Jump to content

ACTA


NetworkPro

Recommended Posts

http://vbox7.com/play:930a5324f6

Наскоро бях на интервю за работа в Линкос и на единия пич не му хареса като споменах че съм работел в UK компания за авторски права.

Обявявам че моите услуги като наемен мрежови администратор и сървърен инженер са БЕЗПЛАТНИ за хора, мрежи които може би биха били засегнати от АКТА (колкото по-мащабна дейност - толкова по-достъпни услуги от мен).

контакт: NetworkPro (АТ) mikrotik-bg.Net

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка

Написано на: 27.01.2012 · 5 коментара

Kader Arif, докладчикът на ЕС за ACTA е предал своя доклад и подал оставка от длъжността, която заема като прави следното изявление относно процеса по водене на преговорите и придвижването за ратификация на този международен договор:

Напомням, че ACTA е международен договор, а на основание чл. 5. ал. 4 от Конституцията ратифицираните международни договори имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.

http://blog.peio.org/?p=7590

Edited by NetworkPro
Link to comment
Share on other sites

http://www.avaaz.org...he_internet/?vl Нека да защитим правото на свобода в интернет подайте вашият глас за свободен интернет всеки глас е важен Edited by Anatoli

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник"

Link to comment
Share on other sites

Интернет гражданската група Avaaz започна подписка срещу предварителното подписване на спорното международно споразумение Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Според българските власти то реално не променя нищо у нас. Споразумението, което експертите нарекоха инструмент за приватизиране на онлайн цензурата, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват какво правим в мрежата, за да се установи злоупотреба с авторски права. В резултат може да се стигне до глоби или дори арест за теглене например на филми от интернет.

Правозащитниците са обезпокоени и от възможната злоупотреба с лични данни. Наред с това актът третира и разпространението на фалшифицирани стоки (например, тениски, които се представят за маркови), лекарства и други продукти.

Аз съм скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено пък за България, заяви икономическият министър Трайчо Трайков, цитира го БГНЕС. Това е първият коментар на член на кабинета по този въпрос. "На практика ние се оказваме между страните, които са най-добре отговарящи на тези постановки", продължи Трайков.

Подписването на споразумението АСТА от българския посланик в Токио по никакъв начин не предопределя липсата на дебат, отбеляза министърът. До ратифицирането му се предвижда такава дискусия, а споразумението може да бъде ратифицирано, може и да не бъде, не беше съвсем сигурен Трайков. Ако се случи, тогава престои да бъдат създадени конкретни текстове, които да вкарат тези постановки в нашето законодателство, коментира той.

Засега недоволството от него у нас е предимно във форумите, но в редица страни и особено в Полша хората излязоха и на улиците. Полската партия "Движението на Паликот" започва да поставя маска върху статуи, включително тази на Исус Христос в знак на протест срещу договора за борба с пиратството в интернет.

Идеята на неправителствената организация Avaaz е да събере минимум 2 млн. подписа преди да ги изпрати в Европейския парламент, който трябва да одобри оспорването споразумение вероятно през юни.

Петицията може да бъде подписана в България, съобщава dnevnik.bg. Тя изисква име и електронна поща, като използва универсален текст, адресиран до ЕП, под който желаещите могат да се разпишат.

Българското правителство все още може да оттегли подписа си, твърди междувременно "Сега". В обяснителния меморандум е записано, че всяко правителство може да излезе от споразумението до 180 дни от ратификацията.

Блогъри и правозащитници у нас реагираха остро срещу споразумението, което беше подписано тихомълком от България в края на миналата седмица. Недоволството срещу предвижданите ограничения расте лавинообразно в социалните мрежи. Във "Фейсбук" вече има няколко групи срещу споразумението.

Защитниците на споразумението изтъкват, че няма да бъдат нарушавани правата на гражданите. "В АСТА се говори за това как стоки, които се фалшифицират, трябва да бъдат спирани, говори се за търговски количества, говори се за изключения в случаите, когато става дума за незначителни количества. И се прави референция и препратка със защитата на авторските и сродните права в цифровото пространство", коментира пред Mediapool директорът на МУЗИКАУТОР Магдалина Тодорова.

