Jump to content
  • 0

LAN структура

Lacho

Question

Здравейте, интересува ме понеже нямам опит в цялата работа с лановете как да изградя мрежата?

Смисъл колко switch-а един след друг да слагам колко ток да им подавам как да разклонявам?

В кутиите със switchoвете да слагам ли освен понижаващата някакви защити и какви ? Релета за да палят суитчовете един след друг ?

Какви понижаващи ползвате ?

Какви релета ?

Какви switchoве и какви кутии ?

Ако на някой му се свиди инфото по добре да не критикува, мисля че темата ще е полезна за всички от форума!

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Ако имаше идеално решение всички щяхме да го ползваме, но уви няма. Разпъвай според възможностите си. И без да е грешка в един момент ще преправиш мрежата почти изцяло. При мен се случва на всеки 12-18 месеца.

• 0

Смисъл колко switch-а един след друг да слагам колко ток да им подавам как да разклонявам?

В кутиите със switchoвете да слагам ли освен понижаващата някакви защити и какви ? Релета за да палят суитчовете един след друг ?

Какви понижаващи ползвате ?

Какви релета ?

Какви switchoве и какви кутии ?

Ако на някой му се свиди инфото по добре да не критикува, мисля че темата ще е полезна за всички от форума!

но въпросите остават ....

• 0

Незнам какво да ти препоръчам. Работил съм с хора от доста доставчици и навсякаде използват различни решения. Едни слагат защити, други не. Едни ползват рестартирачки, а други ползват живи такива. Щом не си правил мрежа досега, а като гледам и не си работил в такъв доставчик започни по лесния начин. Switch-oве съм имал 600 броя без сегментиране и може да се каже в редица след сливане с конкурентна фирма. Работят някакси... Така че бройката да не те плаши. Основното правило, което трябва да спазваш винаги е ако захранването може да понесе 10 switch-a в една посока да не слагаш повече от 8 НИКОГА. Това е класическата грешка на всеки в началото. Слага точно колкото държи захранването при слагането на кабелите и мери волтажи и трие лапи колко добре се получава. След 6 месеца на тези 10 switch-а има закачени 50 клиента и последния почва да забива тежко. Започва се с рестартите в началото. После на някое място се налага да се върже клиент, а няма свободен порт... Слага се още 1 switch и последния в редицата откача съвсем. Ланаджиите им писва и го пускат на адаптер от някой клиент закачен на него и всичко изглежда наред, но след закачане на нови клиенти всичко почва да се повтаря.... Освен тази грешка друга класическа, която съм правил е да взимам различна техника. Мазало и съвместимост к*р в най-големия дъжд/студ/жега. Кутии сме слагали от този тип http://www.wispbg.com/images/catv01.JPG и съм бил доста доволен. Switch-овете не загряват лятото никога и т.н. но от 2 години караме с най-бруталните пластмаси по 6лв броя. Спряхме дори и щуцери да им слагаме. Свестния кабел ти спестява главоболията, които ще имаш след 2-3-4 години ако ползваш мизерен. Взимай с носач ако цената ти е по силите. На всяко централно Pico + реле да следи гейта и да рестартира (2 пъти на година да ти спести занимавката в 11 вечер си е добре). Не работи на парче никога. Ако има проблем в част от мрежата я преправи изцяло ако се налага. След 1 година ще си биеш главата и ще се чудиш с какъв акъл си го направил по този начин ;)

• 0

колегата те е насочил много добре, само искам да допълня.

Гледай и контаците на абонатите да са занулени, доста нерви ще спестиш, и ако имаш възможност тук там да заземиш...

Wireless is more temperamental & variable than a woman’s mood! ;)
"no matter how hard you try, you just can NOT please everyone"

"където глупостта е образец-там разума е безумие.."Гьоте

• 0

Kakто каза Mile има мрежи и мрежи..Зависи с какви пари разполагаш.Аз попринцип си падам малко максималист но на някой места неможе да се слага най-скъпото или най-доброто.При мен е изгадена от 2 централни switcha излизат 5 "клона" като всеки с отделно захранване.Наблягам на по-марковите swittchove като някой казват това е грешка е да по-скъпо е!Но като цяло съм нямал никакви проблеми като изключа снощи когато един Ladox(koйто сложих поради липса на по-добър)заби частично и нета започна да става зле..Помисли  си и  направи една "схема" къде трябва да закараш сигнала независимо от преностната среда и направи една сметка колко ще ти излезе..Но моя съвет е недеи да пестиш мн мн щото после ще ти излезе солено...

• 0

Здравейте

Ако имате налични пари си правете мрежите с оптика.Първоначално е четири пъти по скъпо, но после събирате само таксите.Има и много подводни камъни но те се решават на место според терена(копане шахти до стълбовете, разправии кой трябва да копае клиента или ние и т.н).

Отделно при продажба взимате доста повече пари и можете да пуснете нови услуги.Спирането и пускането на клиенти става с гасене на порта от суича директно.

Най важното е че не ви интересува какво е ВРЕМЕТО навън

• 0

Реално мен и сега не ме интересува ;) ... За какво има хора на работа? Иначе си оптимист някакси. Наредби 8 и 14 не е лошо да прочетеш също (де да знам може и в някои населени места да ги дават лесно, но е съмнително освен кмета да ти прави проекта). Както и всички разправии с етажната собственост и прочие. Ако наистина струваше 4х  вместо мед отдавна да съм пуснал обяви, че продавам switch-ове на кило, но струва грубо към 15 до 20х и то в добрия случай. С полузаконни изпълнения риска не си заслужава.