starter Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 Здравейте, еко каква ми е идеята: в мрежата имам файлов сървър (Slack със самба), като ми трябва споделените папки да се виждат от хората логнали се през VPN-а. настроил съм самбата да работи и каво wins, в MikroTik-а съм добвавил адреса на wins сървъра в профила на pptp-то и в dhcp сървъра. не се сещам какво още съм забравил или бъркам, но папките не се виждат. при опит за влизане в някоя папка ми иска име и парола, а такива не би трябвало да има (а дори и със спряна самба пак ги иска ) Моля дайте идеи къде бъркам. Мерси.
0 Mupo neTkoB Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 wins server не ти трябва. проблема ми изглежда да е от настройките на слак-а и най-вече самбата Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!
0 starter Posted June 9, 2010 Author Report Posted June 9, 2010 самбата работи без проблем в локалната мрежа. някоя по-специфична настройка ли пропускам за да тръгне през pptp-то?
0 Mupo neTkoB Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 ип-тата на pptp-pool-а от същата мрежа ли са като другите от локалната пробвай да разрешиш права върху някоя папка на някой потребител и му напиши неговите име и парола от пптп-то Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!
0 starter Posted June 9, 2010 Author Report Posted June 9, 2010 ип-тата на pptp-pool-а от същата мрежа ли са като другите от локалната различни са. ще ги направя еднакви. пробвай да разрешиш права върху някоя папка на някой потребител и му напиши неговите име и парола от пптп-то ако не стане с горното ще пробвам и това. PS: странно, но промяня ли адресите на vpn-а да са същите, като тези в мрежата, губя ping-а със слак-a.
0 Joro_Blg Posted June 9, 2010 Report Posted June 9, 2010 И при мен не се виждат ресурсите на локалната мрежа,когато се свържа към РРТР сървъра на Mikrotik.Иначе сървъра си ми дава адрес от вътрешната мрежа.Защо се получава така? http://www.joro711.com
0 starter Posted June 10, 2010 Author Report Posted June 10, 2010 направих адресите от VPN-а да са същите като тези в мрежата, ARP=proxy-arp за интерфейса на мрежата. пинг от VPN-а има, но не се вижда нито папките във файловия сървър, нито споделените в Windows комп
0 gbdesign Posted June 10, 2010 Report Posted June 10, 2010 Дай повече инфо, за топологията на вътрешната мрежа...Микротика с какви адреси е, може скрийншот на настройките на PPTP-то, също и кажи пуснал ли си сорс-нат за вързалите се клиенти през тунелите...имаш ли някакви други изгъзици във файрула и т.н. Ползвам VPN ежедневно и не съм имал проблеми...освен с линукското PPTPD, което на последък нещо го бута и когато неще да стопли, не иска на нито 1 сървър.
0 starter Posted June 10, 2010 Author Report Posted June 10, 2010 вътрешната мрежа е с dhcp и адреси 192.168.59.ххх маска 255.255.255.0, адресите за pptp-то са от същата група между .100 и .199, а account-и от UserManager май пропускам този сорс-нат, дай пример какво трябва да съдържа и къде. Мерси. PS: намерих проблема. наистина е било заради правило в защитната стена. сега се браузва без проблем. Мерси за съдействието
0 gbdesign Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 И добави сурс нат към IP адреса, за да имат достъп и до Интернет, закаченият през VPN-а
0 Joro_Blg Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 вътрешната мрежа е с dhcp и адреси 192.168.59.ххх маска 255.255.255.0, адресите за pptp-то са от същата група между .100 и .199, а account-и от UserManager май пропускам този сорс-нат, дай пример какво трябва да съдържа и къде. Мерси. PS: намерих проблема. наистина е било заради правило в защитната стена. сега се браузва без проблем. Мерси за съдействието Дай малко инфо за това правило. http://www.joro711.com
0 starter Posted June 11, 2010 Author Report Posted June 11, 2010 преди време бях слагатл тези (и още други, които кой знае кога ще попречат на нещо) /ip firewall filter ;;; Worm Protection chain=input action=drop protocol=tcp dst-port=135,137,138,139,445 chain=input action=drop protocol=udp dst-port=135,137,138,139,445 X chain=forward action=drop protocol=tcp dst-port=135,137,138,139,445 chain=forward action=drop protocol=udp dst-port=135,137,138,139,445 и това което съм спрял е дропило порт 445
0 gbdesign Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 Епа то не може да спреш всички услуги на Майкрософт и да искаш да ти работят...те и без да ги спираш не са много надеждни
0 Joro_Blg Posted June 11, 2010 Report Posted June 11, 2010 Не успявам да достъпна компютрите в локалната мрежа когато съм свързан към рутера през VPN.Някой ще даде ли идея какво да направя?Чета тук,но не става нищо. http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/PPTP http://www.joro711.com
0 starter Posted June 11, 2010 Author Report Posted June 11, 2010 ARP=proxy-arp е важна подробност на интерфейса на вътрешната мрежа. с \\pcipaddress не става ли? пинг към тях има ли?
Question
starter
Здравейте,
еко каква ми е идеята:
в мрежата имам файлов сървър (Slack със самба), като ми трябва споделените папки да се виждат от хората логнали се през VPN-а.
настроил съм самбата да работи и каво wins, в MikroTik-а съм добвавил адреса на wins сървъра в профила на pptp-то и в dhcp сървъра.
не се сещам какво още съм забравил или бъркам, но папките не се виждат.
при опит за влизане в някоя папка ми иска име и парола, а такива не би трябвало да има (а дори и със спряна самба пак ги иска
)
Моля дайте идеи къде бъркам.
Мерси.
28 answers to this question
Recommended Posts