Jump to content
  • 0

Микротик опорен рутер

Тодор Лазаров

Question

Скоро време ще трябва да обновявам моя опорен рутер /сега е Pentium 4 3.2Ghz 1 lan 100Mbit 4mPCI/.

Трафика който ще минава ще е около 100Мбит-а.

Ще има около 200-300 pptp сесий.

Та препоръчайте какво да взема, естествено бюджета е ограничен.

Иначе веднага бих взимал PowerRouter 732

една забележка: машината ще е на ups та затова не е за препоръчване някоя с 1000W захранване.

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Owner

А причината за предстоящия ъпгрейд е .......... ?

Би било интересно за доста хора. Товари ли се ?

Това колко харчи машината не зависи от мощността на захранването. И 2000W захранване да сложиш, ако машината харчи 200W с UPS-a нямаш грижи.

• 0

От този PowerRouter 732 май няма голям смисал. Хубаво че има 7 Гигабитови карти, но не се знае какви са. Ето например имам едно бордче което RB133, като му пусна пинг към лоопбека, тайма е около 8-9мс, което в моят случай не ме бърка, но ако и при PowerRouter-а е така, ще ти забавя доста мрежата. Другото е че е с 512мб рам. Според мен по добре е да се вземе някакво интелче, задължително интел чипсет с двуядрено процесорче и повечко рам, към 1 Гб-че. В този случай си избираш яки ланки и няма да имаш проблеми. Единственото което е, ще трябва да си купиш един лиценза за Микротик, и по добре е да вземеш левел6 за версия 3.13и да я сложиш съответно. До колкото знам 3.13 потдържа повече от едно ядро или процесор. Относно лан картите аз съм много доволен от интел и от 3ком. Гледах по българските фирми някъде продаваха Intel PRO/1000 гигабитови карти за по 70-100 лв., които за мен са доста добри карти (имат верси и с по 2 и 4 порта или направо оптичен порт, но съответно са по скъпички).

Поздравии!!!

• 0
  • Administrator

съгласен съм с горното но не и с интелси чарколяци

оптеронче с амд чипсет

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

А причината за предстоящия ъпгрейд е .......... ?

Би било интересно за доста хора. Товари ли се ?

Това колко харчи машината не зависи от мощността на захранването. И 2000W захранване да сложиш, ако машината харчи 200W с UPS-a нямаш грижи.

1. Трябва да направя рутер през който да минава поне 100мбит /от това произтича че трябжа да има поне 1 Лан която да е 1000мбит и то с подръжка на хубав VLan/.

2. На него ще има поне 200 активни ppp сесий /Сегашната машинка и идва в повече точно този товар/, тука се налага да се пробва multu cpu подръжката на микротик: значи версий ще бъде на 3.x. Въпроса ми е дали XEON, Core или Quard.

3. Ще е хубаво да има повече PCI слотчета, на сегашното дъно имам 5 mPCI /wifi карти/

4. Не е за препоръчване да харчи повече от 300W. /гледам че има сървери на старо но са големи лами, все пак е добре и по-икономично да бъде - енергията трябва да се пести ;)/

5. Не маловажно да не е много скъпо.

6. Ако нашите управници гласуват за следене на интернет трафика, да има ъкъл и затова /celea/

Ми затова се сещам като начало.

• 0
  • Owner

Аз бих добавил още един или два, вместо да го сменявам.

Като за начало на новите бих прехвърлил ppp сървъра. Ако е pppoe , бих разделил мрежата на 2 х 100 , на два отделни сървъра.

Централизацията никога не е била добра идея, особено пък като имаш изгледи за растеж.

• 0

съгласен съм с горното но не и с интелси чарколяци

оптеронче с амд чипсет

Защо с АМД,по добре ли се държат с Микротика. До колкото знам микротик изисква повече честота на процесора за да смята повече и не го бъркат другите екстри по процесора, а Интел все пак имат доста по високо честотни ЦПУ от амд. Примерно един АМД 2400+ и Пентиум 4 на 2,4Гхз, АМД-то го водят 2,4Гхз но всъщност е 1,8 или 2Гхз. Та мислълта ми е да се вземе един двуядрен на по 3,2Гхз и микротик 3.13 ще хвърчи с него.

Като за начало на новите бих прехвърлил ppp сървъра. Ако е pppoe , бих разделил мрежата на 2 х 100 , на два отделни сървъра.

Централизацията никога не е била добра идея, особено пък като имаш изгледи за растеж.  

Това също е доста добро решение. Тъкмо мислех да го предлагам но видях че SS7  го е предложил.

• 0

Един съвет следствие от 6 месечния опит работа с PowerRouter 732.

Ползвай MT 3.11.Най добре работи с 2-те ядра.Пробвах следващите 2-3 версии, но в момента в който разрешиш 2 ядра  и почват проблеми.

Иначе мрежовите карти са Intel-ски.Поне така пише в /system/resources - vendor INTEL.. 82573L intel gigabit ethernet controler.

• 0

Аз пък съм на обратното мнение. При централизирано управление има възможност за по добър мониторинг. И концентриране на управлението. Вярно ще и едното и другото решение има плюсове и минуси, но всеки може да си избере.

Проблема на мен основно се явява VPN сесийте. Тука е тънковото, какво може да се направи /било с пари или с ъкъл/

• 0
  • Administrator

процесора не е само калкулатор

точно при микротик трябва да се гледа

FSB и вградените инструкции

а амд има вграден в процесора контролер за паметта

освен ако не сте с i7  няма как да накарате

паметта да работи по-бързо

правил съм тест с идентични интел пентиум 3 с еднакви инструкции

и различно FSB  @66 @100 ми разликата е почти двойна

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• 0

1. Трябва да направя рутер през който да минава поне 100мбит /от това произтича че трябжа да има поне 1 Лан която да е 1000мбит и то с подръжка на хубав VLan/.

2. На него ще има поне 200 активни ppp сесий /Сегашната машинка и идва в повече точно този товар/, тука се налага да се пробва multu cpu подръжката на микротик: значи версий ще бъде на 3.x. Въпроса ми е дали XEON, Core или Quard.

3. Ще е хубаво да има повече PCI слотчета, на сегашното дъно имам 5 mPCI /wifi карти/

4. Не е за препоръчване да харчи повече от 300W. /гледам че има сървери на старо но са големи лами, все пак е добре и по-икономично да бъде - енергията трябва да се пести ;)/

5. Не маловажно да не е много скъпо.

6. Ако нашите управници гласуват за следене на интернет трафика, да има ъкъл и затова /celea/

Ми затова се сещам като начало.

Колега, какво реши в крайна сметка ? :) Как се развиха нещата, доволен ли си от новото?