Jump to content

AI 108

Hartman

Recommended Posts

Здравейте!

Парво поздрави за форума-според мен много полезно и необходимо начинание.

А сега на проблема-моя милост има линк изграден с Airaya AI 108 на приличното разтояние от 27км.Линка работи безпроблемно повече от 2 години като савсем спокоино си караше трафик от порядака на 40Mbit при RSSI 30-32.И всичко това до преди четири дни-тогава савсем безпричинно според мен RSSI падна на жалките 9-11-ясно е че при това положение за никакав трафик не може да се говори.При проверка на всякакав род кабеляци всичко си е ОК-и друг пат сам имал проблеми с подобен род дребнави жички тай че парвата ми работа беше да проверя тях.Последва сваляне на вапросните устройства на масата и пална стиковка наново-

работя доста отдавна с AI 108 и сам запознат с меко казано странностите им.След като и това не даде резултат бяха заменени с абсолиутно същите такива чисто нови-резултат никакав.

Ще сам признателен за идеи по въпроса и съвети с какво читаво мога да ги замения.

PS-Малко вероятно ми се струва зашумяване на ефира-AI 108 при зашумяване са склонни да работят на 2-5% загуби на пакети ,но в никакав случай на драстично спадане на RSSI.

Препятствия по линка сащо са изключени-зоната на Френел е абсолютно чиста-антените са 120см и са на впечатляваща височина.

Благодария предварително на всеки дал съвет по темата. :)

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

• Administrator

ако си сигурен в другите радиа с които си ги сменил и резултата е същия проблема остава в антените кабелите и облъчвателя, провери дали не се е врътнала някоя, дали нямаш изкривена чиния,провери за разни гадинки и вода по облъчвателите особенно ако им падне защитната капачка, кабелите тествай . При нас имаше случай когато на една 120см и беше паднал буца лед и се деформира .. сле такова нещо резулатите са по зле от 60см чиния :) а за препоръчване на радио .. предполагам имаш впредвид хардуер за микротик.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Пич,вапросните манипулации ги изварших-и аз има случай когато капка вода в пигтеила ми разката бойната слава за цяла нощ-изполузвам само облачватели от Reload-но дори и тях отворих-светят.Антени разбира се вартях-резултата е нулев.

Не ме разбирайте погрешно-от 6 години с какви ли не тапотии и шашави неща се сбласквах,но това сега наистина ме закопа-просто не се сещам за никакво логично обяснение на нещата-оптах всичко за което знам.

Ако някой се сети за нещо нестандарно-помагайте.

Разбира се ако намеря дерта ще пиша веднага-ясно е че ще се спи до този линк :-/

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

А да и за микротика-разубедете ме ако бъркам но сам предубеден по отношение на микротика -основния ми линк е с MP11  с малко барнат софт и без проблем си държи 108Mbit при латенция 10-20мс

• Administrator

А да и за микротика-разубедете ме ако бъркам но сам предубеден по отношение на микротика -основния ми линк е с MP11  с малко барнат софт и без проблем си държи 108Mbit при латенция 10-20мс

за малко пакети няма да има проблем с МР11 (за тоя моднат софт не бях чувал).. явно затова ползваш още и Аирая .

Забравих одеве да спомена ако имаш възможност да сканираш ефира с рутерборд микротик евентуално за ползвани честоти, но ако и това си направил.. нямаш много варианти :) освен да смениш и другия хардуер, ясно е, че има загуба на сигнал.

Да - кофти проблем с AI 108 - и аз имах няколко линка с такива, но ги смених с роутербордове. От тогава се "родих". По-добро управление, статистика, по-гъвкави настройки...

Виж захранванията на AI 108 - много са капризни.

А за MP11a - какъв е този "барнат софт". Имам няколко клиента (SU) и искам някой от тях да стане  BSU. Знам, че в Релоад ги префлашват, но не издава фактура, а на мен ми трябва за държавно учреждение :(

Успех!

Да - кофти проблем с AI 108 - и аз имах няколко линка с такива, но ги смених с роутербордове. От тогава се "родих". По-добро управление, статистика, по-гъвкави настройки...

Виж захранванията на AI 108 - много са капризни.

А за MP11a - какъв е този "барнат софт". Имам няколко клиента (SU) и искам някой от тях да стане  BSU. Знам, че в Релоад ги префлашват, но не издава фактура, а на мен ми трябва за държавно учреждение :(

Успех!

И аз си мисля че може и захранването да ти е проблем.

Доколкото знaм работят на 3W или 5W което при малък пад може да ти създава проблеми.

Аз също отдавна ги манах Ayara-те, и минах на микротик.

Друго не се сещам пак и ти не си някой лаик, гледам че се оправях.

Хм...какви ли не проблеми съм имал с Арайте и с какви ли не странни начини са се оправяли. Имах едно ноебяснимо забиване на едно от тях. Проблема се реши като размених захранващите адаптори на две от антенете. Проблема се оправи..как и защо ...никой не ти казва  :o Опитай и ти....

www.ev-bg.com  

Съжалявам пичове но не е от искревена антена или проблем по облъчвателите и пигтелите.Интересно ми стана как да сканираш ефира с рутер борд .при полужение че вероятно да има линкопве с брiджове или генератор на 5 GHz(за засщумяване).....?

Never Stop Thinking !

Stilyan, отскоро Наско от Reload е регистриран по ДДС така цхе относно фактурата ниама да има проблеми.

А относно AI 108-то се е видяло че ще се изхварлят,макар да имам линкове с 40-60 клиента зад тях и да работят безпроблемно години наред-абе багнати устройства ;D

PS-проблема с захранванията и аз сам го изпитвал......

• Administrator

Съжалявам пичове но не е от искревена антена или проблем по облъчвателите и пигтелите.Интересно ми стана как да сканираш ефира с рутер борд .при полужение че вероятно да има линкопве с брiджове или генератор на 5 GHz(за засщумяване).....?

ами в опците на микротикат за WIFI платката има сканиране ( Freq. usage) или нещо такова  .

п.с. Проблема с адаптерите се нарича пад на напрежение .. ако има удължени кабели и лоша връзка напрежението пада под 3,3 волта , има вариант и филтрацията на самото захранване след време да се влошава и да се смущава радиото.

Проблема с захранванията ми е ясен,именно по тази причина навсякаде кадето имам линк с тези щуротии карам 220 волта до кутията им и адаптера е ватре.А за вазмовноста за сканиране на ефира благодаря,ще се поогледам кадето клазваш ;)

Never Stop Thinking !

Не става въпрос само за пада на напрежение от адаптора на Airaya-та. В адаптора се подуват филтриращите кондензатори и дори да измериш изходящи 3.3 В това не означава, че напрежението под товар е такова. Съвета ми е да закачиш волтметър на изхода на адаптора и да следиш пиковете/падовете на напрежението. Най-добре това става със стрелкови прибор, но трудно се намират.

Стрелкови имам и замерих парво това но проблема не е там.AI108 по принцип имат ли проблем с захранването съм забелязал че почват да правят ингели при преминаване в бридж-забиват и се рестартират сами.Уви моя проблем не е захранване-имам над 20броя нови така че вазможности за ченч дал господ....

Все още не мога да приема че е зашумяване-няма линкове на 5.8 наблизо,но при всички положения ще пиша реша ли проблема ::)

Never Stop Thinking !