Jump to content

Въпроси за "положение" на антени


Spoon

Recommended Posts

здравейте. ако не утре, то в други ден ще имам доста премеждия и за това ще споделя какво мисля да правя и искренно се надявам да се поуча от чужд опит, защото съм босичък още в областта. Та ... първо да кажа за какво иде реч. Работна честота 2,4Г . имам на покрива 2 ап-та като едното е с 8дби Омни :), а другото е с кантена :)) . И понеже това си е чиста проба излагация а и реално вече не ми вършат работа .... се налага да ги заменя с нещо прилично. Имах намерение да купя секторни антени но ... в последствие се отказах. Едната причина е финансова, другата е че ефира е уникално мръсен и третата която намирам за най важна е че идеята е да се закачат доста ап-та към това което ще сложа горе = трафика ми ще е много малък. За това реших да сложа няколко АП-та с пач антени http://lan23.ru/wifi/panel24/panel24.htm . Имам няколко такива и мога да си направя колкото искам. малкия ми проблем е че нямам идея каква диаграма имат и КАК трябва да са монтирани когато са две еднакви една срещо друга. Имам работещи такива прещу Омни и .... забелязах че ако долния край на антената е доста по напред от горния ... сигнала е много по добър. реално .... стой всякаш "лови" от спътник !!! :) . Срещу кантена отново забелязвам нещо подобно но антената гледа много по малко на "горе". Понеже съм самостоятелен ентусиаст и реално си правя всичко сам .... ще е добре да имам някаква представа как да сложа антените на моя покрив и по тях да глася клиендските. Надморската височина ..... на всякаде ще е почти една и съща ... +- 3-4 метра. Разтоянията ще са от 500 до 1500 метра. пряка видимост .... никакви сгради и дървета. Дайте съвет ... в какво положение да са антените който ще "сеят" сигнал. Много благодаря и поздрави.

ап-та имам бол :) ... не ме притеснява да сложа 5-6 .... идеята е да покрия около 200 градуса от ефира. нещо друго също ме притеснява .... ако има примерно 5 антени с отделни ап-та който са на една стойка и гледат в различни посоки ... няма ли да си пречат ??? трябва ли да ги пускам на различни канали ?

Link to comment
Share on other sites

Идеалния вариант-един борд 433,,чист'' три карти APC-SAG20 Atheros AR5006XS,понеже не те мързи-три сектора АМОС 9.

Но след като си трагнал с пръдня боя да правиш-недей да кичиш сума АПта-банда на 2.4 реално е от само 3 читави канала-другото се препокрива.Цитираните от теб панелки-около 40 градусови като в края на тез 40 градуса усилването спада драстично-не са никак за АП антени,но това си е мое мнение.Сложиш ли за Ап некакви сапунерки-особенно при по....ан ефир-повече от мегабит на тези разтояниа и то при зверски големи латенции на трафик-не очаквай.

Идеяата ти за 5-6 АПта нема кво да я обсаждаме въобще-така сам ще си забозиш нещата и то само как :D

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

Link to comment
Share on other sites

ти ме отчая бе човек .... чесно уби всичко детско в мен :). Причината да стоя на 2,4Г е че имам ап-та .... не е каквото да нямам. За тия "реални 3 канала" на 2,4Г сефте чувам, но в момента една такава панелка .... която явно ти не харесваш срещо 8дби ОМНИ ... минават ... държи между 1,1 и 1,3 мегабайта в секунда. Това с 83 миливатови линксиси на около 500 метра. или по точно минаваха преди да вдигна омнито над блока и ... всичко се насра :) по всезнайни причини. Рутърборди имам. 433ан но тях ще ги ползвам само за трасета и то на 5Г и ще купувам антени че ми побеля косата !!! Относно въпросната секторна Амос .... една седмица си играх и така и не можах да нагъна телта че да ми харесва на мен ....... и просто я заебах. Не ме разбирай погрешно ... не критикувам мнението ти, но ми е любопитно какво не ти допада в идеята да кача 5 ап-та с 5 антени на покрива и така да покрия желания от мен градус ??!?!? обоснови се ако обичаш. и кой са ти "реални" 3 канала че ми стана любопитно. и на финала .. благодаря за мнението.

Link to comment
Share on other sites

За 3те канала-реално са толкова ако искаш въпросните АПта да са ти на едно място-иначе честотите на каналите са близки и реално си пречат -на един ,,кол''-1,6 и 12 канал да речем-иначе бозата ти е в кърпа вързана.Вервай ми-тествал съм го до умирачка >:(

От АПта тип сапунерки отдавна се отказах-просто не могат да смятат като хората-4-5 клиент закачен към тях и латенциата просто ,,полита''.По въпроса ти за АМОС-ами търпение мой човек-антената се прави с повечко нерви ,но си струва-с малко модифицирана такава изкарах 17.2dB,което си е направо постижение за сектор(ама както казва edemy2001-тая работа не е за всеки ;) )

Можем си дъвчем въпроса колко си искаме,но това ти го казвам от опит и то-адски горчив-ако искаш и ти да го извървиш пътя за да го проумееш-воалла.

И пак-с уговорката ,че ефира е кофти-иначе може и да докараш свестен линк на въпросните разтояния.

А да-относно панелките-ела ще ти подаря няколко които лично съм правил-бачкат си задоволително,но просто съм се убедил в безпереспективноста им-за АП не стават,само за клиентски антени,но там всеки държащ на реномето си слага нещо правено професионално-за това си ги и купувам ;)

Родих се мокър, гладен и гол.Посрещнаха ме с бой, студ и изкуствена храна...От тогава всичко става все по зле...

