Jump to content

проблем със захранване


skuller

Recommended Posts

имам проблем с направата на едно аматйорско захранване ..

използвам зарядно за лаптоп което дава 18В 3А (така пишеше на него а в същност е 19.5В) след него връзвам един изправител http://www.dobrikit.dir.bg/page12.htm#regulizpr В333 който трябва да захрани рутер 5в 1.2А (изправителя е 1,5-37В 3А)

адаптора на рутера дава 6.6в  а при свързан рутер 5.47В .. настройвам изправителя на 6.6в . захрепвам го на радиатор и го включвам към мрежата .. температурата на радиатора стига ~60 градуса ,, а рутера нетръгва .. меря напрежението при свързан рутер и показва 0 В най-много 0.07в . а когато рутера не е вързан си дава 6.6В ..

някаква идея какво съм оплескал при свързването .. или този изправител не е подходящ за тази цел ..

Link to comment
Share on other sites

Ами в рутера има ценер на 5,6В ( евала иначе да беше изгорял ) . Настрои го на 5,05В и пробвал преди тва измери на буксата на рутера да няма вече късо.. с уреда на пищялка. Ценера е сложен точно заради тАКИВа ядрени опити като този който си направил. Трябва да е точно 5В - 5,1В максимум!

п.п Ако дава пълно късо като мериш на буксата на рутера без захранване. Отвори го и виж паралелно на +/- трябва да има Ценер паралелно може да е SMD монтаж - черен най вероятно. Разпои го и пак мери! Или виж да не си обърнал +/-  пак се получава аналогичен ефект особено ако има диод за защита паралелно вътре от обратно напрежение.

Link to comment
Share on other sites

пробвах с напрежение 5.0 в .. 5.4 5.5 6.0 и 6.6 .. и неискаше да тръгне

по едно време си викам "край рутерчето е за боклука .." но като сложих оригиналното му захранване .. си работи даже сега го ползвам ..пробвах това което каза и на + и - пищи ..

п.п а защо толкова грее изправителя ? 60градуса при наличие на радиатор с терпо паста е намазан и закрепен с винт към радиатора :?

Link to comment
Share on other sites

  • Administrator

В случая ти ползваш регулатора не изправителя, и тъй като е линеен при голяма разлика на входното с изходното напрежение има много ниско КПД изразяващо се в "пекане" на радиатора. Не е това начина за захраниш такова устройство. Има вероятност да се объркал + и - .

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

Не е това начина за захраниш такова устройство.

рутерчето е дир 524

Link to comment
Share on other sites

Направо се чудя как е оцеляло.. При тия рутери както и много АП та на тази марка, по спомен или флаша или рама се хранеха директно от 5 те волта... и как не си ги изпукал направо незнам! Адаптера му не вярвам да е пускал 6В... може би без товар е нестабилен и ако си го мерил да е така но под товар не би трябвало да преминава 5,1В.. Имам много хардуер на тая марка която се храни на 5В. и го захранвам с LM2576 :) Uptime имам с години :) ..  Платките са аналогични на старите вече излезли от употреба неомонтански просто ги купуваме сега от тях но ги сглобяваме ние с по-качествени кондезатори ( не на тази снимка ) .

post-61-130900726358_thumb.jpg

post-61-13090072636_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.