"АCТА цели опазване на интелектуалната собственост в световен мащаб, то създава международна правна рамка", каза за сутрешния блок на БНТ и Цветелина Димитрова, Отдел „Международни икономически организации" в МИЕТ, цитирана от КРОСС.

Според нея и сега се предвиждат санкции за злоупотреби в интернет, но се цели още по-пълен контрол в интернет търговията с различни държави. АCТА по никакъв начин не съдържа клаузи за ограничаване на свободното ползване на интернет от свободните граждани, категорична е Димитрова. България подписа АCТА предвид законовата процедура, но тепърва ще бъде ратифицирано в Народното събрание, ще бъде подложено на дискусии, както у нас, така и в Европейския парламент, заключи експертът.

Международното търговско споразумение ACTA беше подписано от ЕС и 22 страни-членки, сред които и България, на 26 януари в Токио. Подписите сложиха и представители на Австралия, Канада, Швейцария, Мароко, Мексико, Нова Зеландия, Южна Корея, Сингапур, САЩ и Япония.

ACTA не е подписана все още от Германия, Кипър, Холандия, Естония и Словакия. Очаква се те също да се присъединят към него, като засега мотивите им за отлагане на подписването не са обявени. За да влезе в сила, ACTA трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, а след това да бъде ратифицарано и от нашето Народното събрание.

източник дир.бг

Link to comment
Share on other sites

То нашето законодателство е и без това супер репресивно в часта си, касаеща Интернет. На практика всеки е престъпник, но няма да го закачаме, до като не стане враг на системата. Във всяка милиционерска държава, властимащите винаги са се стремели да направят всеки човек виновен /престъпник/ по подразбиране, за да може при нужда да го елиминират законно..

Link to comment
Share on other sites

То нашето законодателство е и без това супер репресивно в часта си, касаеща Интернет. На практика всеки е престъпник, но няма да го закачаме, до като не стане враг на системата. Във всяка милиционерска държава, властимащите винаги са се стремели да направят всеки човек виновен /престъпник/ по подразбиране, за да може при нужда да го елиминират законно..

Така е, това се готви и за щатите - там след нагласените атентати на 11-ти септември са вкарали закон по силата на който могат да арестуват и задържат когото и да е, дори да го затрият под подозрението, че е терорист :).

А някой тръгне срещу "системата" а е станал терорист :).

Скоро ще е незаконно да имаш собствено мнение, камо ли да го изказваш публично.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

Ето и изявлението на г-н Колев публикувано в moreto.net

"Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA", заяви за БГНЕС началникът на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев.

"Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA", отбеляза Явор Колев. "От това споразумение следват редица стъпки, за да бъде това, което е предвидено в него реализирано в съответните законодателства по съответен начин" , изтъкна още той.

Запитан за това, че ACTA дава възможност на интернет доставчиците да дават информация за интернет потребителите на носителите на авторските права Явор Колев обясни, че това в България не може да се случи, тъй като няма механизъм, по който това да се случи. "Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответния пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновен потребител въобще", коментира той.

Според текста на ACTA дадена страна по споразумението може да предвиди компетентните й органи да разполагат с правомощието да разпоредят на даден доставчик на онлайн услуги да предостави незабавно на носителя на правата информация. Тя е достатъчна за идентифициране на абонат, чийто достъп се предполага, че е бил използван за извършването на нарушение, когато носителят на правата е подал юридически допустима жалба, свързана с нарушение на права върху търговска марка или за нарушение на авторско или сродно право, и когато такава информация е необходима за целите на защитата или прилагането на тези права.

Началникът на сектор "Компютърни престъпления" днес взе участие в националната научна конференция на тема: "Колективната и националната сигурност и отбрана в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и по-рационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС". Пред присъстващите той изтъкна, че, за да могат ефективно да противодействат на киберпрестъпността, правоохранителните структури и държавите трябва да разговарят на един език, трябва да има единно законодателство. "Има много малко законодателство, регулиращо интернет - Конвенцията на Съвета на Европа за киберпрестъпността, подписана в Будапеща през 2001 година и ратифицирана от България, към която се присъединяват все повече и повече държави. Има и няколко директиви, които Европейската комисия прие с много големи трудности", допълни той. "Виждате каква реакция възбужда в България в момента търговското споразумение ACTA, буря в чаша вода. За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права", заяви той.

