Jump to content

Wifi city или как да покрием няколко сгради безжич


koko

Recommended Posts

Идеята е следната , бизнесцентър подобен на бизнеспарка в младост, улици, градинки, сгради, заведения.

Трябва да се подкара по 0,5-1Мбит на клиент .

Има стълбове на лампи през 30-50м, може да се пусне кабел до всяка лампа

За сега ми се върти да се слагат ап-та(2,4гхз) на всяка лампа свързани в общ лан въпреки че нямам предсава колко успешно ще покрива вътрешните стай на сградите.

Някой реализирал ли е подобно нещо, какви у-ва е ползвал

Клиенитите в 99% ще са лаптопи, пда, и гсми с wifi

нещо подобно http://aycu10.webshots.com/image/209/1995521923861337934_rs.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 48
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

 • ¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

  22

 • koko

  11

 • Lacho

  5

 • Велин

  4

 • Administrator

WDS да не дропи като минават от АР на АР

и централизация

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Moжеш ли да знаеш някаква теоретична бройка на потребителите.Какви са размерите на раьона който трябва да се покрие и само на земята ли е или има нива на горе който трябва да се покрият?Препоръчвам ти AP с поне 100mW и 16Mb Ram или повече :)На мойта мрежа са всички свързани в 1 лан предимно с AP ta AirLive

P.S. Lacho с какви устройства?

Link to comment
Share on other sites

50 и няколко декара е цялото място, застроено е 2/3, останалото е градинки и дървета, целият терен е под леко наклон, сградите са по 4 етажа.

Според мен това със струпването на хора може да се реши като за начало наслагам през 1 или 2 стълба АП-та, и в последствие в зависимост от натоварването на отделните да се добавят АП-та на междинните стълбове, а при недостиг и повече от едно АП на стълб

Всички улички са към 2-2,5км.

Link to comment
Share on other sites

Ами можеш да помислиш ако стига бюджета за 4 антени 90градусови сложени да излъчват от крайщата на-вътре, а в самата градинка вече с омни антенки ако имаш възможност с по-голямо усилване.Но не мисля, че 2 ап та на един стълб ще е добра идея!Трябва да се позайграеш и с настройката на каналите :)Може да се наложи и е желателно да се сложат и в сградите ако има нужда т.е. клиенти!Примерно на 2рия етаж и на 4 тия.Всичко зависи колко пари могат да се дадат

Link to comment
Share on other sites

за в крайщата със сигорност няма да стане, още след 1-вата сграда сигнала изчезва, решил съм по стълбовете защото така ще облъчва всички сгради от всички страни.

тезе 2500м през 100м да слагам АП, са 25 ап-та, доста хора трябва да се навържат и за начало та да почнат да не достига трафик

Всичките АП-те не трябва ли да са с едно SSID и еднакви канали?

Link to comment
Share on other sites

Според мен 250 клиента от раз с 25AP та. SSID то трябва да е еднакво макар че може да е различно на зони...Каналите не, трябва да са максимално далечни канали на AP тата който са най-близо и естествено да няма други мрежи на тия канали(макар, че напоследък е почти запълнен ефира)Като неможе 4 те секторни незнам как е точно терена но помисли да ги комбинираш да не е само на омни!Секторната си е друга бира  ::)

P.S. Щом ще има и телефони с wifi трябва да направиш доста добро покритие тъй като имай предвит, че телефончетата нямат кои знай колко силен wifi и ще трябва базовите станции да са по-силни и по чуствителни.

Link to comment
Share on other sites

 • Administrator

WDS (Wireless Distribution System) allows packets to pass from one wireless AP (Access Point) to

another, just as if the APs were ports on a wired Ethernet switch. APs must use the same standard

(802.11a, 802.11b or 802.11g) and work on the same frequencies in order to connect to each other.

266-та страница от упътването ;)

Wireless_clip_image004.jpg

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Link to comment
Share on other sites

Аз досега основно едимакс съм ползвал за по-евтините места и микротици за местата с добро захранване и повече средства. Последните едимакси нещо  неиздържат на по-висока мощност и почват да забиват.

Напоследък чета добри мнения за TL-WA501G с атерос е . Само неразбрах реално ква му е мощноста на някой места го дават 50 на други 100mw.Също го гледам със стария корпус и с някакъв нов модерен :)

Някое друго у-во в евтиния ценови клас с атерос позлвате ли ?

