Jump to content

Nanostation 5 - натоварване

gbdesign

Recommended Posts

Решил съм да пусна едно малко кварталче с безжичен линк, реализиран с двойка Nanostation 5 в WDS Bridge режим....та въпроса ми е колко клиента мога да навържа зад него при скорости шейпени на 30-40 мегабита?

При мен имам същата постановка:

Оптика => NS5 => NS5 => LAN 7 абоната 40Mbita

Работи вече 6 месеца без оплаквания и без наша намеса

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

Идеята е да се натрупат двайсетина абоната, преди да се дръпне оптика, че ще трябва към 1,5 км трасе. В момента има няколко абоната с индивидуални Нано 5, ама не мисля че е добра идея да увеличаваме бройката на клиентските АР-та. Ще се развърже и Лан, за да може на по-късен етап да се присъедини с оптика. Ако един линк удържа 10-тина клиента, с 2 паралелни ще закърпиме положението, преди да пуснем кабел.

• 1 month later...

Колега аз мога да споделя скромния ми опит от трасе реализирано с 2 броя чисти NS5. Разстояние около 4-4,5 км , ниво на сигнала -77 реален трафик който прекарва от 30 клиента зад него :D около 20 мегабита. Устройствата са с вградените си антенки. В началото линка държеше 7-8 мегабита но след смени на ч-ти пускане на турбо и още някои малки настройки се вдигна до към 20 мегабита. За да не отварям нова тема някой ползвал ли е NS5M с вградените антени на разстояние по - голямо от 4 км? И ако да да сподели впечатления.

При 4км. имаш ~120dB загуба, второто нещо е с тези 40граусови антени на 4км. колко шум (други линкове на 5GHz) ще чуе наното паралелно с отсрещното нано!?

Пробвай и ще разбереш:

На теория , между теория и практика разлика няма, но на практика ИМА!  :D

... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!

• 3 weeks later...

При 4км. имаш ~120dB загуба, второто нещо е с тези 40граусови антени на 4км. колко шум (други линкове на 5GHz) ще чуе наното паралелно с отсрещното нано!?

Пробвай и ще разбереш:

На теория , между теория и практика разлика няма, но на практика ИМА!  :)

Еми ето ти шот как стоят нещата, в ефира се виждат 6-7 устройства.

така си носи 20 мегабита ама ми се иска да закарам повече.

post-370-130900726144_thumb.jpg