Jump to content
  • 0

MT една ланкарта ..... и нат ?

¤ DJ69 ¤ (ツ) ¤

Question

Значи идеята е следната има "борд" с една ланкарта е но нещо ми се губи как става номера да натва през една карта само? Ще има суич за ... Идеята е най простоя маскарате да се направи и толкова но не са ми достатъчни познанията с МТ за да го подкарам по едно време май тръгна нещо но после много яко го омазах    версията е 3.30 качена на "суперборд" ( дъно от лаптоп )  . Пробвах да направя 2 Ip та на 1 интерфейс но нещо не се получи или аз бъркам.. Не ми дава да създам виртуална карта което също не ми стана ясно защ0...

12 answers to this question

Recommended Posts

• 0

слагаш си двете ип-та, на единия интерфейс. от едното ип ще ти идва интернета. единия вариант /по-скъпия / е да се сложи неомонтански switch за да вкараш входния интернет във vlan и да ползваш vlan интерфейса като Public, а баш интерфейса да го ползваш като локален.

ако не мислиш да го правиш така може да си закачиш интернет-а през същия суич без да вкарваш влан и след като го настроиш да имаш интернет на микротика да му добавиш второ ип на същия интерфейс. това ще ти е ип-то за "вътрешната мрежа" в нат таблиците трябва да опише src-nat i dst-nat към ип-то от което ти идва инернет-а

1   chain=srcnat action=src-nat to-addresses=ip-to-ot-dostavchika-ti

src-address=vutreshna_mreja_ip 

2   chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=vutreshna_mreja_ip

dst-address=ip-to-ot-dostavchika-ti

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

М значи ... не е проблем с Vlan суйч - имам за харчене... Ще пробвам и 2 та варянта :o Мерси.

• 0

нямам точно предвид че ще се охарчиш :o то са цените са близки до подарък там.

идеята да се сложи във влан всичко е примерно че няма да имат достъп до "жицата" на доставчика ти. т.е. няма да има кой да се прави на хакер - било на адсл модем или на някой локален доставчик.

втория вариант е за по-безобидни клиенти, които знаят само abv.bg mobile.bg и още 2-3 сайта :)

при втория вариант ако им раздаваш динамично ип-та може да преебеш мрежата на доставчика ти / ако не е бтк/.  или клиентите ти няма да вземат ип от твоя рутер или някой клиент на доставчика ти ще взема ип от теб. там стават схеми много

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

• 0

Да с DHCP то понякога стават доста схеми найстина и от последната съм решил всичко да е статик :o .

• 0

пиши после ако се получи номера за да може някой друг да го прочете /евентуално / вместо да задава нова тема :o

• 0

Да след като го пробвам, че сега нямам възможност (физическа)  Но се чудя тази ланкарта какво ще и се случва... все пак не е про..  независимо че я водят "pro 100 " :o

http://img31.imageshack.us/img31/6052/superbordxaxaaxax.jpg

• 0

мииии зависи от това колко трафик мислиш да прекараш, предполагам едно поне 30Мбпс ще минат без проблем.

пс: не ми е ясно как ще напишеш sRc nat като нямаш R на клавиатурата  :):o

• 0

Аз през лаптопа го сетвах попринцип. Клавиатурата беше само за начало там после и тя и CD то изчезнаха, на CD то оставих само интерфейса, че биоса ревеше че го няма и зареждаше след 99328 часа. :o

• 0

Нещо яко се омаза пак... И смених всичко с борд с няколко ланки - сега е ок работата :) .

• 0

Аз обичам презапасите. От портове, от всичко.

Смятам че добре си постъпил накрая.

Но ако ми се наложи да имам конфигурация с един порт - няма да ми мигне окото и ще бъде направено (конфигурирано) за минути.

• 0

И аз обичам презапасяването точно затва беше с това дъно от лаптоп, а не с борд щото каквото и да си говорим борда както е на половина с по-слаб CPU се натоварва 10 пъти повече!

• 0

аз в офисите процесорите не съм ги натоварвал повече от 10% почти никога