Jump to content

Нова мрежа


Rompii

Recommended Posts

Здравейте колеги предстои ми "окабеляването" на още 2 села. Клиентите няма да са много, но ми се иска да го направя както трябва. Досега схемата е била: оптика до най - оптималните точки и от там в звезда с лан. Гледах продукта на неомонтана (GigaSwitch4P1F) , но недостатък се явява липсата на решение с 8 порта за клиенти ( на сходна цена). Оптика до вкъщи звучи примамливо но в тая криза незнам дали ще се намерят пари за това решение. Приблизителната дължина на трасетата ще е около 9-10 км оптика. Смятам си го някъде около 15к да ми легне и това за около 70-80 клиента. Идеята ми е при текущите технологии и цени, кое ще е оптимален вариант за минимален съпорт, но да не бъде за сметка на цената при изграждане на трасетата.

Link to comment
Share on other sites

Аз покрих едно село с 3х рокет м и секторни 120 градуса. Клиентите са на 20мб тарифи. за сега има закачени 20 клиентски нс5м и нещата са повече от добри. Интересно ми е до колко ще издържи този вирелес. В последно време избягвам ланове, особенно за слабонаселени места където се падат по няколко суича за клиент и е нерентабилно, оптиката излиза съвсем малко повече а забравяш за гръмотевиците. Сега ще видя с тези радиа какво ще стане. в крайна сметка цялото село се върза 5000лв. със опорния линк , мачти, кабели, стойки и всеки следващ клиент е само НС5М

Link to comment
Share on other sites

Koko, гледал ли си по колко мегабита средно/макс се падат на сектор ? Колко user а са ?

Link to comment
Share on other sites

Това е на микротика етернета преди секторите. Пиковете са разни тестовекоито съм пускал. Не сам гледал на отделен сектор колко е трафика но на този етап пинговете са под 3-4мс. То просто не е натоварено.

post-6-130900726156_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Като гледах графиките остранах с впечатлението че няма торентаджии. Щом им пускаш 20 мегабита би трябвало да има период в който натоварването да е толкова и да се позадържи а на графиките няма такова нещо. На мен ми писна от безжичен нет и проблемите които имах. С кабела имам около 5 пъти повече клиенти отколкото преди и сигурно 5 пъти по - малко проблеми ( да чукна на дърво). Варианта за безжичен нет го отхвърлям.

Link to comment
Share on other sites

Прав си ама ще поживеем и ще видим на къде ще отиде с тия кабели :)

Link to comment
Share on other sites

зеленото е уплоада, има пикове когато 2ма човека се засичат по едно и също време на даунлоад. все пак им отнема по малко от 5 минути за един филм. първата седмица нещата бяха доста по натоварени но хоратя видяха че за 5-6 минути могат да пуснат желания филм и свалят само при нужда.

инак още от едно време проблемите на 2,4 гхз си бях казал да не ползвам безжично п2мп но тези у-ва ме поблазниха и за сега съм доволен.

Link to comment
Share on other sites

Не ми стана колко са всички клиенти и колко могат да бъдат по разчет... Смисъла е, че тия "сапунерки" имат все пак 400MHz CPU и немогат да се равняват на микротика+пц. Ако почнат да тегнят много едновременно ? Как са филтрирани клиентите... Имат ли пппое или са само по мак адрес / ип .

Link to comment
Share on other sites

само по мак, клиент изолация, в момента са 20 усера на всяко нано по 1 клиент, по сепцификации дават 100 нанота на сектор но аз ако стигна 100 нанота на 4 сектора по 90 градуса ще съм повече от доволен. сектора уж му дават че ще напълни 100те мб етернет еднопосочно ама като станат повече народ ще си проличи на колко пакета ще клекне. За сега чета че микротик в Н стандарта не се справя много добре и за това се спрях на рокет стейшъните. В момента в който микротик надобрее го поставям на мястото на рокетите.

Link to comment
Share on other sites

Много зависи и какъв е потенциала за клиенти на населеното място. При сегашните нива на конкуренция често се предлага услугата и без такса инсталация. А 100 клиента безжично си е сериозна работа, нужда от рестарт, тичане до хората понеже те не могат.... И да питам взимате ли на клиентите такса при разкарване за забранена лан карта.

Link to comment
Share on other sites

нанотата съм ги направил да се саморестартират при загуба на пинг. междодругото ето един рекорд на нано работещо като ап. наложи се дарестартирам защото беше спрял тока от другата страна а аз реших че езабило.

до 1-2 посещения за 6 месеца е фрее

картите ги правя да не може да се забраняват.

нанотата са с максимално къс кабел до клиента (рядко повече от 10-12м)за да няма аварии от гръмотевиците но идва пролет и ще покаже.

а да рестартираш медия е също толкова сложно колкото и наното :) както и цената на комплект медии спрямо наното.

post-6-130900726157_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Като гледам хич не е минал трафик за тези 87 дни ;) Ако ти се лепнат няколко клиенти дето дърпат 100+ гиги на ден, тогава ще е интересно как се държи.

Link to comment
Share on other sites

Няколко е много оптимистично. 2 и почват лаговете и въпросите "що не може да се играе wow, cs и етк".

Link to comment
Share on other sites

Моето виждане е, че може така да си я кара мрежата и след време ако се види толкова зора.. На секторите да се сложат микротици. Или да се сложат антени с по тесен ъгъл и да се сложат повече АПта. Все пак по тия места wifi то си има много привилегии. А за оптиката ако не ти е закопана става и ще става все по трудно.

Link to comment
Share on other sites

И като види много зор да опъва оптичните простори. Още не печелим по селата толкова много че да закопаваме оптиката. Днес вързах 3-ма аботана отказали се от БТК и един от конкурентната ланка. Като знаят хората че мрежата е изградена от оптика и се влияят. Друг е въпроса че оптиката е на няколко свича от повечето клиенти. Клиентите станаха много капризни не е като едно време, големи скорости и ако има проблем с нета искат на момента да се оправи, нищо че ми звънят примерно в 12 вечерта.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.