.

Спряхме се на този борд,

http://www.alink4.com/rb433l-level-p-11700.html

флашнат с OpenWrt, като радиата ще се уточняват в движение- ще има едно на 5Ghz за меш- комуникацията между устройствата и две на 2.4Ghz за крайните клиенти.

Edited by Асен Нейков

Това със сигурност става за целта. Ако намериш про версията е още по-добре, а и цената е прилична. Флашването става за по-малко от минута.

Това също го видях, но се чудя, защо разликата в цената на двете е толкова голяма.Предполагам е заради лиценза на микротика.

Не само заради лиценза. Не си струва обаче да вземаш борд с инсталирана платена ОС и да я затриеш за нищо. А и платките на рутерстейшъна държат на по-голямо прегряване от картите. Проблема на точно този модел е неработещ трети лан (имам такъв), докато на про всичко е работещо и рам паметта е повече.

• Administrator

Само в някой от ранните серий има такъв дефект ( неработещ трети лан порт ).

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

Веднага ме съгласихте за за Router Station-a, може ли да ми препоръчате карти на 5 и 2.4Ghz. Нямам обаче още прогнози нито какъв трафик ще минава през него, нито колко клиенти ще се закачат.