Jump to content

Промени в ЗЕС и ЗУТ


Recommended Posts

Вижте това: http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=188&id=4906

И най-вече промените в ЗЕС, чл. 286 относно въздушните мрежи.

Във второто приложение, търсете за "въздъшни", мисля че беше около точка 62 и т.63 (стр.86) и вижте лобито на БТК: ВЛОЖИЛИ ОГРОМНИ ИНВЕСТИЦИИ .... хихихи....

Само не разбрах, приема ли се новата ал.3 от чл. 286 или отпада.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се приема

С мотива:

Действащата законова уредба не регламентира детайлно начина на изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи, поради което е необходимо това да бъде уредено в подзаконов нормативен акт.

Тоест ще чакаме акта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И добре, че не се приема.

Това с рязането на кабелите в областните градове (Март-Април), по непотвърдени данни беше продиктувано от БТК и лобитата и.

А това, че нейната "изградена с много инвестиции" подземна мрежа, реално е изградена от Българските граждани (буквално) едно време, не се взима в предвид - не наядоха се тези от БТК.

Това също е интересно:

"В действащото законодателство са предвидени редица облекчения при изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи. Предприятията, които предоставят електронни съобщителни мрежи и услуги имат право да:

· * ползват линейните инженерни мрежи на транспорта, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, газоснабдяването, хидромелиорациите, включително техните сервитутни зони, както и сервитутните зони на водни и напоителни съоръжения, и естествени водни басейни - публична собственост;

· * изграждат въздушно мрежите си извън границите на урбанизираните територии и в урбанизирани територии с население до 10 000 жители и/или с ниско жилищно застрояване;

· * използват безвъзмездно мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична общинска собственост, за прокарване, преминаване и поддържане на електронни съобщителни мрежи;

* ползват стълбовете, предназначени за улично осветление, както и стълбовете на въздушните електропроводни линии за напрежение до 400 V при спазване на определени изисквания за безопасност".

Редактирано от Networker

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Networker

То това е ясно. Даже в ЗУТ е записано, че няма публична/частна/държавна/общинска или каквато и да е собственост през която далекосъобщителната мрежа неможе да мине! Но според определеният ред, а именно чрез проект. А проекта минава на съгласуване.

Тоест, наистина нещата са много либерални относно построяването на такава мрежа.

Но всички знаем, какво означава изваждането на проект (като финанси). Знаем и колко много те боли главата, след 1 час обикаляне в обшината от стая в стая и в спор с разни закоравели полупенсионери.

Така че става следното: Царя дава - пъдаря не дава.

И след като минеш през тия парапети - ето ти го конкурентният ЛАН който дори не ползва и ФТП, не плаща данъци и осигуровки, не е регистриран по ДДС, работи мнооооогоооо на сиво и идва с по 5 кинта цена на месец.

@Mile:

Иначе, доколкото разбирам - отменя се предложението за отменяне на ал.4 и се чакат законовите промени.

Искрено се надявам, ал.4 да бъде приета, след което регулаторните органи да следят за просторите.

А за БТК - там е ясно.

За ПОДАРЕНАТА им канална си мрежа не си мърдат и пръстчето да я развиват. Много рядко ако вземат да прокопаят някое ф50 през някоя улица.

Изобщо не следят къде каналната мрежа пропада, къде я трошат багеристите.

Да не говорим, че тръбите и шахтите не са чистени от десетилетие.

Дори и отрова за мишки не хвърлят.

Сигурно за големите им инвестиици имат в предвид изградените преди 5-6 години междуградски рингове. В тях вероятно влизат и УТП-тата които опъват като просторчета присъщи на некадърен ЛАН.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.