Jump to content

Нов RB450G казва че няма лиценз


enkov

Recommended Posts

Купих си по eBay RB450G - пишеше, че е с Level 5.

Дойде си запечатан, монтиран в кутийка и комплект със захранване 24в.

ОС версия беше 3.25. Не съм начинаещ в Микротик. И веднага ми направи впечатление, че нямаше лиценз. Дава ми 24 ч. пробен Ниво 0. Писах на Микротик съпорта, приложих им и supout.riif файла. Нямам още отговор, писах им снощи.

Направи ми и впечатление, че е с 1ГБ флаш, не с 512МБ. Не е менте, чипа си е 8Gbit Hynix MLC. RAM 256MB. Винбокса казва за сториджа 30 bad blocks.

Някой има ли опит с губене или липса на лиценз (аз просто нямах по начало) - как се процедира и лесно ли го оправят проблема? 10$ за загубен лиценз бих дал, но не и 95$ за нов за ниво 5, при условие, че не съм ползвал включеният в пакета.

Не съм форматирал, не съм слагал Линукс. Отворих, включих, пуснах си винбокса от 192.168.88.1 и Your router has no license... Update license key казва Succesfull и пак е ниво 0 и пак няма лиценз.

Това ми е първият RB. Досега съм ползвал 2.19 на РС.

PS - Току-що получих от съпорта на МТ емайл с нов лиценз - но ще го пробвам чак довечера, че сега съм на работа! Дано всичко е ок!

PS2 - Тъжна вест, не захапва лиценза, който ми изпратиха. Забелязвам, че този RB450G (моят) дава след всеки рестарт различен Software-ID. Някакви идеи и съвети? Тъй като е купен от Ибей от САЩ в края на март и ми е донесен по човек, нямам вече и 7-дневният срок да го върна на продавача (беше дал 7 дни мънибек).

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От съпорта ми изпратиха нов лиценз, съобразен с supout.rif файла, който им изпратих, но този лиценз също не става. Писах им отново, като този път уточних, че всеки път дава нов Software-ID, чакам още отговор. И съпорта беше писал "следващият път при проблем се обърнете към продавача...".

Намирисва ми на дефектен флаш или нещо подобно.

Освен да сложа най-новият МТ 4.8 и да пробвам с него - ако се държи стабилно и не си сменя ID, да им искам за него лиценз.

Притеснителното е, че при това положение, дори да дам 45$ за нов L4 (или 95 за L5) лиценз - той няма да стане.

Започвам да си мисля, че този от eBay е пипал рутерборда, прецакал е лиценза или флаша, опаковал го е отново и го е продал на половин цена, защото го зех за 50$ с кутийка и захранване.

Някой знае ли дали може да се сложи OS-а на microSD картата? Да си купя една карта и да пробвам да преместя на нея OS-a?

P.S. От съпорта писаха, че предполагат че е дефектен и да го върна за ремонт, откъдето съм го купил (абсурд, няма как да стане), защото те приемали за ремонт само директно закупени от тях устройства.

Е, ще си направя кефа и ще има скоро в Youtube клип "Smash your RouterBoard", само да си намеря къде ми са чука и наковалнята, че се мотат някъде из гаража скатани!

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не бих си купил точно рутерборд от Ebay,ама ти явно си решил да спестиш някой лев.Помисли само защо му е на някой да си продаде рутерборда на половин цена.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами като ти пише New in sealed package, какво губиш? И освен това, тук не дискутираме "опасностите от покупки по eBay", а начини за оправяне и помощ. Аз парите съм ги прежалил, така че не е това проблема. И не рева като ощипана госпоица, просто търсех съвет и помощ. Не очаквам да се оправи с цък и цък, ако се наложи, ще платя ремонт или услугата за подкарването му. Купих го, защото имаше кой да го донесе и защото реших да експериментирам и пробвам с RB, ако ми зависеше от него работата - щях да го купя от дистрибутор.

И за сведение, имам си Cisco 1812W, но не му свикнах на IOS и туй-то, иначе съм си го подкарал и си върви от 2 години.

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

провери дали всички портове работят и

опитай с мрежовата инсталация с версия 3,30

като преди това форматираш нанд чипа през конзолен кабел

в биоса

рутербордовете варират страшно много

тук има миксатура от 433 с 64 и 512 нанд и рам

(което не е написано на сайта им че варира)

снимай го отвътре да видиме как изглеждат тези с гига нанд

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, изчетох тия неща и мислех да ги пробвам и тях - формат, netinstall и прочие. Само да си намеря серийното кабелче, имам някъде едно от HP маршрутизатори, преди го ползвах много за такива неща, но няма да е днес, защото имам работа. Мерси за съвета, 111111!

Всички портове работят! Просто тиктака че е демо и че няма лиценз.

Ето снимана платката отдолу, където е NAND-a, чип на Hynix 8Gbit е, ROS дава 1044МБ тотал и 30 bad blocks в Winbox в Resources.

G62sr.jpg

P.S. Окончателно му "видях сметката", от много натискане на Reset бутона, той се отпои и падна, ще го слагам друг път. Преди това още спря да отговаря и да дава адреси, след като го държах цяла нощ включен... Снощи работеше. Карай, аз не се ядосвам, при наличие на свободно време и мерак, ще го нося на сервиз и толкоз, че сега не си намирам серийния кабел, а не ми се прави нов. Взех го като играчка - е, счупи се играчката! Нова играчка ще си купим по-нататък... Цицкото работи засега Ок.

Идея за сервиз? В Пловдив, ако може, ако не - пращам по-нататък по Еконт, примерно?

@111111 - ще го огледам по-нататък под лупа на спокойствие, че вече му затворих кутийката!

PS2: Бутона го запоихме и пратих борда на сервиз.

