Jump to content

Промени в ЗЕС и ЗУТ


smacker

Recommended Posts

Вижте това: http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=188&id=4906

И най-вече промените в ЗЕС, чл. 286 относно въздушните мрежи.

Във второто приложение, търсете за "въздъшни", мисля че беше около точка 62 и т.63 (стр.86) и вижте лобито на БТК: ВЛОЖИЛИ ОГРОМНИ ИНВЕСТИЦИИ .... хихихи....

Само не разбрах, приема ли се новата ал.3 от чл. 286 или отпада.

Link to comment
Share on other sites

Не се приема

С мотива:

Действащата законова уредба не регламентира детайлно начина на изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи, поради което е необходимо това да бъде уредено в подзаконов нормативен акт.

Тоест ще чакаме акта :)

Link to comment
Share on other sites

И добре, че не се приема.

Това с рязането на кабелите в областните градове (Март-Април), по непотвърдени данни беше продиктувано от БТК и лобитата и.

А това, че нейната "изградена с много инвестиции" подземна мрежа, реално е изградена от Българските граждани (буквално) едно време, не се взима в предвид - не наядоха се тези от БТК.

Това също е интересно:

"В действащото законодателство са предвидени редица облекчения при изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи. Предприятията, които предоставят електронни съобщителни мрежи и услуги имат право да:

· * ползват линейните инженерни мрежи на транспорта, водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването, газоснабдяването, хидромелиорациите, включително техните сервитутни зони, както и сервитутните зони на водни и напоителни съоръжения, и естествени водни басейни - публична собственост;

· * изграждат въздушно мрежите си извън границите на урбанизираните територии и в урбанизирани територии с население до 10 000 жители и/или с ниско жилищно застрояване;

· * използват безвъзмездно мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична общинска собственост, за прокарване, преминаване и поддържане на електронни съобщителни мрежи;

* ползват стълбовете, предназначени за улично осветление, както и стълбовете на въздушните електропроводни линии за напрежение до 400 V при спазване на определени изисквания за безопасност".

Edited by Networker

“...ние, можещите водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...”, Константин Йозеф Иречек, 13.12.1881 г.

Link to comment
Share on other sites

@Networker

То това е ясно. Даже в ЗУТ е записано, че няма публична/частна/държавна/общинска или каквато и да е собственост през която далекосъобщителната мрежа неможе да мине! Но според определеният ред, а именно чрез проект. А проекта минава на съгласуване.

Тоест, наистина нещата са много либерални относно построяването на такава мрежа.

Но всички знаем, какво означава изваждането на проект (като финанси). Знаем и колко много те боли главата, след 1 час обикаляне в обшината от стая в стая и в спор с разни закоравели полупенсионери.

Така че става следното: Царя дава - пъдаря не дава.

И след като минеш през тия парапети - ето ти го конкурентният ЛАН който дори не ползва и ФТП, не плаща данъци и осигуровки, не е регистриран по ДДС, работи мнооооогоооо на сиво и идва с по 5 кинта цена на месец.

@Mile:

Иначе, доколкото разбирам - отменя се предложението за отменяне на ал.4 и се чакат законовите промени.

Искрено се надявам, ал.4 да бъде приета, след което регулаторните органи да следят за просторите.

А за БТК - там е ясно.

За ПОДАРЕНАТА им канална си мрежа не си мърдат и пръстчето да я развиват. Много рядко ако вземат да прокопаят някое ф50 през някоя улица.

Изобщо не следят къде каналната мрежа пропада, къде я трошат багеристите.

Да не говорим, че тръбите и шахтите не са чистени от десетилетие.

Дори и отрова за мишки не хвърлят.

Сигурно за големите им инвестиици имат в предвид изградените преди 5-6 години междуградски рингове. В тях вероятно влизат и УТП-тата които опъват като просторчета присъщи на некадърен ЛАН.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.