Jump to content
 • 0

Някой има ли проблеми с RB333


krasi

Question

От няколко седмици имаме някакви грижи с тези бордове и още не е ясно от какво е , забиват и искат рестарт.За съжаление имаме много такива по покривите и трябва да разберем какво става,защото не можем да ги сменим всички.Причините според  мен може да са няколко:

1.Да прегряват , въпреки че някои забиват и когато е хладно .Сложихме радиатори на някои и чакаме да видим дали ще забият.

2.Някакъв софтуерен бъг ,но с ъпгрейд на 3.10 не се оправя и пак забива .С RB133 нямаме грижи до момента

3.Дефектна серия бордове

4.  ........ ?  

Link to comment
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

имам 3-4 бачкат си безгрижно и безпирно...

Май са с версия 3.6 или 3.4.

Виж си да не е от захранванията.

Аз ползвам стабилизатори (неомонтански) 60V->12 и всичко си е ОК.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Те мойте да бяха 3-4 лесна работа ,ами като само проблемните са повече , не е от захранването на места са директно към акумулатори.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Колеги , и аз имам проблеми с RB333 10 br. купени миналата година , когато бяха по 180$ и идваха с 3.0 RC1 (!!! о ужас !!!).

веднага им смених версията на RC6 и с нея и до сега си ползвам 2 линка в бридж-мод без големи грижи .

Обаче когато реших да почвам да сменям старите RB532 i 500 с тези (защото действително са много по-бързи) започнаха и проблемите.

1. Проблем ном.1 : (захранвам ги навсякъде с неомонтански DC-DC конвертори - smps 1D-E - имат закъснения, но и някъде с други подобни /мое производство/) та ето какво става при запускане на високото напрежение по магистралния кабел (40/50 волта) - ами я запали , я не запали.

Пробвах монтанските с различни закъснения - е не ще и това си е. Обаче като извадя нова бройка RB333 от кашона - и всичко си е наред. Обаче след някоя и др. седмица - пак същата работа.

Като отворя кутията - го намирам угаснал , вадя буксата и я включвам и всичко е ок , до следващото спиране на тока или токов удар и т.н.

Обаче както вече казах , ако сменя микротика с чисто нов , неработил се оправят нещата и човек би си помислил че стария нещо е изгорял. Да ама не - ако го захраня с прост адаптер с траф (от суич напр.) си тръгва и даже работи перфектно.

Та аз реших да експериментирам малко с импулсния dc-dc адаптер и му добавих в изходната верига едно съпр. от 1 ом / 250 миливата (режа +кабела преди жака и включвам последователно съпротивлението ). Така вече набедения за неработещ микротик си бачка вече нормално и всеки път пали и зарежда.

Дотук добре , обаче освен този има и друг проблем , който и досега си остава пълна мистерия :

2. Проблем ном.2 : пак рутер с RB333 - играе ролята на pppoe-koncentrator за квартал с около 30-на клиента и отделно от това прави линк до две села наблизо. В тази си конфигурация работи без проблеми до преди няколко месеца когато сменихме стария RB532 с RB333 , след всички перипетии около импулсните , сега обаче става и това : след топъл рестарт (дал си му /system/reboot) или нещо друго което го рестартва софтуерно , след като зареди и вече има пинг до него , като се опитам да вляза с winbox - тотално забива (имам чувството че спира да рутира), ако обаче вляза с putty - няма проблем работи си - същото се получава и ако се опитам да winbox-на друг микротик през него. Сега вече така забил се оправя само с вадене на жака - иначе с рестарт на магистралата - пак старата песен - я тръгне я не тръгне - но сега вече не е угаснал както преди без резистора за плавен старт , ами свети , но не е стигнал до пълно зареждане на ОС.

Единственото което мога да кажа е че този проблем почна след като пуснахме OSPF и bgp за разнасяне на рутингите.

Но пък на други места - пак с микротик , даже с RB333 (но само с OSPF без бгп бачка съвсем културно)

Ъпгрейдвах последователно до 3.7 , 3.9 , 3.10 , както и /system/routerboard upgrade . Проблема си остава.

Имам чувството че нещо се мъчи да запише във флаша преди рестарт и след това не го прочита и не стига до зареждане.

Продължавам да се мъча , но ако не успея да измисля нещо сериозно мисля да връщам стария 532 ...

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Administrator

това със захранването си мисля се дължи само на големия стартов ток на рутерборда , намери си по - добро захранване с по - голямо дори изходно напрежение тез бордове държат до 28волта, не знам дали си проверявал и вече самото захранване на линията да не "кляка"

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Премери напрежението в момента когато зарежда на жака на борда от задната страна , сигурно кляка.

Нашите след ъпгрейд и монтаж на радиаторче на процесора за сега работят , но всичките са бриджове.

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Поболях се с тези РБ333 , вече решавам проблема с подмяна с РБ532 - никакви грижи няма с него , само дето е значително по-бавен. (или с оптика  8-))

Обаче ей така за спорта съм си оставил един два - да се потормозя още малко ... та ето какво установявам последно :

1.Проблема не е от това дали 12В или повече им подаваш - след като извъртях 1000 варианта с различни ДЦ-ДЦ конвертори (неомонтански 2 вида , мои си други и т.н.) със/без забавяне със/без резистор и т.н. оставих последно тези от неомонтана дето са до 95В като ги моднах от 12 на 16 (обаче ако някой реши да повтори - да има пред вид че в изхода си имат ценер защитен за 12 В и треба да се махне че иначе ... да не ви казвам как пече) (имам други 4бр. РБ333 , които от една година не са забивали и са с 12В конвертори - но както вече споменах преди - те са поинт то поинт бридж)

2.Проблема със забиването се проявява най-често в най-горещите дни - засега съм им сложил радиаторчета на чиповете , но още не мога да кажа дали е от това (само от това)- обаче и тук да вметна - работещите ми 4 бр. са в още по-тежки топлинни условия - пластмасови кутии - херметични  :o

3.ето какво става когато ще забива някой от новите - по някое време връзката с него изчезва - по това разбирам че ще има проблем , после пак тръгва (демек рестартнал се е) и сега идва най-странното - ако опитам да вляза с уинбокс - следва моментално забиване и след като затворя уинбокс-клиента следва рестарт на борда и отново бачка но само с putty може да се влиза :o, след още 15-20 мин. тотално забива (намирам го незаредил ОС-а си)- сега вече само изкл./вкл. на тока го оправя и отново забачква перфектно до следващите проблемни моменти , които са след около 2-3 до 5-6 дена - понякога и в един и същ ден го прави два пъти. Пробвал съм с около 8-10 борда , нови и ползвани от мен другаде - все едо и също , радиокартите са различни и т.н. , но ефекта е потресаващо еднакъв.

4. Мисля вече за последно да пробвам да даунгрейдна ъпгрейднатите до дупка (сега 3.11) бордове на 3.0RC6 - тази е версията на моите 4 дето работят безспирно - нямам обаче пакетите за 3.0РЦ6 - някой ще помогне ли ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.