NAND-а си си е поставен фирмено и си е оригинален, просто съм уцелил дефектен или няква далавера/игра има. Но нямаше следи от презапояване, гледах го с лупа. От сервиза си казаха че има и версии с този чип.

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

това нещо е пипано тоя 8 гигабаитов модул не мисля че е фирмено поставен

19082009100.jpg?w=112&h=150

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Да опресня темата с нова информация за моят злополучен рутерборд: Изпратих го на сервиза на вносителите (RTS), оказа се наистина дефектен NAND чип (затова и е давало 30 bad blocks). Вариантите за действие са 2:

1. Смяна на NAND чипа, наливане на фърмуера с JTAG, качване на MT OS, молене за нов лицензен ключ (ако се смилят от МТ). От сервиза отказаха, не им се занимавало (въпреки че предложих да си платя). Аз имам къде да направя смяната на чипа и JTAG наливането на loader-a, но още не съм намерил чипа, а и не се чувствам уверен да го правя сам, нито ми се занимава и на мен. В краен случай ще се действа.

2. Стара версия на МТ OS, очевидно кракната (и респективно не-проверяваща за тия контролни суми и проверки за лиценз, които пропадат в моя случай с този конкретен дефект на NAND чипа ми - защото форматирането и простото тестване си минават иначе с ОК). От сервиза казаха, че са подкарали такава версия, въпроса е доколко стабилно ще работи и дали деградирането на флаша няма да прогресира и да доведе до блокиране или некоректна работа в бъдеще (доста вероятно, по мое мнение). Хубавото на варианта е, че е евтин (безплатен, ако не броя цената на диагностиката и куриерите до сервиза). Лошото е, че губя хем лиценза (ако е незаконна версия), хем нямам 100% надеждност (айде, то 100% надежден флаш няма, ама тоя хептен).

Още чакам мнение от сервиза, ще проведат допълнителни тестове и ще дадат окончателно становище по вариант 2 (вариант 1 го отказват - викат купете си нов рутерборд). Вашият съвет какъв би бил? Да търся ли този NAND чип? Мисля, че ще го намеря, ако се разтърся, използва се в доста МР3/МР4 китайски плеъри с флаш памет - все ще намеря строшен такъв или залежал, а и нов чип ще намеря, ако се разтърся. SMD инструменти и JTAG кабели ще намеря също. Но не ми е хоби вече електрониката (ех, спомени).

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен едва ли си струва да се занимаваш,при положение,че нямаш яснота дали и какво ще се получи като краен резултат.Пий една студена вода,купи си нов рутерборд и забрави за проблемите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напротив, 100% ще успея да сменя чипа и ще заредя фърмуера, яснота по това имам, просто нямам мерак. Казах че имам достъп до SMD инструменти и JTAG (просто работя като програмист във фирма, правеща платки и уреди, е не са рутери - но не исках да забърквам и колегите от фирмата). Е, ако се окаже проблема в ARM процесора, и него мога да сменя.

Аз студена вода не пия, но уиски с лед си пийвам. Както съм писал по-горе, рутерборда съм го отписал, нито ми е жизнено нужен веднага. Затова не проумявам, защо се дават изобщо съвети "купи си нов", или това си е наша национална черта? Включително и от фирмен сервиз, при условие че казвам "дайте ми оферта за смяна на чипа" - т.е. не казвам да е евтино, не казвам да стане 100% - получавам отговор като твоя "купи си нов борд". Няма да си купя, защото ще си ъпгрейдна CISCO 1812W с по-нов IOS и ще хвана колегата със CCNA от университетския админски екип (работя и като университетски преподавател - 1812W ми е подарък от един семинар на CISCO) да ми го донастрои и ще имам по-съвършена машинка от RB450G. Въпросът е зададен за съвет м/у двата варианта и то като дискусия, моля ви...

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и аз имам един 750G и отще от нов си пише че има 3 bad blocks обаче работи / за сега /

Теория - това е когато знаете всичко, но нищо не работи

Практика - това е когато всичко работи, но не знаете защо

При нас съчетаваме теорията с практиката - НИЩО не работи и нямаме понятие защо!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно си зависи какъв е проблема и дали са просто 'маркирани лоши блокове' или някои блокове са нестабилни. Както и къде са...

Очевидно флаш чипа е нестабилен в някоя област, за да се сменя Soft-ID постоянно. Или причината е нещо друго.

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Според Miktorik поддръжката до 100 повредени сектора няма проблем

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 месеца по-късно ...

За сведение на колегите, които взеха участие в темата - малко продължение (с хепи-енд):

Рутерчето тръгна с 3.20 и 3.22, като оставихме 3.22, защото с 3.20 не мигаха диодчетата на интерфейсите. От Микротик ми пратиха лиценз и си е с него. Дава си 2 бед сектора и не се увеличават засега. Пуснах си го и си го ползвам от около 3 седмици - всичко е наред. Много съм доволен засега. Да похваля колегата от RTS - не ми взе пари за диагностиката и тестването (настоявах да си му платя за труда, отказа), както и да благодаря на съпорта на Микротик, задето ми пратиха за пореден път лиценз.

Версията на МТ ОС не е кракната, лиценза си е реален, ниво 5, всичко е 6+.

Дори си включих ping watchdog-а, че на Cooolbox оптиката от скоро запеква през 2-3 дена и трябва рестарт на интерфейса (или рутера). Много полезно в моя случай, Cisco-то го ресвах ръчно, поради мързел да разбера има ли такава опция в неговите настройки (във визуалния интерфейс Cisco SDM нямаше или аз поне не открих).

Благодаря на включилите се, дано не се поврежда повече това злополучно рутерче.

Горд собственик на дефектирал RB450G!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.