БГНЕС припомня, че на 26 януари 2012 г., представителите на 22 страни-членки на ЕС, сред които и България подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Това споразумение обаче не може да влезе в сила без одобрението на Европейския парламент. Целта на споразумението между ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария е да се укрепи упражняването на правата на интелектуална собственост, включително и в интернет, и да се подпомогне борбата срещу фалшифицирането на стоки като луксозни дрехи и пиратството на музика и филми. Комисията по международна търговия е отговорна в Европейския парламент да подготви позиция по въпроса. Четири други комисии ще изразят становището си. Едва след като предложението се обсъди и гласува в комисиите, то ще бъде разгледано и окончателно гласувано в планарно заседание.

Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, които организират протестно шествие срещу приемането на ACTA на 11 февруари от 11:00 часа, което ще тръгне от Пилоните на НДК ще премине по бул. "Витоша", бул. "Тодор Александров" и бул. "Цар Освободител" за да приключи пред Народно събрание. До този момент над 9000 души са потвърдили присъствието си на протеста в социалната мрежа Фейсбук.

Единственото което НЕ видях е бутон "маркирай като спам!"

До колкото ми е известно този подпис може да се "анулира" в рамките на 180 дни. Така, че нищо не е загубено :)

За тези който са били в казармата може би помнят следния надпис написан върху станциите, който скоро ще трябва да слагаме и на мониторите си.

post-829-0-78404400-1328033021_thumb.jpg

Edited by master

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Един виц от ФБ, преди и на него да лепнат авторски права и да стане престъпление да се копира...

И така, представете си 2018 г. Обикновено софийско жилище.

- Тате, може ли да смъкна от сметката ни 99 долара? Трябва да купя една книга.

- Така ли? Коя книга?

- Ами, на тоя… Вазов. “Под игото”.

- Че защо ще я купуваш? Имаме я.

- Супер! В кой файл е?

- Какъв файл? Ей я на рафта, третата отляво.

- Пфу! Та тя е на хартия!

- И какво от това? На твоята възраст четох от нея.

- На твоята възраст, значи. Че тук няма търсене! Как да си намеря нужните ми цитати, а? И аудио-съпровод няма. Нито анимирани картинки. Тъп текст, не може даже шрифта му да смениш. Луд ли си? На училище ще ме скъсат от подигравки. Чети си я ти!

- Добре де, ето ти я тук на DVD. Преди петнайсетина години го купих…

- Какво?! DVD?! И с какво ще я разчета тая антика, според теб? Че тя е за музея на технологиите. Още малко и на перфолента ще ми го предложиш тоя Вазов!

- Като си толкова умен, защо не потърсиш в мрежата и не си я смъкнеш безплатно?

- Да смъкна безплатно книга?!

- Естествено. На Вазов авторските права са изтекли отдавна. Все ще да се търкаля някъде.

- Тате, абе ти…? Като ти си бил малък, в началото на века, може и да е можело да смъкнеш всичко безплатно. Не си ли чул, че вече от пет години авторските права върху книгите са продадени за вечни времена на Американската асоциация на книгоиздателите? Или искаш и мен да напъхат в затвора доживотно като ония от сектата за свобода на информацията?

- Че Вазов е българин! Какво общо имат тук американските издатели?

- На кой му пука? Ти случайно да не си антиглобалист, а?

- А, не, не, разбира се!… Виж, сине, грехота е почти сто долара да дадем за някакъв файл. Защо не помолиш някой съученик да ти го даде, да го прочетеш? Все някой ще го има. После пък ти ще му дадеш някой твой.

- Да, бе! И като ми дадат техния Вазов, къде ще го чета?

- Как къде? Те тяхното си копие у тях си, ти тук, на компютъра…

- Абе ти си съвсем изостанал. Книга може да се чете само на този компютър, от който е купена. Пък и поляризацията ще е различна… Накратко, тате, давай парите. Ще си купя нормална книга.

- Добре де, ето ти еднократна парола за теглене на 99 долара от сметката ни. По наше време това бяха бая пари…

- Платих я. Thanks.

- Дай и аз да я видя тая книга… Какви са тия картинки? В оригинала нещо май ги нямаше.

- Реклами, как какви. Без тях книжката струва 699 долара.

