Jump to content

Какво е Gentoo?


Chazzy

Recommended Posts

Gentoo е свободна операционна система, базирана на Linux и FreeBSD ядро, която автоматично може да бъде оптимизирана и настроена за почти всяко приложение или задача. Неограничените възможности за настройка (конфигуриране), нейната производителност и общността от първокласни потребители и програмисти са запазенa марка на Gentoo. Благодарение на Portage технологията, Gentoo лесно може да се превърне в перфектно защитен сървър, машина за програмиране, професионална настолна, игрова машина или нещо друго – в зависимост от Вашите нужди. Заради нейната почти безкрайна адаптивност, ние наричаме Gentoo метадистрибуция.

Gentoo_Linux_2007.0.png

Какво е Portage?

Portage е сърцето на Gentoo, то изпълнява много ключови функции. Като за начало, Portage е Gentoo система за обновяване на приложения. За да имате винаги най-новия софтуер за Gentoo, просто напишете командата: emerge -–sync. Тази команда казва на Portage системата да обнови Вашето локално “Portage” дърво през интернет. То съдържа пълната колекция от скриптове, които могат да бъдат използвани от Portage, за да създаде и инсталира най-новите Gentoo пакети. В момента в нашето Portage дърво има повече от 10 000 пакета, като наличните постоянно се обновяват, а и непрекъснато се добавят нови. Portage е също така система за изграждане и инсталиране на пакети. Ако искате да инсталирате пакет, просто въведете командата: emerge ‘името на пакета’. От този момент нататък Portage автоматично създава най-добрата възможна конфигурация, съобразена с Вашите изисквания и оптимизирана така, че всички възможни опции в пакета, които вие искате, да са активирани, а тези, които не искате, са дезактивирани. Portage системата се грижи винаги да имате инсталирани най-новите пакети. Това става с написване на командата: emerge -uD world – тази команда следи операционната система и обновява автоматично зададените от вас пакети.

Философия на Gentoo

Всеки потребител има работа, която трябва да свърши. Основната цел на Gentoo е да създава инструменти и системи, които позволяват на потребителите да работят максимално ефективно. Нашите инструменти са създадени така че, да доставят удоволствие при работа и да помагат на потребителите да оценят подобаващо възможностите предлагани от Линукс и общността за свободен софтуер, а също така и гъвкавостта на свободния софтуер. Това е възможно единствено когато инструментите са създадени по начин, който да отразява и реализира желанията на потребителя, като същевременно оставят отворени възможностите за добавяне на нови функционалности. Ако даден инструмент принуждава потребителя да прави нещата по определен начин, това означава, че този инструмент работи срещу потребителя, а не за него. Ние всички сме изпадали в ситуации в които дадени инструменти ни налагат начин на работа с който сме длъжни да се съобразяваме. Това противоречи на философията на Gentoo.

Казано с други думи – целта на Gentoo e да създава по-добри инструменти. Когато даден инструмент се справя добре със задачите си, вие дори не осъзнавате неговото присъствие, защото нито ви пречи, нито ви кара да прекъсвате работата си извънредно и да го настройвате. Т.е инструментите служат на потребителя, а не обратно.

Основна цел на Gentoo е да създава инструменти, максимално близки до идеалните. Инструменти, които могат да се приспособят към нуждите на много потребители с различни нужди.

Наслаждавате ли се на моменти в които откривате, че сте открили инструмент, който прави точно това, което очаквате от него. Не е ли прекрасно това чувство? Нашата мисия е да предизвикваме подобни усещания в максимален брой хора.

[AFD] -> Arbitrary File Download

 -> Structured Query Language

[sCD] -> Source Code Disclosure

[LFI] -> Local File Include

[RFI] -> Remote File Inclusion

[RCE] -> Remote Code Execution

[PCI] -> PHP Code Injection

[XSS] -> Cross Site Scripting

[CGI] -> Common Gateway Interface[/size][/color]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това чудо на инженерната мисъл, компилира ли разни неща според системата? Поддържат ли се още PIII, PII и разни ретро-класики? Тях дали ще ги превърне в използваеми за днешните нужди - Internet, Word, Excel ... ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

компилацията може да ползва външна архитектура което тотално не те бърка ако ще да компилираш за mips-xxx risc или каквото там си искаш

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.