Jump to content

Въпрос за рутер...

technomen

Recommended Posts

Здравейте на всички понеже вкъщи вече се ползват два лаптопа без хард дискове (с ssd) и мисля да взема някакъв рутер с usb порт на който да включа външен хард диск който да се ползва в мрежата.Не съм си имал работа с такива рутери, какво ви е мнението за тях и какво бихте препоръчали ? Хард диск с външно захранване имам въпроса е за рутера.... :)

Ммммм попадал ми е Belkin N стандарт, но така и не го пробвах да видя как е трансфера от споделеният мрежов хард диск.

Мисля, че и TP-Link имаха подобно решение с външен USB порт, но не чета добри отзиви за него :)

И аз четох лоши отзиви за въпросния тп-линк иначе имам два външни диска и за това ми се иска да е с единия от тях а не да купувам друг... иначе съм виждал такива с ЛАН но много хардове ще станат  :)

edit: Нещо от сорта няма ли да свърши добра работа http://www.comelsoft.com/cmm/userfiles/usr_016/html/000521_20100709_162658.html да му сложа един диск и направо в сегашния рутер да го включа......

• Administrator

TP-Link 1041ND + OpenWRT  :)

Да не би да е 1043ND ?  Х41 са само 7/8/9 серия, но може и да бъркам.

Use since

OpenBSD 3.x

FreeBSD 4.x

Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x

Аз съм фен на OpenWRT.

Горчивината от лошото качество остава дълго след като е преминало удоволствието от ниската цена.

___|____|____|____|____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|_ Удряй _|____|____|__

_|____|___ главата ___|____|____

___|____|_ си тук!! |____|____|__

_|____|____|____|____|____|____

___|____|____|____|____|____|__

И аз гласувам за TP-Link-а.

Цената му е добра, а с WRT ще може да си го управляваш както пожелаше :)

Донесоха ми го преди малко, пробвах го на бързо с една флашка и нямаше абсолютно никакви проблеми с достъпа до нея с оригиналния firmware e не съм го пипал та то и няма време сега като остане време ще си играя с него.Иначе доста добре ми се стори като че ли не съм ползвал до сега ноо пробвах с един филм през ЛАН-а  прехвърляше първия път с 55-7мбит/с втория с 52-4 това с 100мбит-а лан карта а с един wifi адаптер 54мбит прехвърляше с 24-5 мбит аз и с повече не съм го виждал да прехвърля от какъвто и да е рутер  :) иначе това говоря за трансвер между флашката и пц-то не знам по принцип колко му е МАКС-а но мене и това ме удовлетворява то най много през деня да се копират 2-3 филма и някой клип , може би някоя мп3-ка да се пусне обаче предимно безжично ще се ползва и си мисля че ще е най добре да сложа 300мбит-ови карти на компютрите че сега са 54 (G)  :)

Да не пускам друга тема та ситуацията е следната схемата е такава [модем]-кабел-[tp-link]-кабел-[bulletM2] bullet-a съм го пуснал в режим bridge и въпреки че няма закачен на него компютър си взима ИП адрес и на него и вече нали когато се свърже някой за всеки евентуален "клиент" бях го пуснал като router и тогава тп-линка си даваше ИП на bullet-a и вече той в друга (собствена) мрежа на компютрите закачени към него.Та чудех се когато е като bridge и няма нищо закачено на него тп-линка не трябва ли да НЕ дава ИП на bullet-a  и да не го вижда в dhcp client list-a а в този лист да са само мак адресите на компютрите закачени на bullet-a (при наличието на такива)  :)

Трябва да си взима ИП , няма как да не си взима освем ако е със статично тъкова

а клиентите в зависимост от това в какв режим ти е wirreles на булета , демек ако е AP ще ги виждаш всички с различни ИП но с мак адресеа на булета , а ако е AP WDS ше са си всеки със собственния мак.

Еб.ш не еб.ш на .уя времето минава ...

Аха мен това ме интересуваше нали е нормално да виждам на първия рутер (тп-линка) ИП на bulleta когато няма "клиенти" към него иначе не съм го пуснал като AP WDS но пак виждам всеки с неговия си МАК и отделно МАК-а на bullet.Сега и друго ми дойде на акъла да питам има ли полза да седи сплитера (филтъра) преди адсл модема като уж "телефонната" мрежа се ползва само и единствено за интернета стационарните телефони са от тези с сим картите и ползват мобилната мрежа.Има ли полза да седи или по добре да се махне, за кое влияе повече за модема или за телефона.....  :)