Екранът пъстрееше от мигащи обяви: “Дърводелски услуги – Марко и син”. “Истинските юнаци ползват нашите хранителни добавки!”. “Рекламна служба `Метоха` – моментална известност навсякъде!”. “Кредити изгодно, ниски лихви”. “RADA-LESSONS.COM – всичко, на което може да ви научи разкрепостена млада учителка!”…

- А текста защо го няма? Трябва да се изчака да изчезнат рекламите ли?

- Ти от Луната ли си паднал? Има да си чааааакаш… Текстът трябва да се чете през поляризационни очила. Без тях се виждат само рекламите.

- Това пък от кой зор?!

- Как от кой? За да не може книгата да се чете незаконно, естествено. Купил съм си аз примерно книгата, платил съм си, а пък някой стои зад мен и я чете над рамото ми, без да си плаща – как я виждаш тая…

- Пълни глупости. Ако и аз си сложа очила?

- Голям смешник си. Текстът се вижда само през моите очила. Твоите ще имат друг код на поляризацията.

- Добре де, дай ми твоите, да я видя тая книга…

- Как ще я видиш? Нали очилата няма да ти разпознаят ретината. Ще видиш само съобщение, че си сложил чужди очила...Тате, стига си ми пречил с твоите глупости! Трябва бързо да чета, докато не е изтекъл лицензът на книгата. Иначе, ако не искам да се самоунищожи, трябва да доплащам за свръхвреме. Не ми пречи, чета...

...След 2 часа:

- Уфф. Привърших я най-сетне.

- Какво? За два часа си изчел “Под игото”?

- Естествено. И за един щях да го прочета, ако не бяха рекламните паузи.

- Тая не я вярвам. Я ми кажи, кой е Заманов?

- Кой?!

- Яснооо. Кой е тогава Боримечката?… Кириак Стефчов?… Чорбаджи Марко поне?!…

- Откъде да знам бе, тате! Четох Home Edition. Там е само това, дето Огнянов и Рада се харесаха, и после башибозуците ги убиха. За останалото трябва да се купува Professional, или може би даже Enterprise Edition. Всичките ни пари няма да стигнат…

- Уфф… Ум не ми побира накъде е тръгнал тоя свят!

- Тръгнал ли?! Стигнал е вече! Тръгнал е бил по твое време, тогава е можело да го спрете...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

А не е ли по-добре на 11 когато е протеста, на който дори и тези които искат може по чисто обективни причини да не могат да присъстват, а други може и да се страхуват, интернет доставчиците в България да спрат доставката на интернет в началото за примерно 1-2 часа, а после и за повече?! Нека спрем да мислим ден за ден. Все пак и от нас зависи нещо...

Link to comment
Share on other sites

А не е ли по-добре на 11 когато е протеста, на който дори и тези които искат може по чисто обективни причини да не могат да присъстват, а други може и да се страхуват, интернет доставчиците в България да спрат доставката на интернет в началото за примерно 1-2 часа, а после и за повече?! Нека спрем да мислим ден за ден. Все пак и от нас зависи нещо...

Не е по-добре. Големите доставчици няма да го направят, защото тяхната политика е винаги опортюнистка и не биха искали да си създават проблеми с властите. По-добрият вариант е всички /желаещи/ Интернет сайтове да спрат и вместо страницата им да излиза адекватно съобщение. Аз поне така ще направя. Освен това и в останалото време е хубаво и на всяка страница да присъства някаква видима форма на протест спрямо АСТА... аз така направих. И не на последно място, тъй като България е една от страните с най репресивни мерки спрямо свободата в Интернет, та е необходимо да почнем да мислим за политическо представяне, щото никой няма на добра воля да отмени спорните закони или да озапти милиционерите от ГДБОП. Ако някой не е съгласен с моите думи, ще припомня за многото сайтове, ликвидирани с лична заповед на Явор Колев и без никакво съдебно решение за това! Такива неща се случват само в Сирия, Иран, Китай и още няколко арабски страни. Свободата не е нещо, което се получава по право и ако всички ние заедно не я защитаваме, ще ни бъде отнета! Аз не искам да съм роб на никого, а Вие?....

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Напълно съм съгласен с gbdesign и ще последвам примера му.

