Jump to content

Въпрос за лак


Spoon

Recommended Posts

Здравейте. От скоро реших да се занимавам с направата на антени, за лична употреба разбирасе, защото за себе си не мога да насмогна камо ли за "хората" и имам .... да го нарека малко странен въпрос. Та : обиколих целия град и само в Конрад ми предложиха "електо-пропусклив" или "вълново-пропусклив" лак ... ще излъжа точно как го нарече продавача, но ме овери че мога да пръскам по антените без това да наруши начина им на работа. Незнам дали е от значение но дадох 16лв за 200мл флакон. Въпроса е може ли да се вярва на думите на продавача ? аз малко сложих тигана преди да хвана рибата като го купих но ..... не искам да "осирам" нещо което съм направил с толкова труд !!! на самия флакон има стикер на БГ на който пише че предназначението му е за печатни платки .

Ако евентуално някой е ползвал нещо подобно ще помоля да сподели, защото окисите са ми проблем номер едно в момента :). не искам да сложа нещо някъде и след месец то да спре да работи !!!

Другия ми въпрос е : ако евентуално не е проблем да се нанася върху антени как ви звучи "идеята" АП-то да се "опуши" с лак преди да се сложи в кутията ??!? разбирасе на местата кадето загрява /дори и минимално/ ще се слагат радиатори.

Благодаря за вниманието.

Link to comment
Share on other sites

Принципно въпроса за лакирането стои така:

Не е голям проблем да напръскаш много тънък слой лак върху платката на антената, но той задължително ще окаже влияние върху работата на антената. И това се дължи на факта, че все още не е измислен диелектрик, който да има по-добра диелектрична проницаемост от въздуха. На въздуха диел. проницаемост е 1, на тефлона е 2 и всички други са над 2. Поради това, че лака се нанася непосредствено върху излъчващата повърхност, той ще има и най-голямо влияние. За да разбереш какво е то, направи две абсолютно еднакви антени от които едната лакирана, а другата не. Не им слагай капаци. И ги сравни на реално трасе. Ако се държат еднакво - лакирай смело, слагай капаци и т.н. Но като слагаш капаците направи същата проба - две еднакви антени едната с капак, а другата без и виж пак каква ще бъде разликата. Лично аз съм против лакирането поради две причини. Нанасяш диелектрик с неизвестни свойства непосредствено върху антената и освен това никога не можеш да го направиш еднакъв на дебелина слоя върху всички антени. Антените, които аз произвеждам не са лакирани и капаците са от специална пластмаса със съдържание на въздух под формата на микроскопични мехурчета в обема, това намалява общата диелектрична проницаемост на този материал и той е около 2.4 което се доближава до тефлона. За окислението разчитам на добрата херметизация. Когато нямаш достъп на нов въздух в кутията при антената, се намалява до минимум окисляването.

http://енергия.ею
http://www.e-kak.info/forum/index.php

https://www.youtube.com/channel/UC0hGPWgF79s4JhhXY0Eo4zA

 

Обяснявам само когато ме питат, и то ако съм на кеф!
Поздрави: Евгени LZ3EG

Link to comment
Share on other sites

много благодаря за изчерпателния отговор. Ще послушам "съвета" ти и ще наблегна на херметизацията

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.