Jump to content

МНОГО СТРАНЕН ПРОБЛЕМ


id

Recommended Posts

Здравейте ,

имам много странен проблем в моята мрежа.

Сиуацията е следната :

Има няколко сгради (общежития ) в които са изградени мрежи с фтп кабел и случове(неомонтански) . На сучовете са вдигнати порт базирани VLAN . Всяка от сградите е свързана с оптика до офиса .

Проблема е , че когато някой клиент си изгаси компютъра , но остави кабела си включен в комютъра , започват да се появяват загуби от съответната сграда до офиса .Това не влияе на връзкаъа на другите сгради с офиса.

Отне ми доста време и тичане , за да разбера , че причината е в изключени компютри (не само при един , но не при всички).

Интересно е , че когато съответния проблемен компютър е изключен, порта на суича към който е включен този комп свети и мига бързо.

Друго интересно нещо е , че когато изключа сървъра от основния суич в офиса , връзката към съответната сграда се нормализира (пинга до някоя от контролните точки върви нормално).

Подобно нещо се случва и в още една от сградите , но там суичовете са обикновенни .

Клиентите се свързват с PPPOE към сървъра , който е микротик.

НЕ ПОЖЕЛАВАМ НА НИКОЙ ДА МУ СЕ СЛУЧВА ПОДОБНО НЕЩО , НО ВСЕ ПАК АКО НЯКОЙ Е СРЕЩАЛ ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ МОЛЯ ДА СПОДЕЛИ.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Поздрави,

ID

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като е спрян компютъра мрежовата карта преминава на 10Mbps half-duplex. Всички суичове по дефолт имат включен Flow Control което е вероятната причина за проблема.

Срещу заплащане мога да погледна по-обстойно и да ти измисля оптимално решение. Контакта е в профила ми или на имейл networkpro AT mikrotik-bg.Net

Редактирано от NetworkPro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, точно от Flow Control е проблема. Монтанските суичове имат възможност да го приемат и предават. Аз ги сетвах само да го приемат но не и да го предават и проблем няма. Иначе като тръгнат пауза фреймове /управляващ МАС адрес/ и цялата мрежа на Леър 2, зависва или работи на 10 мегабита.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във връзка с този проблем, как стоят нещата при неуправляемите и непрограмируемите суичове, особено тези които се продават в Купувам/Продавам за по 2-5 лв броя. Някои от тях дали имат включени подобни кофти "features" по подразбиране, и как можем да се справим (бързо евтино и лесно) с тях ? :)

Редактирано от NetworkPro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещата стоят така. Най-простите не поддържат Flow Control и с тях проблем няма. По-лоши са тези дето го поддържат. Аз имам същите драми във фирмата, в която работя... там са наслагани рак мунтибъл суичове на D-Link и TP-Link. През почивни дни някоя мрежова карта успява да ги ошашави и да събори цялата мрежа. Наложи се и сложих един управляем Layer-3 суич, та да не пада мрежата в цялата сграда. В понеделник сутрин се налага да ресетна 1-2 суича и нещата се оправят, а аз чакам времето, когато ще ми отпуснат пари за свестни менажируеми суичове. Ако някой знае начин за детектване на проблемна мрежова карта, моля да го сподели. С tcpdump се вижда че идват пауза фреймове но не и от къде, защото глупавите суичове сами ги генерират а не просто препредават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи дори тези rack-mountable създават проблема? Не са ли поне Web та да може да се изключи Flow-Control?

Редактирано от NetworkPro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А можеш ли да направиш следното - към тези които задължително работят с Flow Control - да се погрижиш да има само устрйства които никога няма да преминат в 10Mbps и никоа няма да изпратят самите те мениджмънт фрейм? Например малки суичове?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново.

Първо искам да благодаря на NetworkPro за помоща.

След изключването на тази функция на всеки от портовете нещата се нормализираха.

Интересно е , че и в сграда където има само два "умни" комутатора пак се получаваха подобни ситуации.Може би останалите комутатори пропускат този фрейм докато той не достигне до някой който да го разпознае.

Интересно е също , че имам друга сграда , в която мрежата също е изградена изцяло с "клевър сучове" , но до сега там не съм срещал подобни проблеми.

п.с Дали ако функцията Flow Control на дадена лан карта се изключи през Windowsa , въпросния компютър ще продължи да създава проблеми когато е изключен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои дънни платки вероятно не са в точно 10Mbps half-duplex режим когато са изключени. Някои имат натройка в BIOS.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.