Jump to content

Въпрос относно Ubiquiti Air Grid M5 23Db-AGM5

Gesha

Recommended Posts

Искам да попитам за въпросното устройство с грид антенката

http://reloadbg.com/airmax.html

Ubiquiti Air Grid M5 23Db-AGM5 

Някой тествал ли го е? Впечатления ?

До какво разстояние може да се ползва какъв трафик ще прекара и държи ли на конекции ?

На 20тина км как ли ще се справя?

20 км са много за него. По чуждите форуми гледах че за 12-15 км ползват Nano bridge M5, и не винаги ефекта е добър.

20 км са много за него. По чуждите форуми гледах че за 12-15 км ползват  Nano bridge M5, и не винаги ефекта е добър.

До колкото знам Грида е с по - голямо усилване от Nano Bridge M5

Да прав си! Грида е с по-голямо усилване в конкретния случай ама при линкове над 8-10км не се препоръчва много решетката..  Особено ако е зашумен ефира.

Решетката много зашумява ефира и едва ли е за линкове над 5 км а относно нанобриджа днес ще постна резултати от тест на линк  ;)

468x60_free.jpg

Да прав си! Грида е с по-голямо усилване в конкретния случай ама при линкове над 8-10км не се препоръчва много решетката..  Особено ако е зашумен ефира.

Air Grid M5          - антена 23  мощност 20 dBi

Nano bridge M5 - антена 22  мощност 23 dBi

Сметни сам кое е по ефективно.

Не споря кое е по - добро просто факт е, че от UBNT дават за по - голямо разстояние грида.

Тия разстояния където ги дават са при някви незнам какви условия да не кажа и недостижими, то на 20 км като ти носи 5 мегабита за какво ти е? Порови се малко във форума на http://www.ubnt.com/forum/forumdisplay.php?f=35 и ще ти стане ясна картинката. Грида с 27 дбм усилване сигурно е друга бира ама не говорехме за него.

Значи в случея е по - добре за 15 - 20 км да се ползва примерно Bullet M5 със 60 см. чиния.

Само, че как ще се справи с многото конекции и дали ще има грижи?

По принцип правех линковете на това разстояние с 2 борда 411АХ от едната страна и от другата 433АХ с 60 см чинии с ЦМ9 карти.

И от страната където са клиентите е 433АХ борда и слагам една секторна антена с цм9 за клиентите.

Обаче се чудя дали с буллет М5 с чиния 60 см.  и за клиентите 2 нанота М5 примерно няма да стане по читаво (даже излиза и по - евтино)

С на убнт продуктите нямам толкова много наблюдения особено за тия последните серии. Но ми се стръву че РБ тата носят повече в тоя случай. Пък ако си говорим за евтино... с ПЦ та е още по-евтино и много повече носи на бой.

Лично аз съм се спрял на убнт-та понеже:

1во са по евтинички

2ро ми се виждат доста читаво направени (няма пиктейли няма кутии няма чудесии)

И именно за това се интересувам как се държат.

Ами новите са с 400 mhz процесор, имат повечко памет, в домашни условия натоварих едни бриджове  5м ( над 500 конекции от торенти) пуснат скайп 9 имах около 50-60 абоната на линия, копиране на големи файлове по мрежата и ми напълни почти на 100% мрежовата карта. В същото време си ползвай интерфейса и не ми зацикляше.

Хм добре звучи.

Само, че при по продължителна работа дали ще държи никой не знае.

Нека който тества да казва ;)

Rompii при това натоварване имаше ли как да видиш как е CPU то? Защото  когато ги изкараш на байра.. там ще му трябва повечко CPU да се оправя я с ефир я с атмосферните промени и о там промени в нивата.

Ако има някакъв инструмент който да показва натоварването на процесора ми го кажете. Рових го изцяло но не попаднах на такова нещо дори и след префлашването.