Jump to content
  • 0

Колко клиенти на един AP

Тодор Лазаров

Question

До колко клиенти е приемливо да се пуска на едно AP (802.11b/g)

Разбира се че въпроса е доста общ /зависи от трафика и т.н./, но все пак какво е вашето мнение.

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Administrator

май разчитаме повече на кабел :)

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

• 0

До колко клиенти е приемливо да се пуска на едно AP (802.11b/g)

Разбира се че въпроса е доста общ /зависи от трафика и т.н./, но все пак какво е вашето мнение.

Здарвей, та на въпроса ти 802.11b реално с хубаво АП имаш 4-5mbps 80211g 20mbps това е за 5 км разтояние до клиента (един е) и затова и едва ли е добър пример.Друго е по важно ти се твариш купуваш качествено АП как ще накараш клиента да си вземе от същата марка,вярно ще кажат някой има и други лан карти които ще работят но за 100% резултат задължително еднакви.Казвам това от личен опит ,вече с едно АП и за един не стига  да не говорим за 'n' стандарта там цената няма начин 'да не утрепе клиента'.Клиентите ми искат често да виждат 40-50 mbps че и нагоре WIFI'то не може да им го  даде ,само оптика и медни кабелчета могат да постигнат това.Въпреки всичко безжичния нет си има и до ден днешен своите приемущества бързо изгтаждане на мрежа (за краини клиенти) линкове репитери и най важното гърми трещи има ли захранване съораженията си работят без проблем(визирам и крайните клиенти) при UTP'то не е ли подземно само молитви помагат е не само те а и фирмите които продават суичове :)

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

"...една мрежа е толкова добра колкото нейните създатели..." безспорен факт !

• 0

За мен оптималния вариант са до 20 usera на антена. АП-тата са компютър с Микротик и три секторни антени. Скоростта е два мегабита в секунда за клиент. Микротика се оправя, като натовареността на процесора не надвишава 20%. Става въпрос за пентиум 3 на 866 MHz и 64 мегабайта РАМ. Всички интерфейси са в бридж, няма рутиране.

Ами - това е.:)  

• 0

Здравейте, ето какво се предлага в града на доставчика ми

1354849879.JPG

първия е за 20.99 лв./м втория е за 24.99 лв./м на около 17км по път съм от града с преспектива за поне 100 абоната до края на годината.Сега съм с микротици докарали са го до 25mbps слабо но няма кой да ме чуе!!!Идеи някакви, моята съм я докарал ,че 'требе да се копа' за оптика ,ако я докара човек и кабела да е негов(възможно е) доставчици много има голям избор. Но засега само мечти е то от там се и тръгва :)

"Само две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен." Алберт Айнщайн

• 0
  • Owner

Няма смисъл от оптика за по малко от 300 клиента, поне според мен. Оптиката си е много голяма инвестиция, смятяй за колко време ще я избиеш.

Здравейте, ето какво се предлага в града на доставчика ми

1354849879.JPG

първия е за 20.99 лв./м втория е за 24.99 лв./м на около 17км по път съм от града с преспектива за поне 100 абоната до края на годината.Сега съм с микротици докарали са го до 25mbps слабо но няма кой да ме чуе!!!Идеи някакви, моята съм я докарал ,че 'требе да се копа' за оптика ,ако я докара човек и кабела да е негов(възможно е) доставчици много има голям избор. Но засега само мечти е то от там се и тръгва :)

• 0

Няма смисъл от оптика за по малко от 300 клиента, поне според мен. Оптиката си е много голяма инвестиция, смятяй за колко време ще я избиеш.

Здравейте отново ,оптика за 100 потребителя е даже наложителна ,освен доставчик сум и потребител така ,че 'за  какво ми са повече от 2mbps ' е бемислено да отговарям .Добре ето 1-2 примера да пебориш конкуренциятя и клиентите ти да се почустват 'бели хора' гарантирани вслуги и приложения Skype IPtelefoniq OnLine TV , абе с една дума ако имаш пари какво ще ги правиш стват за всичко но това е срого индивидуално. На въпроса как се 'избиват парите от оптика' ами почваш да предоставяш нова услуга наета оптика , пренос и още куп неща ,с една дума почваш да се равниш с по големите(за мене го примам като развитие). Да не ме разбирате накриво с WiFi съм започнал и си оставам "фен' затова съм и тук в този форум ,и още везжичното е като такси (де с 4 места ,де маршрутка наблъскана до дупка) ходи навсякиде попада в задръствания с всички плюсове и минуси, за големи товари си има ЖП вози всичко то по много скъпо докато се направи(време и финанси) а за такси 10-20хлв. и си на 'коня на деня още.Успех на всички !!!

PS:колко мислите излиза 1км оптика да кажем например 4 влакна?(това педполага ,че знам оговора :) )

• 0
  • Owner

Не че съм против оптиката, с две ръце съм за, ама като смяташ инвестицията за 17 км, цената на оптичния кабел спокойно може да не я включваш :) . Тя ти е най-незначителния разход.

Аз съм смятал само за 2-3 км и за около 100 абоната, е не ми излизат сметките и това е :) . Скоростите са аналогични - 25 лв - 2-3 мбита

• 0

Аз съм смятал само за 2-3 км и за около 100 абоната, е не ми излизат сметките и това е  . Скоростите са аналогични - 25 лв - 2-3 мбита

Здравейте, първо за какво говорим 2-3км трасе или мрежа ,защото ако е трасе как не си го направил до сега ! За мрежа е значително по скъпо и пак е относително , например доставчика ми направи в града само оптика до всеки ж.блок и абонатите с UTP има вече и желаещи за оптика до жилището на абоната. Кое ми е интересното ,че има и потребители който оценяват това , като се има и в предвид , че не става въпрос за голям или кой знае атрактивен град.За каква аналогия говорим

DL 50-75Mbits / UL   4Mbits  

Peer2Peer DL 50-75Mbits UL   2Mbits /

Skype гарантиран гарантиран

Online Video гарантиран гарантиран

Крайна цена за абонат 25 лв./м , НО скокостите са постожими само с горепосочената  мрежа с FTP UTP не става , Gbit с меден кабел си е разсипия.Тук човека питаше колко потребителя може да закачи на 1 АП изцапахме темата ,човече качи колкото има като почнат да реват пускаш 2 и така докато дойдеш до моя хал дето съм я докарал и да го надминеш даже !

Правилно въпроса беше тясно орентиран за wireless AP.

Може би е правилно да се разкрие и една друга тема всичко различно от wireless.

Но то май си има и такава: LAN, xDSL , DOCSIS

Както и да е. Важно че има дискусия.