Jump to content

ADSL modem

kmeta

Recommended Posts

има ли начин да се свържат два ADSL модема един с друг с кабел през POTS порта.

модемите са ZTE 831.

аз не съм чувал. какво се опитваш да направиш?

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

До колкото разбрах иска да направи p2p линк с адсл ките ;) Май може но не съм се пробвал иначе преди доста време съм си го мислил... На някой места би имало приложение :o

До колкото разбрах иска да направи p2p линк с адсл ките 

Точно това ми е идеята.

До колкото виждам от менюто на zte 831 DSL порта се свързва към DLSAM-a с някакъв PVC тунел,

което значи, че единия модем трябва да играе ролята на "концентратор", към който да се свърже втория.

Или ако не е така и двата да са в bridge режим, ако изобщо има възможност.

• 2 weeks later...

Дори и да успееш да ги бриджнеш... се губи смисъла тъй като са Адсл и и ще се съобразяваш с мизерния ъплоад който подържат... Ако те устройва тая скорост може да се пробваш ако не търси DSL или мод на Power Line.

• 3 weeks later...

Темата е интересна. http://www.multiplex-bg.com/?action=show&obj=_quick&id=65

Доколкото виждам стандартизираната технология се нарича SHDSL, дали е възможно ADSL чипсета да се излъже да захапе по подобен начин ...

Най-малкото няма да е в стандартите и от телефонната компания може да изреват от шум в телефонната мрежа.

От БТК-то ползвали Watson , не знам дали върху обикновени комутирани телефонни линии или върху нещо което те наричаха "наета линия" по времето на 56k ...

-

В службата ползваме Watson 5 Ethernet (Tabletop) на Schmid Telecom AG. Това по принцип са plug-in модули които могат да се редят в едни техни ракове, но имат и вариант да се пъхнат в кутия за настолна употреба.

http://www.svpro.ru/pdf/bib/W5-Ethernet-Manual.pdf

Всеки модул съдържа 4 модема (SHDSL), и съответно може да работи с до 4 линии, като могат да се комбинират в един канал, т.е. според документацията, ако не се лъжа може да се постигне максимална скорост от 22.8 Mbps.

Интерфейсите са: 4 Ethernet порта, изводи за 4 телефонни чифта и няколко сервизни порта.

Направили сме връзка между два такива модема и си работят без проблем. Връзката е по "наета линия" и на разстояние по-голямо от 7 км. За съжаление на това разстояние максималната скорост по 1 чифт при която връзката е стабилна достигна до около 2Mbps.

Машинките са доста читави, могат да се настройват доста параметри на връзката както към телефонните линиии, така и в ethernet частта.

Цената преди около 2-3 години - 1300-1400 лв. бройката  :-\

• Owner

Краткия отговор е НЕ .

Средния - купи си VDSL mодеми , те могат да се конфигурират master/slave .

Дългия отговор - мързи ме да го пиша. Само ако търсиш п2п решение по жица до 1 км.

ps

Watson -ите не са точно АДСЛ -и ;D

Точно това ми е идеята.

До колкото виждам от менюто на zte 831 DSL порта се свързва към DLSAM-a с някакъв PVC тунел,

което значи, че единия модем трябва да играе ролята на "концентратор", към който да се свърже втория.

Или ако не е така и двата да са в bridge режим, ако изобщо има възможност.