Jump to content

Изпълнение на скрипт по желание

TiratroN

Recommended Posts

Здравейте!

От известно време ползвам микротик рутер в къщи за да си пускам компютъра отдалечено.

Доста неща прочетох и доста ми бяха казани наготово (информацията в интернет е супер объркана и направо човек понякога го заболява глава дорде научи нещо ).

Общо взето от всичко което чета , разбирам само кое как се прави, но не и защо се прави точно така. Това неразбиране на нещата като цяло, ми пречи да прогресирам и да утвърдя знанията си така че да се възползвам от тях.

Затова бих искал ако може някой с две , три думи да ме осветли относно скриптовете.

Команди, синтаксис, правила на писане ... всичко това може лесно да се научи , но ми трябва основата.

Къде стоят тия скриптове? По какъв начин се пускат. Абе ... искам да си го представя , да знам как е организирано.

Видях че има задаване на време на изпълнение на даден скрипт.

А всъщност бих искал да знам дали има начин скрипт да следи за команда и да се стартира при написването и. Или нещо подобно.

В общи линии искам да пиша команда съдържаща мак адрес и тъй като не го помня се налага да влизам в ARP таблицата да го гледам, после ... и тя става дълга и широка.

Бих искал цялата команда да я запиша като скрипт ,но не знам как мога да го стартирам по желание - примерно с определена команда ли как?

Благодаря предварително.

• Administrator

http://www.mikrotik.com/documentation/manual_2.5/Basic/Scripting.html

http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2.8/appex/scripting1.php

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Main_Page

няма точен отговор

имаше няколко версии с поддръжка на LUA език но отпадна

инак скрипта е действие с анализ на резултата

тъй нареченото IF THEN ELSE

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Благодаря за линковете. Лесно достъпни са и неведнъж са ми попадали. Бих предпочел да разбера не как се правят отделни скриптове , а как въобще е организирана работата със самите скриптове- местонахождение, начини на стартиране, и други общи неща. На пръв поглед в линковете намирам само готови решения. Аз не искам готови- мога и сам да ги напиша след като намеря коя команд какво значи. Просто исках с няколко думи основата...

if-then-else са ми любимите :)

Все пак ще прочета и да видим.

Прочетох.

Доста добре обяснено. Стана ми ясно. Запис на скрипт, стартиране,времево позициониране и прочие. Само дето в примера е посочен символ { а в моята версия действа символ "

Благодаря.

Edited by TiratroN