Първо здравейте! Може да се каже че съм начинаещ още в Микротик ОС и въпроса ми сигурно ще ви се стори смешен да ме нахокате и да не ми дадете ползотворна информация с обяснения,но аз все пак ще си питам Значи да ви въведа в ситуацията: Интернета ми идва през ПППоЕ в микротика,там съм вдигнал VPN server към който се връзват клиентите ми (просто съм малко по-вманиячен на тема сигурност) и от там черпят интернет чисто и сигурно по криптирания канал. Аз също съм вързан с VPN към микротика и черпа интернет по същия начин. Там е работата обаче,че в пиковите часове 3-4ма като почнат да свалят филми от някой торент и на всички по-равно ни пада скороста. Доставчика ми дава 30 MBit (уж) и интернета е сравнително върз за мойте и нуждите на малката групичка потребители който имам,но в пиковите часове е ужас едва отваря страници а мен конкретно ми трябва максимума на връзката и от тук идва и съществения въпрос: Как да направя така,че аз да си имам 30 MBit (т.е. максималната скорост) постоянно,а вече останалата скорост да се разпределя м/у клиентите ми и в пиковите часове тяхната скорост да се разпределя по равно м/у тях без това да афектира мен. Варианта да ги сложа тях на 10 MBit а мен да си оставя на 30 MBit не ме устройва искам да си ползват максимума на връзката (без това да пречи на моята) и само когато има повече маймуни на клона да им намалява този bandwith. Как аджеба да направя тази магия че да съм с приоритет :-\
Question
niggata
Първо здравейте! Може да се каже че съм начинаещ още в Микротик ОС и въпроса ми сигурно ще ви се стори смешен да ме нахокате и да не ми дадете ползотворна информация с обяснения,но аз все пак ще си питам
Значи да ви въведа в ситуацията: Интернета ми идва през ПППоЕ в микротика,там съм вдигнал VPN server към който се връзват клиентите ми (просто съм малко по-вманиячен на тема сигурност) и от там черпят интернет чисто и сигурно по криптирания канал. Аз също съм вързан с VPN към микротика и черпа интернет по същия начин. Там е работата обаче,че в пиковите часове 3-4ма като почнат да свалят филми от някой торент и на всички по-равно ни пада скороста. Доставчика ми дава 30 MBit (уж) и интернета е сравнително върз за мойте и нуждите на малката групичка потребители който имам,но в пиковите часове е ужас едва отваря страници а мен конкретно ми трябва максимума на връзката и от тук идва и съществения въпрос: Как да направя така,че аз да си имам 30 MBit (т.е. максималната скорост) постоянно,а вече останалата скорост да се разпределя м/у клиентите ми и в пиковите часове тяхната скорост да се разпределя по равно м/у тях без това да афектира мен. Варианта да ги сложа тях на 10 MBit а мен да си оставя на 30 MBit не ме устройва
искам да си ползват максимума на връзката (без това да пречи на моята) и само когато има повече маймуни на клона да им намалява този bandwith. Как аджеба да направя тази магия че да съм с приоритет
:-\
6 answers to this question
Recommended Posts