Jump to content

Какви функции са нужни на програма за управление на кабелни мрежи ?


Guest martidim

Recommended Posts

Преди малко нахвърлях общия вид на програма за управление на кабелни мрежи от RRCP суичове. Прикачил съм "творението". Чудя се какви функции са необходими ? Ако някой има предложения - да пише !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Е как какви да работи автономно да мисли вместо админа 

да поръчва напитки и кюфтета

иначе по същество няма import/export/backup

Връзка с лог машина четене/писане

(писането е за синхронизация с втори пуснат клиент)

някаква сигурност име/парола при включване

интегриране на карта + векторно чертаене на мрежа върху нея

идеи да искаш 

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Логването на администратор с парола или потребители с по-орязани права съм го пропуснал - сега ще го добавя. За интегриране на карта, мисля, че не е нужно. Структурата от селища и структурата от суичове дават доста точна представа. Ако "светне" иконата на някой суич от дясно (примерно няма връзка), тогава в списъка на съобщенията се изписва и адреса му. Може би трябва да има сървърна програмата, а това дето съм го обрисувал да е клиентската програма. Всъщност гледам всичко да е максимално опростено и все пак да е ефективно. Иначе идеи има много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

Мисля тези неща най - добре се правят в хода на работа, като се сглобят повечето неща и се тества.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Част от програмата е готова. Настройките по портовете на суичовете обаче се записват в регистрите без да се пазят в EEPROM. Засега ще е така докато програмата се тества. Ако има проблем рестартирайте суича и настройките се губят. До сега съм тествал на Windows XP и на суич CS8P купен от Неомонатана. Бях написал програмата с менюта на кирилица обаче след тест на няколко компютъра и огромните главоболия реших да пусна english версия. Някой ден когато се преборя с кирилизирането ще пусна и българския вариант. Стойностите които въвеждате трябва да са коректни(засега не правя проверка). Прочетете Readme.txt който се добавя към Program files след завършване на инсталацията. Ако някой има предложения за някакви други функции които да се добавят или нещо да се промени да пише. Архив на инсталацията може да изтеглите от този линк : http://dox.bg/files/dw?a=acd47fc881

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

очертава се получаването на една доста обемна програма, дано имаш време да направиш и един добър хелп файл :) , като гледам за сега имаме една основна програма нет-менъжера в която се описват потребители и суичове и от там доколкото виждам може да се пуска другия софт за управление на свуичове.

Не отговарям на постове написани с шльокавица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хелпа вече съм го почнал ако си забелязал от менюто на програмата. Все пак написал съм цели 2 реда  :) . Мисля скоро да направя сайт с всякаква подробна информация. За сега проблема е с хардуера, т.е. суичовете, които се предлагат. CS8P си е доста скъп (около 24 лв) и е с 8 порта на 100 МБита, чипа е rtl8316bp. Лично аз предпочитам да направя мрежа със суичове с rtl8326 с 8 порта от които 2 порта на 1 Гбит. Двата порта са за преноса на данните, а 6-те за клиенти. Google не казва обаче, къде се продава нещо подобно. Иначе програмата добива вид с най-основните функции за управление на кабелни мрежи. Следващата версия със сигурност ще е разделена на няколко програми (Плащане на каса, Сървър за следене на мрежите, Администриране,...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Администратор

изкарай превода на външен фаел в UTF8

може и в чужбинско да стане актуална

(проблемите са били на машини с флексдръв писан на паскал  :) )


бъг

не ми открива всичко интерфеиси

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа


ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да даря $ за развитието на проекта с PayPal или по банков. И да питам ще прерасне ли в OpenSource ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това е причината за проблема с кирилицата 111111. На компютъра ми има Flextype. Намерението ми е програмата да се разпространява на няколко езика(за сега руски, английски, румънски, български и задължителен превод на македонски  :)  ). Сега ще пусна преведаната програма на български и ако някой има желание да открие решение нека пише, че засега не ми се занимава с този проблем. По въпроса на NetworkPro: мисля програмата да е безплатна, пари не ми трябват, нужни са ми идеи, дори и най-шантавите ще са от полза. За OpenSource не съм се решил още. Идеята ми е по-скоро да се намери начин да се внасят RRCP суичове с по 2 гигабитови порта на възможно най-ниска цена. При създаването на мрежи изградени с тези суичове и software, който пиша ще имаме управляема мрежа, която сравнена със сегашните телеграфни мрежи ще има гигантски предимства. Да издам и една тайна от кухнята - в момента тествам алгоритъм който ще дава състоянието дори на отделните кабелни връзки, по-точно ще казва, че примерно с кабела между суич A до суич B има проблем и трябва да се провери  :) . Още почти нищо не съм показал от възможносите на RRCP. С нужния софтуер съм 100 % сигурен, че мрежа изградена със суичове за по 20 лева ще може да се конкурира със мрежа от управляеми суичове по 200 лв. Тук е българската версия: http://dox.bg/files/dw?a=d946f60048

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги погледнете http://rrcp.networx-bg.com/downloads.html тук е цяла с-ма с графики и порк акаунтинг на такива суичове направена на php.

Аз имах мрежа изградена с CS8P и се отказах защото първо е много чувствителен към кабели и второ към дължината на кабела. Другото което като имах над 10 суича в един сегмент от тези започваше много бавно да върви мениджмънтат, много пъти настройките не се изпълняваха коректно.

Също така колега автор на програмата поздравления но мисля че в нашият бизнес да се развива windows приложение е една голяма заблуда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До Коко: "Другото което като имах над 10 суича в един сегмент от тези започваше много бавно да върви мениджмънтат, много пъти настройките не се изпълняваха коректно." - това е проблем със софтуера, няма нищо общо със суичовете. Ако си пуснеш програмата на приводителя Realtek  - RMT, ще видиш много грешки при работа с CS8P (примерно !). Причината не е в хардуера, а факта, че RMT e писана от пиян китаец (и това не е шега !). Това което пускам в момента е готово отчасти, но има достатъчно функции за да провериш в твоя сегмент от 10 суича дали завките няма да се изпълняват. Друго важно нещо е, че ако компютъра на който тестваш е с пуснати торенти и всякакви програми за претоврване на трафика е съвсем естествено да ти се бави изпълнението на завките. Отношението към Windows e субективно. Като професионален програмист, който познава нещата от ниско ниво смятам че операционна система Windows e написана изключително професионално. Причината един софтуер да работи добре или зле не е операционната система, а възможността на програмистта да използва възможностите й.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 weeks later...

По отношение на суича който Коко е посочил.. Имаше тема из форума преди време. И така и така неуспях да купя дори и една бройка пък ако ще да е 2 ра употребва - нямали нито една по телефона ми каза човека и уж се очаквало да има нова версия с 1-2 гига портове ама май нещо много се забавиха. А да питам софта за управление съпортва ли гигабита на неомонтанци ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Създай нов...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.