Jump to content

Избор и покупка на кабел за 5+ метра


LeelLost

Recommended Posts

Здравейте ! Това ми е първи пост във форума, но изчетох бая. Имам няколко антенки предимно домашна изработка. Разполагам и с няколко карти като Senao с Prism 2.5 и едно Orinoco Gold, което си е истинско разхищение имайки впредвид, че използвам супер боклукчави кабеляци. Решил съм да сменям и се чудя с какъв сравнително качествен да стане това на сравнително приемлива цена разбира се. Забелязах че цените варират доста и се интересувам откъде да пазарувам като препоръка. Антената е amos, саморъчка и мисля че съм се справил, добре но поради пестене карам с обикновен коаксиал 75 ома, което е строго противопоказание според мен поне. Искам да си наглася сетъпа веднъж за винаги поне на този етап. Разстоянието при мен е голямо 5-7 метра от пигтейла на картата до антената и се чудех за  lmr100 кабел примерно какво затихване бих докарал на метър. Ако е подходящ ме интересува и откъде мога да го докарам най-тънко че в reload е 7 лв. метъра, докато във форума някои колеги са го пазарували и на по 5 лв. ?

Link to comment
Share on other sites

Добре дошъл! Значи предполагам за 2,4GHz имаш предвит... LLC100 е добър кабел като цяло. За 2,4 ползвам RG58 предимно но при максимум 1метър.. За тези 5-7метра за който говориш RG58 цата ще ти спъне много сигнала.. Незнам на какво разстояние мислиш да пускаш линка но при тия метри на кабела ще е доста зор. Помисли за оптимизация на разстоянието.

p.s. Забравих да кажа, че от RG58 до RG58 има много разлика. Аз го вземам от mario.bg има го и на други места по-евтино но поне на външен вид не ми вдъхваше никакво доверие.

Link to comment
Share on other sites

Ами и аз пазарувам някои чарколяци от марио и сега чак видях, че те и 50 омови кабели продавали освен всичко друго. Психическата  ми граница вмомента е варианта с RG-213 UBX примерно, но не съм сигурен, че би ми свършил работа. Разбира се, ще ме зарадва ако има и по-евтин вариант. Сам съм си предложил lmr100, защото по четеното тук и в други форуми и сайтове, стигнах до извода, че където има метраж се ползва само той. Идеята е че разстоянието е 500 до 1000 метра пряка видимост по въздух. Клиентът е съответно лаптопа ми с една от двете карти. От другата страна имам 2 рутера и се вързвам от тях, като единия е на приятел, а другия е отворена мрежа. с метра обикножено RG6 75 ома и тази антена при некачествено свързване имам 82-85 dBm, което си е трагично според мен.

Link to comment
Share on other sites

Колеги дайте някакви предложения, моля ви  :) Още нищо не съм поръчвал и разбрах само, че lmr100, който сам си офертирах бил хубав и че RG58 не можел да ми свърши работа за тези метри. Т.е. знам това, което си знаех и преди тази тема, а тое да извадя по една камара жълтици на метър и да я отпиша тази тема. Не мога да съкратя разстоянието, защото клиентът е лаптоп, който не мога да изкарам на открито. Не ми се слага и АП, защото не ми се инвестират още пари, при положение че и опоменатите 2 карти не са ми излезнали изобщо евтино :-\

Link to comment
Share on other sites

За да ти дадем съвет, първо трябва да определиш колко запас има по сигнал - т.е.  какви загуби можеш да си позволиш без загуба на скорост. З целта се опитай да измериш нивото на мястото, където ще стои антената

Link to comment
Share on other sites

Най-добре е да си инвестираш в едно клиентско устрйство с подходящ софт и да го поставиш до антената.По цена според мен ще излезе съизмеримо с кабела който ще купиш.Ако толкова държиш на кабела можеш да ползваш и 8D-FB.

ПС:Кой амос си правил ?

Link to comment
Share on other sites

Просто Amos 12.6 dBi варианта на Dragoslav Dobricic съм правил и е нещо средно, защото много се влияе от влагата. Изпляска един дъжд и въпреки че е сравнително на сухо място и изолирана, пак ми умря цялата работа. AP - то ми пречи да ползвам разни програмки под backtrack-a. Затова ми e варианта с картата задължителен.

Намерих едно кабелче дето търся около седмица из нас и даде по-добри резултати от хептем дървения вариант. Кабела е някакъв руско производство около 5 мм. Централното жило е чиста мед, посребрено, ширмовката се редува ред мед, ред сребро, изолацията между централното жило и ширмовката е тефлонова лента, от която е изграден самия кабел, а външната е от коприна. Не знам какъв е, но поне се води 50 омов, защото го пише. Купуван е преди бая години, но само преминаването към този кабел ме пратипо 10 dBm надолу според airmon, т.е. към 75 вече. Мисля да взема чисто нов кабел и да спретна едно точно копие на helix-а, защото ми писна от тая влага, а кръговата поляризация я водите гледам по-устойчива на такива фактори. Въпроса за кабела иначе остава. Вариантите за сега се очерават 8D-FB, който е по-евтин почти двойно от конкуренцията lmr100. С 2 дупки свалям до 5-5.5 метра от картата до антената. Единия рутер е точно на джама на 50 метра въздушен път от мен и го виждам на око SG-lab, не знам как да закарам лаптопа до антената поне за момента иначе щях да пробвам. Освен това се чудя и коя карта ще е по сносна ? Senao-то с Prism 2.5 или Lucent Orinoco Gold. И двете са 11ки, но на мен ми стига на това място и 3-4 Мbits реални като нужда. Връзката от другата страна е 20ка гарантирана, така че трябва да отговаря. 

Link to comment
Share on other sites

Ако ще използваш кабел, все пак по-добрият избор при тази дължина е 8D-FB .  Можеш да очакваш общи загуби от порядъка на 5 dB максимум,, което не е много и може да се компенсира от добра антена. Все пак, трябват ти качествен кабел и конектори и добра изработка. 

Link to comment
Share on other sites

Утре ще направя едно курсче до пасата, че има на 3.50 лв./м 8D-FB да се обзаведа и да ми кримнат едно парченце като за мен. Извън темата само да попитам др. странност е, че понякога ми удря всички мрежи на максимум сигнал, но нереално и не вързва към тях. Аз останах с впечатление, че това е от влагата, но май няма да е. Освен това другата машина е с win 7. Има ли нещо като някакъв менаджер на мрежите, който да замени неговия, защото тази ос е толкова скарана с wireless мрежите, че направо ми писна от нея. Мрежите си ги имам, но тя не ги вижда. Помощен софт ги хваща, при това с добър сигнал, а тя от дъжд на вятър ми вади точно това, което ми трябва с някакви нереални нива  :)

Link to comment
Share on other sites

При мен ми ги дава на 100% когато не ги хваща добре или е на границата да ги хване и се шашка и ми показва 100% след 2 рия рефреш се оправя и показва 1-2%... А може и да имат мак филтрация и затова да неможеш да се вържеш.. :) .

Link to comment
Share on other sites

Ами на 100% съм сигурен, че нямат MAC филтрация, защото се вързвам понякога към тях, а за това със 100% на мен не ми помагат понякога и 50 рефреша сигурно. Налага ми се да вадя карти в движение и т.н. Мрежите, за които говоря са под 80 dBm и нещата се оклепват, когато или е много топло или много влажно. Вече се виждам в чудо. Днес ще сменям кабели да видя какво ще стане  :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.