Jump to content

Wifi мрежа

Велин

Recommended Posts

• Administrator

гледам тук сме всички ориентирани към тази област затова търся мнение ня някой който е правил подобно изпълнение , става дума за следното

по принцип фирмата ни предлага интернет но само по кабел , градчето е малко да кажем почти 100% е покрито , въпроса е да се разшири услугата с предлагането на безжична връзка на определени места , имам на идея примерно да се сложат на 2 места някакви рутерборди с микротик и да се пусне някаква хотспот система .. въпроса е така ли трябва да стане .. и дали някой е правил нещо подобно

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Ми да, особено ако имаш излишни радиа и не се налага да инвестираш в нова техника.

Недостатък е че при сегашните скорости с WiFi не може да  се предложи кой знае какво.

Въпреки това аз съм направил нещо подобно.

При мен стана така че имах останали техники на 2 Гхз, които преди години ползвах за пренос.Сега ги накачих тук там по лан мрежата и чрез vlan нося.Оказа се че започнаха да се закачат клиенти и за тях.

Акаунтинга ми позволява ползване на картова система и в скоро време мисля да разпечатам карти и да пусна из града, така че да може като чуеш радио някъде да си купиш картичка и да си пуснеш нет.

Ми да, особено ако имаш излишни радиа и не се налага да инвестираш в нова техника.

Недостатък е че при сегашните скорости с WiFi не може да  се предложи кой знае какво.

Не съм много съгласен с това.

Е ако използваш устройства за 50-80 лв. сигурно и преноса ще ти е такъв.

Комплектовай си роутербордове сложи хубави карти и подходящи антени и ще си прекараш 50 мбита без проблем.

не си разбрал.

Говорим не за пренос , а за точки към които се закачат клиенти, кой с каквото има и откъдето и както и да се чува.

Ще има с много различно качество на връзката, затова не могат да им се пускат свестни (имам в предвид като на кабел) скорости.

Ако греша поправи ме, но кажи колко клиента можеш да пуснеш на 1 радио с антените им на лаптопите и да им върви 5-10 мбита всеки ?

не си разбрал.

Говорим не за пренос , а за точки към които се закачат клиенти, кой с каквото има и откъдето и както и да се чува.

Ще има с много различно качество на връзката, затова не могат да им се пускат свестни (имам в предвид като на кабел) скорости.

Ако греша поправи ме, но кажи колко клиента можеш да пуснеш на 1 радио с антените им на лаптопите и да им върви 5-10 мбита всеки ?

Да така е. Но идеята на 802.11b/g не е да се прехвърлям терабаити. Тя и инвестицията не може да се мери с оптика.

Тука се търси преди всичко мобилност.

Сега сигурно ще кажеш ми с кабел може и повече да пренесеш. Да има го правете като хората, а не да висите като маймунки по стълбовете и след всяка грамотевична буря, да лижете рани /изгорели захранвания, компютри, switch и т.н./

Даже WiMAX където една клетка струва няколко хиледарки не може да претендира за това.

Макар че вече 5Ghz обурудване е вече от рода на 150-500 лева, и може да пренесеш доста /20-50Мбит-а/

Така че има една бългаска поговорка "С трици и маймуни не може да се хване".

Не искам да се заяждам, форума все пак подържа хубав стил и език. Но няма безплатно и евтино на този свят. Който иска качество трябва и пари да дава.

Според мое мнение на един потребител повече от 2Мбита за какво му е ....

Не мога да разбера хората който се фукат че имали 800-1000Gbit-a масиви. За какво ми са ...

• Administrator

явно трябва да поясня , за тази цел ще се вземат нови устройства примерно от рода на Аликс2ц2 с две ВИФИ платки и две насочени антени , та ме интересуваше как ще стане цялата работа с конфигурирането , радиус сървъри ... и някаква система за генериране на потребител и парола , затова питах дали някой не е правил нещо подобно и с какви проблеми може да се сблъскам.

п.с. ще ме извините за въпросите ако ви се струват елементарни ама аз по принцип се занимавам с хардуер повечко  ;)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

явно трябва да поясня , за тази цел ще се вземат нови устройства примерно от рода на Аликс2ц2 с две ВИФИ платки и две насочени антени , та ме интересуваше как ще стане цялата работа с конфигурирането , радиус сървъри ... и някаква система за генериране на потребител и парола , затова питах дали някой не е правил нещо подобно и с какви проблеми може да се сблъскам.

п.с. ще ме извините за въпросите ако ви се струват елементарни ама аз по принцип се занимавам с хардуер повечко  ;)

Ми аз ти отговорих по горе.Обаче ние разводнихме работа  с теоретизиране....

Давам примерче :

1.вземаш си най евтиния микротик (нещо от сорта на RB133) оборудвана с някоя 2 гхз радио.

2.вземаш не насочена антена по добре с някоя по широка диаграма.Аз за целта ползвах секторните антени на Миро (антени.нет).Работят прекрасно, недостатък е че във вертикална посока ъгъла на излъчване е тесен, мисля около 7-10 градуса.Няма да я слагаш на много високи сгради защото ще се чува далеч, а под нея  слабо.

3.Акаунтинга - аз ползвам такъв с радиус + мъсял :) В него генерираш потребители и пароли със срок на валидност.

4.На микротика правиш 1 ап което асоциираш с 1 отделен влан към етернета и го носиш до сървъра си.Идеята е че влезлите през това АП няма да се бъркат с останалите ти клиенти в лан-а.Носиш ги до акаунтинга където ги правиш каквото желаеш/

Предимство на микротика е че може да пуснеш още  виртуални АП-та които да пуснеш за други клиенти.

Аз лично освен тоя вариант бях ползвал и друго решение -  какво да е обикновенно АП което отива в един неомонтански суич.С него правя vlan и го нося по мрежата.Недостатък на тоя вариант е че не е много управляем и има възможности при арп-спооф или други хакерски опити през радиото на хотспота, да ти тръгнат бози по лана.

Има и още варианти но мисля че тия са достатъчни като идея :)