Link to comment
Share on other sites

аз май от самото начало не си написах постта както трябва !!!! до преди малко си играх с няколко платки който са ми под ръка :

asus 520g

wap54 v3.1

surecom 9600apg

бяха обекти на тест. шуъркомите са 2 и .... нямам думи колко съм изненадан от тия машини !!! първо могат да се пуснат на -19 канал, второ да ги "наклокаш" до 1 ват и трето ... в съседни стай по между си прекараха 2,4 мегабайта и си ги държаха !!!! незнам за теб но според мен ..... това е доста добра скорост. Асус-а АП шуъркома Рипийтър /за да мине ПППоЕ/ 2,1мегабайта твърдо. Асуса АП линксиса рипийтър 1,9мегабайта ... повече не пожела. Линксиса АП, шуъркома рипийтър 2,1мегабайта . Това е трафик отчетен от микроторент докато дърпа няколко фимла на веднъж.

Идеята ми е следната : имам АП-та , имам панелни антени = едно АП с панелка на покрива. Щом е 40 градуса .... 40 да е ... пред нея на примерно 800метра на 13 канал /само линксиса не работи там/ за да не ме "бият" властите че пека на непозволени честоти, друго АП със същата панелка . Предполагам все 10-тина мегабита ще минат !!! все пак тия панелки .... хич да не е едни 15-16дби имат. В тия 40 градуса ъгъл обаче мога да сложа и друго АП с такава панелка ;) .... и ... ето ти я калпазанска мрежа. Това че имат малък ъгъл на предаване .... даже ме радва !!! това означава че ще събират по малко мизерия от ефира. Пак ще кажа ... имам тука някой друг линксис, шуъркомите са ясни, асуса се представи добре ... едимакс дървета имам 3 :) ... няколко вап11 имам ... и през тях хич да не е 500килобайта минават .... не мога да ги изхвърля тия неща !!!

ГЛАВНИЯ въпрос ми беше : Как "аджаба" трябва да изглеждат въпросните панелни антени, ако са една срещо друга ???

да предположим че са на еднаква височина. Споделете ако обичате, защото бихте могли да ми спестите часове играчка и ходене от покрив на покрив.

На въпроса с "козметиката" ..... тука нещо съм скиптично настроен !!! в крайна сметка се занимавам с интернет, а не с декорация и да си призная слабо ме интересува как изглежда това през което минава трафика !!! заради една кантена получих потупване по рамото от стар радиолюбител който веднага ме разпита за какво я ползвам :). чичката беше много готин и му пуснах 30 мегабита нет без пари ...... той и без това само пощата си проверява. След като "захлебя" /дето вика един съфорумник от тук/ тогава мога да си позволя да слагам красиви неща и да се надувам с естетическа красота. Макар че това е въпрос на вкус, защото аз много се кефя на камарата кабели който излизат от дограмата на прозореца на терасата ми и тръгват на къде ли не .... макар че жена ми една блуза вече няма как да простре там защото има опастност да се обеси. Спирам да пиша че се олях. Ще чакам коментари че работата найстина е сериозна :). Поздрави.

Link to comment
Share on other sites

Тук има инфо за теб

http://www.moonblinkwifi.com/2point4freq.cfm

В твоя вариант само ще си създадеш допълнителни ядове.

5-6 Ап-та от класа на Линксис и подобни няма да работят читаво и ще се получи мощен клиентски рев.

Има направено решение с покритие на 360 градуса на 2.4 Гхз.

виж тук : http://www.motorola.com/Business/US-EN/Business+Solutions/Industry+Solutions/Wireless+Operators/Wireless+Broadband+Solutions/wi4+Fixed_US-EN

Но за това се иска инвестиция от около 18000 $ без да слагам клиентски устройства,което явно не те устройва.

Имам го същото,но на 5,4 Гхз и нямам никакви грижи.

Но... от друга страна нищо не пречи да пробваш.

Аз бих сложил 2 АП-та със секторни антени на 120 градуса или 3 АП-та с 60 градуса сектори.

Хубавите имат около 15-17 dBi усилване,което ти е предостатъчно.

Radio Transmision Systems

www.rts-bg.com / ispot.bg

Link to comment
Share on other sites

По един от основните ти въпроси: Работата ми е да измислям, произвеждам и тествам антени. Панелните ти антени нещо не им е наред. На практика излиза, че изкривяват диаграмата си. Не знам каква е конкретната причина за това при твоя случай - липсва достатъчно информация, за да поставя диагноза!  ;) Принципно при този тип антени, максимума на излъчване/приемане трябва да бъде перпендикулярно на платката. Т.е. двете срещуположни антени трябва да бъдат успоредно една на друга, а не наклонени и да гледат в спътниците! Демек кривогледи!!!  ;D  ;D  ;D Причините за "кривогледството" могат да бъдат много, изкривени пачове, неравномерни захранващи линии, неправилно оразмерена картинка на антената и куп други неща. Това, че са "кривогледи" също може да означава, че имат и по малко усилване от очакваното.

http://енергия.ею
http://www.e-kak.info/forum/index.php

https://www.youtube.com/channel/UC0hGPWgF79s4JhhXY0Eo4zA

 

Обяснявам само когато ме питат, и то ако съм на кеф!
Поздрави: Евгени LZ3EG

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.