Jump to content

Безжична връзка на 4км..Моля помогнете! :)

Ufoccer

Recommended Posts

Здравейте! Нов съм и имам няколко въпроса към вас...Надявам се да получа помощта ви.

Живея в центъра на града..имам кабелен нет вкъщи и го разпространявам в другите стаи с рутер - TP-WR841N

...Имаме и вила на разстояние 3.20км , но умишлено го слагам 4км ..

Въпроса е какво трябва да направя ,за да мога да хващам интернет от Вилата ...Понеже съм много бос в тази област искам да ви помоля да ми обясните по най-простия начин какво е нужно и от 2те страни....

Дотук разбрах ,че ми трябва Предавател и Приемник ...

Възможно ли е да използвам домашната си мрежа ? Тоест от нея да си получа връзка на Вилата ,с която да мога да си отварям интернет страници,скайп,youtube клипове ,да сваля филм и такива дреболии на първо време ....

Целта е да използвам домашния интернет и да не плащам допълнително ,защото иначе мога направо да поискам да ми прекарат кабелен интернет до там (което ще е малко сложно де..).

Моля ви обяснете просто и ясно с примери и точни марки ...

Благодаря за вниманието и помощта на всички предварително ..надявам се да получа информация от хора по-навътре в тези среди ..Живи и здрави да сте! :)

Еми прочетох го и не схващам към какво да се насоча честно казано ... Аз си казах ,че не разбирам много и ми трябва помощ... Имам предвид ,че след като вкъщи съм с кабелен интернет ,вкаран в горе-посочения рутер- TP-WR841N - оттам насетне не разбирам какво да направя.... До този момент съм схванал нещата така:

2 антени - 1та излъчва - другата приема .....Първата я връзвам директно към рутера или с разклонител към кабела на интернета?

Втората антена директно в компютъра на Вилата ли влиза или минава през друго устройство ?

Антените трябва ли да са насочени една към друга ?

Нужни ли са други устройства ,освен 2 антени???? Ако да - какви?

Въпроса е за 4км....

Сега видях вкъщи за интернета ми пише 100мбс/сек.... Свалям филми,музика ,страниците се отварят ,видео в сайтовете ....Мога ли да очаквам поне 50-70мбс/сек от Антенния интернет ,който ще вкарам на Вилата?

Тези въпроси ми изникват - благодаря за бързия отговор ..давайте смело! Попивам като гъба :)

Като за начало най лесно ще стане с тия устройства цък 2 броя, съчетават в себе си устройство и антена в едно,

първото се вързва към рутера който е в града, второто което ще е на вилата можеш да го вържеш към рутер

или директно в компа, настройва се софтуера за конкретният случай след това

антените се насочват една спрямо друга, трябва да има пряка видимост между тях.

Тия устройства могат да ти пренесат 60-70 Мбит без проблем даже малко повече

но изключително много зависи от ефира, тъй като си споменал че си в центъра на града

ще е малко зор докато се подкара.

Edited by RudY-ElectriC

…Ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарни...те. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо… К. Иречек,

Мога ли да очаквам поне 50-70мбс/сек от Антенния интернет ,който ще вкарам на Вилата?

Тези въпроси ми изникват - благодаря за бързия отговор ..давайте смело! Попивам като гъба :)

можеш да очакваш -300/500 лева и фрустрация на буци. без да се засягаш.. не е като да не виждам всеки ден подобен ентусиазъм.

без умения, без мисъл в главата за евентуална икономическа ефективност... ми дай да помислим

Средна цена на подобен линк е 400-500 лева + материали

Средно човек прекарва на вилата 15-16 дни годишно

Средно има точно толко бури годишно

Значи правим сметката:

400 лева цена на придобиване

150 на всеки 2 години за да получим цена на притежание (ест може да изгориш N брой дивайси за година)

теглим чертата

------------------------------------------------------------------

Вместо да отидеш да починеш на вилата.. ще въртиш антени.

Затова помисли да намериш локалния доставчик и да му обясниш случая. Купи си устройство за вилата.

Договори се за некви 100 лева годишно (повечето малки isp предлагат точно такива пакети за вила) и не се занимавай с глупости.

По този начин намаляш вероятноста да гори нещо с 50% и си осигуряваш съпорт. Ако нямаш 100 лева не ти трябва интернет, а работа.

