Jump to content

комбиниран бондинг

Велин

Recommended Posts

• Administrator

дали е възможно такова решение за бондинг:

имаме бондинг с 1 РС машина(МТ1) с две WIFI карти, картите са в EOIP тунели включени в бондинга, на тези машини има по един свободен Лан порт , възможно ли е там да вържа още една успоредна линия с Рутерборди (МТ2) и по какъв начин така, че чрез Лан порта успоредното трасе да бъде включена в бондинга.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Ми не виждам проблем.

1. Начин пусках още един EOIP тунел между новите PC-та.

И го вкарваш в бондинга

2. По прост начин вкарваш в бондинга лана. Предпола га се че там връзката ти е бридж

• Administrator

Ми не виждам проблем.

1. Начин пусках още един EOIP тунел между новите PC-та.

И го вкарваш в бондинга

2. По прост начин вкарваш в бондинга лана. Предпола га се че там връзката ти е бридж

Днес тъкмо събрах тестови двойки и се оказа че едното РБ не ми работи :( . Иначе доколкото разбрах ще вкарам свободната лан карта на МТ1 в бондинга, а МТ2 да ги вържа с ЕОИП и просто да ги включа в Лана на МТ1.

Как ви се струва идеята вместо bonding, dual Nstreme и т.н. да се пуснат няколко безжични връзки и да се пусне OSPF на на микротиците които бутат тези връзки да балансира трафика между тях. Ако някой е правил такова нещо нека да сподели опит.

Струва ми се неработещо в реалния свят. Иначе на маса и "лабораторни" условия може да стане да си направиш кръжока. Помисли само колко хора преди теб са мислили по-този въпрос и не са го реализирали за стабилно трасе ;)

Давай с бондинг, това поне работи. В нета има бондинг с 4 - нагоре линий. Трябва обаще на изхода да е 1000мбит интерфейс. За да не те запуши той.

При тестовете които си правих с бондинг и rr-balance се получава неприятен ефект ако  едната безжична връзка не работи. При nstreme2 ефекта е още по неприятен. Разрових се  из вики-то на микротик и попаднах на баланс между две безжични трасета с BGP. Някой пробвал ли е подобна схема?

http://wiki.mikrotik.com/wiki/BGP_Load_Balancing_with_two_interfaces

Търси се максимален failover на общата връзка.

Забива доста често и адски неприятно с bgp 2 трасета. Бил съм с такова точно и наистина работеше, но и забиваше.

Аз в момента работя с подобна схема, но балансираме по iBGP с доставчика ми, като всяко безжчно трасе е отделен VLAN . От едната страна е Cisco, а от другата BSD. BGP-то се държи от сиското и БСД-то, а микротиците са бриджове. Схемата работи перфектно, но идеята ми беше БГП-то да се държи от МТ-ците и на core рутера да влиза агрегирания трафик.

• Administrator

При тестовете които си правих с бондинг и rr-balance се получава неприятен ефект ако  едната безжична връзка не работи. При nstreme2 ефекта е още по неприятен. Разрових се  из вики-то на микротик и попаднах на баланс между две безжични трасета с BGP. Някой пробвал ли е подобна схема?

http://wiki.mikrotik.com/wiki/BGP_Load_Balancing_with_two_interfaces

Търси се максимален failover на общата връзка.

в момента ползваме баланс-рр , спирал съм едната карта, другата си работеше, за н-стрйим2 не знам, при него би трябвало при спиране на едната карта да паднне целия линк. За BGP нищо не знам и ще ми е трудно да го направя, пък и още по -бавно ще стане ако занимавам трети лица :), щото като гледам и тройния линк  ще изтрае следващите 3-4 месеца :) хората искат да има.

• Administrator

минах първи тестове ама работата нещо не стана и на всичкото отгоре се сблъсках с много странен проблем което няма особенна връзка с бондинга. Правя бридж слагам двете лан карти в бриджа , от едната лан карта се логвам в МТ-то но не виждам закачените машини на другата ланка, а иначе и двете карти работят, утре пак ще си поиграя.

• 1 month later...

И аз мисля да правя почти същия линк. Само че аз вече имам изграден единия линк с едната карта, а ще добавям линк с 2бр. RB433AH с по две карти.

Това което ме притеснява, е че при бондинг-а трафика се разпределя по-равно между трасетата (balance-rr), а линка с двете карти ще има почти двойно по-голям капацитет. Не знам какво ще стане в този случай.