Jump to content

Проблем с изграждане на радио линк на 2 хопа

Adler

Recommended Posts

Здравейте, бих искал да помоля за млако помощ някои, който се е борил с подобна ситуация.

Искам да реализирам връзка на 2 хоп-а. Оборудването ми е следното:

точка 1 Микротик 433АН software version 4.5 (една радио карта 5GHz band)

точка 2 Микротик 433АН software version 4.5 (две радио карти 5Ghz band с две антени - това е междинната точка)

точка 3 Микротик 411 software version 4.5 (една радио карта 5GHz band)

от към конфигурация имаме:

3 клиентски събнет-а с реални IP адреси.

2 събнет-а за менажиране на устройствата.

На междинната точка се терминират 2 от тези клиентски събнет-а, а на 3-тата точка 3-тия събнет.

единия събнет за менажиране се ползва за 1-вия линк (точки 1-2), а втория се ползва за менажиране на 2-рия линк (точки 2-3). Рутирането на клиентските събнети се извършва от събнетите за менажиране. Като има дефинирани статички рутове в мрежата на ISP-то до клиентските събнети през 1-вата точка. И в първата точка са описани всички мрежи със статични рутове. Трафика между точки 1 и 2 е тагнат, като този VLAN се терминира в 2-рата точка на wireless интерфейса. От 2-рата към 3-тата точка трафикът не е тагнат. Всичките точки се виждат, и не са прозрачни. IP адресите за менажиране на устройствата са на Wireless интерфейсите и на двата линк-а. Бриджове никъде не съм слагал. 2-та клиентски събнета които се терминират на 2-рата точка имат услуга. До тук всичко добре, обаче услуга до третата точка няма. По менидмънт всички устройства се виждат и се достъпват от всякъде, но пинг до клиентския събнет на 3-тата точка няма. (1-вото IP от събнета е на етернет интефрейса а 2-рото IP e при клиента, събнет е с 30 битова маска).

Когато се опитам да вкарам wireless и етернет интерфейса в един бридж на 3-тата точка, ми се губи връзката по менидмънт събнета, но интересното е тогава, че от 1-вата точка при това положение успявам да пингна етернет интерфейса на 3-тата точка където е клиентския събнет. Слагам в бридж на 2-ратa точка 2-тa wireless интерфейса заедно с 3-те етернет интерфейса, промяна няма.

Бихте ли ми дали съвет къде може да се чупят нещата? Ако не съм бил достатачно ясен в обясненията ми, мога да приложа и sceen shots от WinBox-a за по-голяма пригледност. Предполагам нещо се чупи по рутинга или по бриджването. Моля, дайте съвет.

Благодаря ви предварително!

Поздрави   

• Administrator

сложи си адреса на бриджа в 3-тата точка

аз лично бих прекарал L2TP тунел от входа до изхода на цялото гореописано трасе

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ

• Administrator

Здравейте, бих искал да помоля за млако помощ някои, който се е борил с подобна ситуация.

.............. 

Ти от коя фирма беше?

Не отговарям на постове написани с шльокавица!