Jump to content

Странни проблеми със Smart Switch


gbdesign

Recommended Posts

От известно време ми зачезва IP интерфейса на 2-3 Смарт суича. Странното е че суичовете си работят коректно, но достъпа до тях го отнемва за някакъв период от време....в съшност Рубитеците изчезват до рестарт а Зикселите за до няколко часа и после се появяват. В логовете им не пише нищо. Не засичам и конфликти с IP адресите им. Не се дължи и на някакъв голям трафик или нещо друго странно в сигментите им. Някой да се е сблъсквал с подобен полтъргайст и да знае лек за него?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За rubytech това е нормално (мисля, че го бяхме дискутирали в друга тема). Изолирал съм ES-2310C в отделен vlan, без абсолутно никакви други свързани у-ва/клиенти към него и пак си го прави тоя номер с "изчезването", може да е след месец-два но го прави.

За Зиксел нищо лошо не мога да кажа ... предполагам, че имаш нещо loopback-нато

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имал съм подобен проблем със Zyxel es-2024. Изчезва достъпът до мениджмънт-а, а другите влани си форуардват без никакви проблеми. Оправя го само рестарт(или подмяна с истински суич). Интересното е, че не всички го правят - явно си има бъгави партиди.

За щастие отдавна приключих с тази марка;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От около 40 суича /Zixel 2108G/ зачезва един и то само за до 1-2 часа...преди време зачезваше друг, но след ъпдейт на фирмуара се "оправи" От скоро пък почна да го прави и един Рубитек, но при него само рестарт го показва отново в мрежата. И при двете марки, суичовете отговарят на арпинг, но на не повече от 5 % от запитванията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно ...

Натъквам се на подобен/свързан проблем. Моля споделете sniff от интерфейса от който се опитвате да достъпите суича, ако това е MikroTik интерфейс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не отварям нова тема искам тук да споделя съвсем пресен случай от практиката.

Управляем суич разделен на няколко VLAN мрежи. На една от VLAN мрежите става броудкаст буря поради залупен обикновен суич.

В следствие и останалите мрежи които принадлежат на други VLAN-и не можеха да се използват. Въпросния управляем суич не се пингваше.

Според вас това нормално ли е или аз нещо не съм съобразил в конфигурацията.

За информация суича е HP ProCurve 2510-24

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sniff-ни на някой интерфейс докато работи суича нормално (не с port mirror а с Wireshark директно свързан, или с RouterOS директно свързан) и провери данеби от някой порт да излизат фреймове дето не трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето Смарт суичове имат обща МАС таблица за всичките си портове и вилани, така че ако нещо по мрежа в която присъстват се лупне, няма как да не отнесат дървото. Пускането на Loop Protection, както и ограничаване на броя МАС адреси на порт/вилан е начин, за ограничаване на проблемите в големи L-2 мрежи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да не кажем - почти всички са с обща мак таблица, шерната между виланите. Колкото и голяма да е, залупен суитч може да я преълни за отрицателно време.

И все пак, разбра ли защо ти чезнат суитчовете ?

На мен ми се е случвало това, поради залупен суитч. Ръбитата - по подразбиране си чезнат. На пингове ми отговарят, но не и на някакъв друг протокол. Някой се рестартират през точно 24 часа... Абе какво искаш от брадати еврии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рубитата са си тайвански...или поне така им пише. Със зачезването май имаше обшо ЧЕЗ, ама не съм 100% сигурен. Като им сложих IP-тата зад файруол, май се реши проблема... а и аз си го реших, като напуснах 8)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.