Jump to content
  • 0

Преминаване към MikroTik за главен гейтуей + TP-Link AX55 като AP (VLANs, Камери, IoT)

Krumqnkata

Question

Здравейте,

Обмислям да разтоваря домашния си рутер (TP-Link Archer AX55) и да го оставя само като Access Point заради добрия му обхват. Идеята е цялото рутиране, VPN (WireGuard) и сегментиране на мрежата да мине през жичен MikroTik.

Целта на занятието:

• VLAN за камери: Имам два обикновени (немениджируеми) суича – един за камерите и един за останалите жични устройства. Искам камерите да влизат в отделен порт на рутера и да са в напълно изолиран VLAN без изход към интернет.

• IoT изолация: Умните устройства ще останат на отделно SSID (Guest) на TP-Link-а. Тъй като той не поддържа VLAN тагване в AP режим, планирам да ги изолирам софтуерно – статични IP-та от MikroTik-а и Drop правило във Firewall-а към локалната мрежа.

• Бюджет: До около 200 лв. (100 евро).

• Скоростa на интернета ми е 600mbps.

Ето до какви изводи стигнах след проучване на наличните модели. Ще се радвам на коментари дали логиката ми е правилна.

Започнах с новия hEX Refresh (E50UG). Въпреки че е с модерен ARM процесор и повече памет, масово хората се оплакват, че суич чипът му не поддържа хардуерна обработка на VLAN-ове. Това значи, че целият трафик от камерите ми ще товари директно процесора. Отделно има доста коментари за софтуерни бъгове и нестабилност в ранните версии на RouterOS точно заради новата архитектура.

Старият базов hEX (RB750Gr3) също отпада. Причината е, че за едва 20 лева разлика спрямо hEX S, се лишавам от PoE-out и SFP порт, което просто не е оправдано пестене.

Замислих се и за безжичния hAP ax2, който идеално би разделил мрежите с Virtual AP, но там се отказвам категорично, защото не искам да губя силния обхват и пробивната сила на външните антени на TP-Link-а.

Прегледах и по-скъпите варианти. За L009 ревютата са доста критични – загрява сериозно в металната си кутия и масово се смята, че е неоправдано скъп за хардуера си. RB5009 пък вече е тежък ентърпрайз и излиза тройно извън бюджета.

Така на хартия като най-логичен вариант остава hEX S (RB760iGS). Планирам топологията така: WAN в порт 1; порт 2 (VLAN 10) за основната мрежа със суича за компютри и TP-Link-а; порт 3 (VLAN 20) за изолирания втори суич само за камерите.

Въпросът ми към вас е: все още нямам избран фаворит и се чудя – прав ли съм да клоня към стария и доказан hEX S пред новия hEX Refresh, специално заради хардуерната обработка на VLAN-овете и липсата на бъгове? Някой сблъсквал ли се е с проблеми при Refresh версията при подобен сценарий с камери?

Планираната топология е следната:

• Port 1: WAN (Интернет доставчик - Vivacom от тяхно ONT).

• Port 2 (VLAN 10): Основна мрежа -> Суич за компютри + кабел към WAN порта на TP-Link AX55 (настроен в Access Point режим).

• Port 3 (VLAN 20): Видеонаблюдение -> Вторият суич с камерите (напълно изолиран).

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Administrator

Два пъти прочетох поста и двата пъти се зачудих защо трябва да има VLAN ?

Планираната топология е следната:

• ether1: WAN (Интернет доставчик - Vivacom от тяхно ONT).

• ether2: LAN 1 Основна мрежа -> Суич за компютри + кабел към WAN порта на TP-Link AX55 (настроен в Access Point режим).

• ether3 LAN 2 Видеонаблюдение -> Вторият суич с камерите (напълно изолиран).

Няма да има VLAN и Bridge, ще е само Router с Firewall + Fasttrack за да олекне влизаш в лимитирания бюджет.

• Like 1

• 0
  • Administrator

Потвърждавам, нуждата от VLAN е тотално ненужна.

При Микротик всеки порт може да е независим от останалите,

Това може да се случи и с ТП-Линка но не и с основния му фирмуер.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