За начало мисля да ползвам антенките от комплекта им, все пак най-близкото у-во винаги ще е на по малко от 50-60м.

Link to comment
Share on other sites

И аз спрях да ползвам edimaх забиването се оправя като се сложат радиатори и се пресели в нова кутиика на която слагам 120мм вентилатор да духа на цялата платка но ми писна да се занимавам...Сега съм слагам за евтините места AirLive пак е с realtek но с 16 рам и се държи много по-добре със фабричните си 100мW където може да се позволи слагам Senao-то (600mW) с него нямам много опит ( 10 тина съм монтирал) но мн ме впечетли от към изходна мощност и особено от към приемник!Това както казваш ако найстина са на 50 тина метра може да найстина да са със стандартните антенки но има и евтини(пак за домашно ползване за 20тина лева 5dB)Този TP-Link според мен е 100мW и ако не се лъжа е почти копие на D-Link2100AP който по дефаут е 32мW но може да се изпъне до 1300mW.Аз успях до 600mW(без допълнително охлаждане)Но страшно много почна да загрява и се налага доста добро охлаждане.Ако TP-Link-а е както мисля подобен дори и да не му вдигаш мощноста което е препорачително за по-висока стабилност смятам, че за тази цена е идеален.Единствено то което е желателно да му се смени фирмуера с последния за повече екстри ако има.

P.S.Ако можеш постни една карта (снимка от google) с преблизителни размери да направим някаква схема.

Link to comment
Share on other sites

Към края на другата седмица ще имам плана заедно със шахтите. В сайта на тп-линк дават TL-WA501g като 50мв а модела TL-WA601g който е 108мб 100мв само че разликата в цената е повече от двойна.

Това също го дават с атерос SparkLAN WX-6800GS но само 32мв. Намерих го на цена от 18Е извън бг.

Има ли моднати фърмлери за тп-лика.

Също така съм решил цялата с-ма да се захранва с 90V POE и инпулсно във всяка кутия от тези на неомонтана, поне това ползвам при лан мрежите ми. Между другото какви захранвания взимате, аз взимам от едно момче от монтана , преработени АТХ захранвания.

Едимакс имат АП с вграден слич 7209апг, това би ми спестило отделен слич във всяка кутия но пък ако изгорят само портовете, апто съшо става неизползваемо.

Аз също гледах че има разни малки антенки по 15-18лв. 4 и 5dbi, дори такива с по 1м. кабел

Относно сенаото, с такива у-ва 802.11б 200мв изградих първият си линк преди 6 години, струваха маика си и баща си от видеомакс. Прекарваха 1мб на 21км с насочени антени калифорния. Сега като гледам цената на най-евтиният им варянт доближава рутерборд с  Atheros AR5212A на mPCI вярно с по-малка мощност но с пъти повече възможности

Нещо повече за длинк, нямам никакви впечатления, гледам повечето модели са с атерос, подържат и дд-врт примерно дир-300

edit: Swexx LW050V2 също с атерос, даже мнг прилича на тплинка, немога да намеря мощноста му?

Link to comment
Share on other sites

Отностно моднатия фирмуер не съм виждал конкретно за TPLink.По отношения на захранването тия неомонтанските са корави особено ако се изпълнят и с по-качествени елементи(кондензатори предимно).Тия антенки който ти казах не са с кабел(там ще има повече загуби)ами се навиват като оригиналната директно просто са малко по-високи : http://www.xcombg.com/index.php?page=products&product_id=176 : ако ползваш AP та от типа на AirLive имаш 2 порта.Те дори на мануала му са направили схема с няколко такива последователно свързани (влиза-излиза) което си е найстина бюжетно решение но мисля, че не е много надежно.Желателно е да има корави протектори.По отношение на базовата станция-Никога не ползвам и не препоръчвам импулсно захранване!Още повече пък и като видях едно разглобено такова преработено....Неискам да го обиждам човека но или не е много в час с електрониката или го прави така заради парите....Правя ги винаги с нормални трансформатори.Когато се налага да се ползва по-голяма мощност или парите не са от значение слагам тороид(има най високото КПД,издържа с лекота зверски претоварвания).Непомня дали съм пускал тука схема на модел който често използвам.Toя SparkLAN WX-6800GS с какъв CPU е,колко му е Ram-a?Oбаче като гледам AirLive wl-5470 няма чист WDS amи WDS-Repiter.Поне така пише :)Сега пуснах 3 в WDS mode работи 8-)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.