Jump to content

Mikrotik 951-2N - port bridge problem

sm0ke

Recommended Posts

Здравейте,

колеги бих искал да попитам дали може да стане една конфигурация и ако може как.

1. Първи порт ether1 да стане wan port за ISP - това ясно как

2. 3,4,5 ethernet ports да са slave на еther1 - да са като switch и dhcp на рутера да раздава адреси на Pc_та и да има нет - това ясно как

2. Но еther2 port да е bridge на ether1 от ISP едновременно и устройството в случея STP TV да си взима IP от dhcp на доставчика с неговия си mac!!

4. Wlan1 ( wireless) да работи с ether1 и останалите портове 3,4,5 за нет.

според мен точка 2 няма как да стане едновременно с останалите.

дано да се разбира, каква ми е идеята.

Благодаря предварително.

аз не разбрах май точно

1. искаш 1-ви порт да е ВАН, обаче искаш и 3,4,5 порт да са слейв на първи... т.е. и те да виждат всичко което вижда първи... пък да раздават адреси и на пц-тата. т.е. тези ПЦ_та ще виждат рутера на доставчика ти и ще виждат и твоя.. ще стане много интересно с раздаването на адреси по мрежата на доставчика ти

2. порт2 искаш да е бриджнат на порт1 т.е. порт 2 трябва да вижда порт1, но след като порт 1 ще вижда портове3,4,5 == порт 2 ще вижда 3,4,5. как ще кажеш на СТП-ТВ да вижда сървъра на доставчика ти и да не се шашка с твоя рутер.....

странно нещо се опитаваш да направиш а не мисля че е правилно (поне до колкото съм те разбрал

Според мен:

1 направи порт 2 да е слейв на порт 1 и така СТП-ТВ ще вижда доставчика ти и ще си взема от него ип-та

2 пусни един DHCP-сървър на портове 3,4,5 като може да ги вкараш в бридж преди това или да ги направиш 4,5 да са слейв на 3, а той да е мастер на 4,5

3 пусни един маскарадинг на по-горе направения бридж като го накараш да излиза през 1-ви порт който ще ти е ВАН (към доставчика порта)

4 вкарай ВЛАН1 порта към бриджа на 3,4,5

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Няма да е оптимално, switch чип-а е от порт 2 до порт 5. Единичката е отделен. Просто трябва да се разместят :)

Ползвам рб951-2н с подобна конфигурация, където хем имам един порт bridge-нат към входа от доставчика (за 2-ри реален адрес), хем вътрешна NAT-ната мрежа. Работи без ядове :)

суич чипа може да си го промениш да не е от тук до тук... ти си избираш мастер порта и кои портове да участват в "сдружението"

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Аха. много благодаря. аз Не съм се изразил правилно.

Да искам порт2 да е slave на порт 1 на доставчика за STP TV.

и останалите портове и wlan1 да излизат през порт1 и да раздават адреси и да има нет във вътрешната мрежа.

Мисла, че се орентирах много много мерис. ще се радвам и да други насоки.

ако може нещо да помогна с радост занимавам се с wimax_a на почети умрелия Maкстелеком. и други радио връзки :)

само не ме хранете аз не съм собственик :)

Я кажи тогава какво става с maxdsl версия 1 .. аз ползвам един и ме притеснява, че вече не се предлага, като/ако изгори :)

Няма нови да :). ако ти изгори може да си вземеш на някой друг устройството в магазин, след като го е заменил с Maxdsl2. Само че от мен да знаеш maxdsl1 си е доста по мощен от 2. Така че си го ползваи и дано не ти изгори.