Jump to content

Question

Posted

Привет,

Незнам дали тази тема е за тук, нов съм така, че моля да ме извините.

Първо да кажа, че ползвам 3 години WiFi-to Микротик RB333, антената ми е кръгла ето тази:

Клиентска антена с усилване 16 децибела- Frequency Range: 2400-2500 MHz, polarization: Linear ( V/H),Gain: 16, VSWR: 1.5:1, 3 dB Beamwidth: 23 deg., Front to Back Ratio: >30 dB, Impedance: 50 Ohm, Input Power: 30 W ,Connector: N-type Female, Dimensions: D240x30, Weight: 0.52kg

, карта е CM9 802.11a/b/g 100mW dual band, сигнала винаги ми беше доста стабилен -79 ~ - 83, на 5Ghz, до вчера. Прибирам се няма нет, логвам се и гледам няма сигнал... А нищо не е променяно, обаждам се на собственика на антената от която приемам сигнала и той нищо не е пипал. Странно. Почвам да чета, и сканирам 5Ghz диапазон всички чистоти.. забелязах, че noise floor-a е доста висок (за мен), в порядъка на -95 до -110. Понеже не разбирам толкоз от Микротик, по пътя на мойта логика смених, чистотата на най малкия noise floor, а по точно на 5280 и там закрепих на -84 сила на сигнала. Въпроса ми е защо или къде да търся проблема?

П.С. Не ме хранете нуб съм :)

Благодаря ви,

Георги

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Този сигнал от самото начало си е бил слаб. Провери си връзките и дали не се е появила някоя сграда по пътя на трасето.

Analog Audio™

• 0
  • Administrator
Posted

как ползваш антена на 2,4 за 5 гигахерца

нормално е да не е наред работата

антената е правена за друга честота

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0
Posted

Ок, благодаря за отговорите. Още един нубски въпрос, как да разбера дали антената, която имам (даде ми я един приятел) дали е 2.4 или 5 гигахерца? Просто не ми се купуват антени и после да си ги варя на супа.

Мерси

• 0
  • Administrator
Posted

Направи и няколко качествени снимки и ги сложи в следващият ти пост

Харесай поста ^^^

• 0
Posted (edited)

Привет,

Ето снимките на антената.

post-2694-0-51558400-1343631172_thumb.jp

post-2694-0-90771700-1343631534_thumb.jp

Edited by lennonbg
  • 0
Posted

Тази антена в час по трудово ли е правена? Не разбирам много от антени, но все си мисля, че не е насочена, а панелна. Дали е 2,4 или 5 Гх не може да се познае от тия снимки, освен ако някой няма точно такава и знае каква е.

• 0
Posted (edited)

Не знам антената в кой час е правена( по трудово ли, по физкултура...), така я купих...

Както съм писал не разбирам и затова питам.

Edited by lennonbg
  • 0
Posted

Влез в Микротика виж сигналите . Смени антенна а на антенна б и сканирай пак . Ако сигнала ти не се промени Сменяй картата.

Тия СМ9 са малко чувствителни и оглушават от време на време .

• 0
Posted (edited)

Благодаря ти бобо, смених пигтейла да е на антена б на картата и сканирах. Доста по добър сигнал се появи. На анета а беше -88 - 84, а сега направо -76 без да съм настройвал антената. Странно защо така.

Чудя се какво да правя, защото доставчки ми, ми даде нано стайшон и с него ми дава -70.

Тази карта става ли за микротика?

UB5 - Ubiquiti 802.11a-200mW

Та чуденето е дали да продам микротика и да си взема нано стайшона?

Мерси

Edited by lennonbg
  • 0
Posted

Проблема на сегашния ти линк вероятно е антената - ако си с реална 5GHz антена вероятно ще лети.

Микторика е по-сложен за настройка и поддръжка, също така и антени, кабели прочие - при UBNT всичко е вградено и е за верния банд, настройката е лесна - вземай наностейшъна :).

Ако ти предлагат от новите NanoStation M5 - с тях можеш да прекараш повече трафик от този RB333.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

• 0
Posted

Идеята на теста е друга. Без да местиш пигтейлите сменяш от А на Б антена и пускаш пак . Обикновено има един антенен ключ на самата карта който пробива към земя и кара картата да оглушее . Този проблем най лесно по се хваща по описания метод .

• 0
Posted

Ясно ми е, че микротика е по труден за настройка, но е доста по професионално решение от нано стейшана. Само да допълня микротика ми е 433, ако има значение(объркал съм се). Бобо ами без да местя пигтейла на антена б, съм пробвал да превключа само и нищо не става. Предполагам, защото на изхода на карата на антена б няма нищо. Друго да вметна, явно наистина изхода за антена а е оглушал, защото си спомням преди време виждах две антени и когато стана въпросния проблем, като сканирах виждаше само една. Вчера като сложих пигтейла на антена б видя пак двете антени отсреща и както писах по горе сигнала беше -76.

Интересно ми е дали мога да сложа на микротика която и да е карта и може ли да ми препоръчате някой модел.

Мерси

• 0
  • Administrator
Posted

каква да е карта но с ATHEROS чип

след което да си въведеш наново настройките

Харесай поста ^^^

• 0