Jump to content

Въпрос за CWDM Мултиплексори или по-точно MUX/DEMUX.

baftyrnik

Recommended Posts

Имам едно питане. Някой ползвал ли е CWDM Мултиплексори или по-точно MUX/DEMUX технология.

Идеята ми е проста, дали мога да модулирам TV(1310nm) и NET(1550nm) по едно влакно и да ги изведа до друга точка със съответното оборудване.Цената доколкото виждам е сравнително приемлива, но има ли някакви по специфични изисквания, и как работи като цяло схемата?

• Administrator

еми дай по - подробно инфо къде ги видя тези мултиплексори, в инфото трябва да е описано какви сигнали могат да мултиплексират, все пак сигнала от кабелна тв е широколентов и доста зависим от загубите в кабела.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

В сайта на KST-Plus и Ланком. Там има доста модулатори и искам да знам някой занимавал ли се е въобще с такова нещо. За TV сигнала по-принцип ти трябва читаво трасе, а да не говориме за този тип устоиства(CWDM и DWDM). Там знам, че всеки проблем по трасето води до загуби понеже се работи на много канли.Имам познания как работи DWDM, но при трасе което се е ползвало само за нет и пренос на 15-20GB по G655 оптика, като се пуска по 1GB на канал мисля.

Няко можели да ми каже дали е правил модулиране на Net и TV и с какво оборудване точно.

Колега пренасянето на ТВ и нет по едно влакно не е проблем проблема е в дължините които се ползват за нет и ТВ.

За да стане тази работа, която искаш ти трябват медиа конвертори за едно влакно които не използват една от двете дължини като например 1310 и 1550. т.е. трябва ти медиа която та ползва примерно 1310 и 1490 за нета и 1550 за ТВ.

За съжаление не съм намирал на БГ пазара такъв медиа конвертор. Единствената технология за която знам е PON-a тогава се ползва за ТВ 1550. При този случай се ползват WDM модули които са 2 входа/изхода и един вход/изход съответно един вход/изход за двете дължини 1310 и 1490, един вход/изход за 1550 и един вход/изход за трите дължини заедно 1310, 1490 и 1550. Тези WDM модули, доколкото знам ги предлагат колегите от KST-plus, за повече инфо се обърни към тях.

• 1 month later...

В digitalsol има SFP-та с изместена дължина по едно влакно (~150$)

При mux/demux имаш към 5db загуба и ще ти трябва здрав усилвател/трансмитер ако мислиш ТВ-то да е на голямо разстояние.

• 5 years later...

С призми както им казва ме има до колкото знам в кст .Имат си загуби пасивните cwdm 

.сравнително евтините са за 4 сигнала.

• 2 weeks later...

Здр. NetworkPro,

Не знам какво още го мислиш? Пасивните мултиплексори са една призма вътре - тя може да разделя и събира само. Не може да генерира нов лазерен лъч на нова дължина на вълната.

От това следва, че ако искаш пасивен CWDM MUX ти са нужни модули с различни (изместени обикновено 20nm) дължини на вълната. Разлика между SFP и SFP+ за тях няма, но все пак е добре производителя да е написал, че се поддържа.

Активните CWDM MUX-ове са с хубави цени от по 5к+$ и нагоре и може всичко, което си искаш (ако са модулни - със смяна на модулите).

CWDM+TV

CWDM+CATV_PTP.gif

100G Ekinops (12 порта 10G (SFP+), 1 порт 100G (CFP), линеен порт 100G DP-QPSK):

1_PM10001MA-10010MA.jpg

rm10001_10010_2.jpg

Edited by hgd