gbdesign Posted January 22, 2010 Report Posted January 22, 2010 Решил съм да пусна едно малко кварталче с безжичен линк, реализиран с двойка Nanostation 5 в WDS Bridge режим....та въпроса ми е колко клиента мога да навържа зад него при скорости шейпени на 30-40 мегабита?
PcTuninG™ Posted January 22, 2010 Report Posted January 22, 2010 Със това може и да стане http://mikrotik-bg.net/index.php?topic=1533.0 но ако е само нано 5 по добре не рискувай
MiPSus Posted January 23, 2010 Report Posted January 23, 2010 При мен имам същата постановка: Оптика => NS5 => NS5 => LAN 7 абоната 40Mbita Работи вече 6 месеца без оплаквания и без наша намеса ... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!
gbdesign Posted January 24, 2010 Author Report Posted January 24, 2010 Идеята е да се натрупат двайсетина абоната, преди да се дръпне оптика, че ще трябва към 1,5 км трасе. В момента има няколко абоната с индивидуални Нано 5, ама не мисля че е добра идея да увеличаваме бройката на клиентските АР-та. Ще се развърже и Лан, за да може на по-късен етап да се присъедини с оптика. Ако един линк удържа 10-тина клиента, с 2 паралелни ще закърпиме положението, преди да пуснем кабел.
Rompii Posted March 1, 2010 Report Posted March 1, 2010 Колега аз мога да споделя скромния ми опит от трасе реализирано с 2 броя чисти NS5. Разстояние около 4-4,5 км , ниво на сигнала -77 реален трафик който прекарва от 30 клиента зад него около 20 мегабита. Устройствата са с вградените си антенки. В началото линка държеше 7-8 мегабита но след смени на ч-ти пускане на турбо и още някои малки настройки се вдигна до към 20 мегабита. За да не отварям нова тема някой ползвал ли е NS5M с вградените антени на разстояние по - голямо от 4 км? И ако да да сподели впечатления.
MiPSus Posted March 2, 2010 Report Posted March 2, 2010 При 4км. имаш ~120dB загуба, второто нещо е с тези 40граусови антени на 4км. колко шум (други линкове на 5GHz) ще чуе наното паралелно с отсрещното нано!? Пробвай и ще разбереш: На теория , между теория и практика разлика няма, но на практика ИМА! ... и яз можем, и тате може, ма козата си сака пръч!
Rompii Posted March 18, 2010 Report Posted March 18, 2010 При 4км. имаш ~120dB загуба, второто нещо е с тези 40граусови антени на 4км. колко шум (други линкове на 5GHz) ще чуе наното паралелно с отсрещното нано!? Пробвай и ще разбереш: На теория , между теория и практика разлика няма, но на практика ИМА! Еми ето ти шот как стоят нещата, в ефира се виждат 6-7 устройства. така си носи 20 мегабита ама ми се иска да закарам повече.
Recommended Posts