Jump to content

Избор и покупка на кабел за 5+ метра


Recommended Posts

Здравейте ! Това ми е първи пост във форума, но изчетох бая. Имам няколко антенки предимно домашна изработка. Разполагам и с няколко карти като Senao с Prism 2.5 и едно Orinoco Gold, което си е истинско разхищение имайки впредвид, че използвам супер боклукчави кабеляци. Решил съм да сменям и се чудя с какъв сравнително качествен да стане това на сравнително приемлива цена разбира се. Забелязах че цените варират доста и се интересувам откъде да пазарувам като препоръка. Антената е amos, саморъчка и мисля че съм се справил, добре но поради пестене карам с обикновен коаксиал 75 ома, което е строго противопоказание според мен поне. Искам да си наглася сетъпа веднъж за винаги поне на този етап. Разстоянието при мен е голямо 5-7 метра от пигтейла на картата до антената и се чудех за  lmr100 кабел примерно какво затихване бих докарал на метър. Ако е подходящ ме интересува и откъде мога да го докарам най-тънко че в reload е 7 лв. метъра, докато във форума някои колеги са го пазарували и на по 5 лв. ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл! Значи предполагам за 2,4GHz имаш предвит... LLC100 е добър кабел като цяло. За 2,4 ползвам RG58 предимно но при максимум 1метър.. За тези 5-7метра за който говориш RG58 цата ще ти спъне много сигнала.. Незнам на какво разстояние мислиш да пускаш линка но при тия метри на кабела ще е доста зор. Помисли за оптимизация на разстоянието.

p.s. Забравих да кажа, че от RG58 до RG58 има много разлика. Аз го вземам от mario.bg има го и на други места по-евтино но поне на външен вид не ми вдъхваше никакво доверие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз пазарувам някои чарколяци от марио и сега чак видях, че те и 50 омови кабели продавали освен всичко друго. Психическата  ми граница вмомента е варианта с RG-213 UBX примерно, но не съм сигурен, че би ми свършил работа. Разбира се, ще ме зарадва ако има и по-евтин вариант. Сам съм си предложил lmr100, защото по четеното тук и в други форуми и сайтове, стигнах до извода, че където има метраж се ползва само той. Идеята е че разстоянието е 500 до 1000 метра пряка видимост по въздух. Клиентът е съответно лаптопа ми с една от двете карти. От другата страна имам 2 рутера и се вързвам от тях, като единия е на приятел, а другия е отворена мрежа. с метра обикножено RG6 75 ома и тази антена при некачествено свързване имам 82-85 dBm, което си е трагично според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги дайте някакви предложения, моля ви  :) Още нищо не съм поръчвал и разбрах само, че lmr100, който сам си офертирах бил хубав и че RG58 не можел да ми свърши работа за тези метри. Т.е. знам това, което си знаех и преди тази тема, а тое да извадя по една камара жълтици на метър и да я отпиша тази тема. Не мога да съкратя разстоянието, защото клиентът е лаптоп, който не мога да изкарам на открито. Не ми се слага и АП, защото не ми се инвестират още пари, при положение че и опоменатите 2 карти не са ми излезнали изобщо евтино :-\

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да ти дадем съвет, първо трябва да определиш колко запас има по сигнал - т.е.  какви загуби можеш да си позволиш без загуба на скорост. З целта се опитай да измериш нивото на мястото, където ще стои антената

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добре е да си инвестираш в едно клиентско устрйство с подходящ софт и да го поставиш до антената.По цена според мен ще излезе съизмеримо с кабела който ще купиш.Ако толкова държиш на кабела можеш да ползваш и 8D-FB.

ПС:Кой амос си правил ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто Amos 12.6 dBi варианта на Dragoslav Dobricic съм правил и е нещо средно, защото много се влияе от влагата. Изпляска един дъжд и въпреки че е сравнително на сухо място и изолирана, пак ми умря цялата работа. AP - то ми пречи да ползвам разни програмки под backtrack-a. Затова ми e варианта с картата задължителен.

Намерих едно кабелче дето търся около седмица из нас и даде по-добри резултати от хептем дървения вариант. Кабела е някакъв руско производство около 5 мм. Централното жило е чиста мед, посребрено, ширмовката се редува ред мед, ред сребро, изолацията между централното жило и ширмовката е тефлонова лента, от която е изграден самия кабел, а външната е от коприна. Не знам какъв е, но поне се води 50 омов, защото го пише. Купуван е преди бая години, но само преминаването към този кабел ме пратипо 10 dBm надолу според airmon, т.е. към 75 вече. Мисля да взема чисто нов кабел и да спретна едно точно копие на helix-а, защото ми писна от тая влага, а кръговата поляризация я водите гледам по-устойчива на такива фактори. Въпроса за кабела иначе остава. Вариантите за сега се очерават 8D-FB, който е по-евтин почти двойно от конкуренцията lmr100. С 2 дупки свалям до 5-5.5 метра от картата до антената. Единия рутер е точно на джама на 50 метра въздушен път от мен и го виждам на око SG-lab, не знам как да закарам лаптопа до антената поне за момента иначе щях да пробвам. Освен това се чудя и коя карта ще е по сносна ? Senao-то с Prism 2.5 или Lucent Orinoco Gold. И двете са 11ки, но на мен ми стига на това място и 3-4 Мbits реални като нужда. Връзката от другата страна е 20ка гарантирана, така че трябва да отговаря. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ще използваш кабел, все пак по-добрият избор при тази дължина е 8D-FB .  Можеш да очакваш общи загуби от порядъка на 5 dB максимум,, което не е много и може да се компенсира от добра антена. Все пак, трябват ти качествен кабел и конектори и добра изработка. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Утре ще направя едно курсче до пасата, че има на 3.50 лв./м 8D-FB да се обзаведа и да ми кримнат едно парченце като за мен. Извън темата само да попитам др. странност е, че понякога ми удря всички мрежи на максимум сигнал, но нереално и не вързва към тях. Аз останах с впечатление, че това е от влагата, но май няма да е. Освен това другата машина е с win 7. Има ли нещо като някакъв менаджер на мрежите, който да замени неговия, защото тази ос е толкова скарана с wireless мрежите, че направо ми писна от нея. Мрежите си ги имам, но тя не ги вижда. Помощен софт ги хваща, при това с добър сигнал, а тя от дъжд на вятър ми вади точно това, което ми трябва с някакви нереални нива  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен ми ги дава на 100% когато не ги хваща добре или е на границата да ги хване и се шашка и ми показва 100% след 2 рия рефреш се оправя и показва 1-2%... А може и да имат мак филтрация и затова да неможеш да се вържеш.. :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами на 100% съм сигурен, че нямат MAC филтрация, защото се вързвам понякога към тях, а за това със 100% на мен не ми помагат понякога и 50 рефреша сигурно. Налага ми се да вадя карти в движение и т.н. Мрежите, за които говоря са под 80 dBm и нещата се оклепват, когато или е много топло или много влажно. Вече се виждам в чудо. Днес ще сменям кабели да видя какво ще стане  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.