И ако се приеме този закон всички ще станат "престъпници", обаче то нямаме толкова затвори да ги поберем. Е няма проблем то всичко е измислено - щатите строят частни затвори там ще ги сложат и естествено страната ни ще плаща за това.

http://www.zamunda.net/ - тук се виждат ПРОДАЖНИЦИТЕ и като гледам НЕ са Българи, за жалост са с Българско "граджанство".

п.п.

Ако това е вярно :

"Е не е истина как лъжат - ЗА ДА ВЛЕЗЕ В СИЛА Е НЕОБХОДИМО САМО - ДА ГО РАТИФИЦИРАТ 6 СТРАНИ, КОИТО СА ГО ПОДПИСАЛИ. И ПОСЛЕ НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД!Споразумението е съставено с брюкселска предпазливост - забележете, че се минава по механизма на ратификации от държавите-членки, а не на директно сближаване в областта на наказателното право, по отношение на което повечето държави са доста чувствителни. За сметка на това са достатъчни само 6 ратификации, за да започне да действа (вж. чл. 40 и 43)"

Управляващите пак НИ ЛЪЖАТ!

Edited by master

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

@gbdesign

и за всички други де.

Това не е виц от Феисбук. Това е една статия, която се появи на един сайт с книги, когато Супер Явор го затвори пред около 2 години. Точно заради авторски права.

Колкото и да ни убеждават (особено личности като Супер Явор), всъщност АСТА предвижда точно това! И ще доведе точно до това. Да гледаш реклами когато четеш Под игото, да плащаш докато четеш или гледаш историята ти, която те кара да се чувстваш горд.

Да плащаш за телевизионни канали които не искаш да гледаш. Да си купуваш албум на изпълнител с 10 песни, от които ще слушаш само 2.

И най-лошото е, че това търговско споразумение (Напомня ми на Търговската Федерация от Междузвезни Войни първите 3 серии), всъщност обслужва частни фирми и корпорации. Означава ли това, че вече държавите и нациите се командват от няколко частни корпорации ?

Корпорации, които реализират огромни печалби и сега ги е яд, че тези печалби са намаляли в кризата. Корпорации, които дават нищожни проценти от приходите на самите творци.

Това е АСТА ?!

Link to comment
Share on other sites

И най-лошото е, че това търговско споразумение (Напомня ми на Търговската Федерация от Междузвезни Войни първите 3 серии), всъщност обслужва частни фирми и корпорации. Означава ли това, че вече държавите и нациите се командват от няколко частни корпорации ?

Корпорации, които реализират огромни печалби и сега ги е яд, че тези печалби са намаляли в кризата. Корпорации, които дават нищожни проценти от приходите на самите творци.

Това е АСТА ?!

Най-логично е ACTA да е точно това - механизъм за обслужване на частни интереси. Точно това е извратеното в ситуацията, реално не се годни справедливост (права<->пиратство), а облагодетелстване чрез потъпкване на човешки права.

След като щатите се управляват от няколко банки и частни корпорации, а те от своя страна манипулират доста държави, следва че наистина няколко корпорации манипулират държавите по света.

Тези банки корпорации са в основата на кризата та едва ли ги е яд, по-скоро ACTA е вратичката, която отдавна търсят как да приложат за да контролират пиратството (което винаги им е носило загуби, не само в кризата).

Кофти сценарий се очертава, ако се е стигнало до подписване на подобни споразумения, какво ли са ни нагласили за в бъдеще.

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

"При ратифициране от Народното събрание на АСТА в частта за интернет-доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство. За това са се споразумели на среща при премиера Бойко Борисов представители на IT-сектора, доставчици на интернет-услуги и депутати от ГЕРБ.

Новината съобщи в парламента Валентин Николов, зам.-председателят на ПГ на управляващата партия.

Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя, заяви Николов. По думите му, такава била правната техника за ратифициране на международни документи."

Източник бТВ

Малко по малко ни го подават и не се подиграват.

Analog Audio™

Link to comment
Share on other sites

Отстъпките са за да се кротне тълпата, а после тихомълком ще го вмъкнат в закона, както преди няколко години тройната коалиция вмъкна корекци в ЗЕС за следенето на трафика, след като същите корекции бяха отхвърлени на първо четене (веселата част е, че като отхвърлят проекто предложение се чака минимум 6 месеца за да се подаде ново по темата, а те го въведоха няма и 2 месеца, но посредством друг закон :)).

  • Like 1

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.