• Like 2

колко ще ти е скъп интернета във Враца че да правиш тези гимнастики

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• Administrator

едно е 10-20 за тубето друго е за 50-70 мбит ... разликата в оборудването ще е голяма и в парите също, ако си на края на града може и 2,4гхц да пробваш , ако няма как да сканираш ефира всичко ще е на сляпо и на 5гхц не се знае какво е положението.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Меерси за отговорите!

Mile - ти направо се опита да ме откажеш :D - Много лошо описа картинката - все едно ще сменям през няколко месеца разни чаркове..чак толкова от 2 антени? Сериозен ли си? Иначе за устройство за Вилата + локалния доставчик - ок ,но трябва да разбера какво е устройството и затова е темата всъщност ...Ще питам и доставчика разбира се ..

В крайна сметка се реших на тази стъпка ,понене мислех че не е особено трудно и скъпо и исках от домашния интернет да тегля ,когато съм там - по този начин да не плащам допълнително за интернет ...

Миро Петков - ти си агент...

Велин - как мога да сканирам ефира?

До няколко часа ще кажа дали има пряка видимост... Лошото е ,че видимостта е от Тавана на сградата ,а той е на 3 етажа по-нагоре :D

Още един въпрос - тъй като говорим за спестяване на допълнителна такса за интернет - съответно искам да мина тънко ,както всички искаме май в страната ни ... та мога ли да си направя нещо сам? Домашна-изработка? Имам 100лв и другите пари ще намеря ,ако се реша ,но искам да проуча всички варианти..

3.2 километра са си 3.2 както и да го погледнеш.

Ако не те устройва варианта, който ти предлага Mile, заложи на варианта който ти предложи RudY-ElectriC. Имаш си домашен рутер, забождаш единия край на кабела в единия лан-порт, а другия край - на вилата. Само, че толкова дълъг кабел не се намира, точно затова двете устройства предложени от RudY-ElectriC заместват кабела. Насочването и укрепването на антените се прави веднъж, а дали ще се налага да сменяш изгорели устройства, никой не знае, дори и Mile. Ако нямаш никакви понятия в тази област, по-добре някой с познания да ти направи линията, а ти вече имаш представа кое колко струва.

Всъщност, ако твоят интернет доставчик няма прекаран кабел близо до вилата ти, едва ли ще се навие да пуска кабел дотам, най-вероятно е да ти пусне интернет със също такива устройства или подобни.

Edited by dabadaba

Двете устройства от Руди-Електрик - дали мога да ги набарам по-евтино някъде или подобни на тях? Или самоделки да правя?

Иначе- да - ще питам и в офиса на разни доставчици да видя как стоят нещата :)

• Administrator

Варианта за интернет от мобилните оператори също е някаква решение. на много добра цена :)

3G рутер е около 50 лева,60 лв е годишния абонамент на минималния пакет.

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

Колеги не го отказвайте толкоз бързо. 3 километра е нищо разстояние и ако има пряка видимост между 2те точки - 150тина лева за 2 наностейшънчета 2ра ръка, малко кабел и букси го оправят напълно. Другото е че тия 100 мегабита съм почти сигурен че не са 100 Mbps! Как ги измери?. 20 Mbps са ти напълно достатъчни за всичко. За четене на страници, скайп и онлайн радио ще са ти достатъчни и 2-3 мегабита !

Ако имаш пряка видимост е никакъв проблем да си ползваш домашният интернет на вилата. Цената е около 150 лева макс за 2 устройства 2ра ръка и скорост на връзка до 20 Mbps, които смятам, че са ти достатъчни. В продава има доста устройства с марката Ubiquiti, които ще ти свършат работа!

Тези 100 лева трябва да ги умножиш поне по 3 или по 4 и пак нищо да не направиш и то сам...

А Миле определено ти каза самата истина!

Най-добрия вариант е да идеш в офиса на Мреал...дано не стане като реклама... Хората ще ти осигурят и устройство и съпорт и качество.

Успех!

Като за първи пост колега, сигурно не е реклама :D

Edited by exvitermini
  • Like 1

незнам.. аз си плащам и то на места кадето мога да си пусна сам, а техника ми се въргаля на кило. може и да съм глупав и затова така да ми се получава.

при вариант с договорка с локалния си има 1-2 тънкости. първо пазариш за година цената, а като мине годината казваш, че няма да ходиш. ако отидеш ще си платиш месеца.

и почваш така. 20 лева са нема каса бира.