Jump to content
  • 0

Въпрос относно защита от зацикляне


MuXaSta

Question

Първо искам да изкажа радоста си от системата Ви, която запазва постовете. Мигна ми токът почти на последния ред на това дъъълго словоизления по-долу и направо бях побеснял. Изпитах искрено облекчение, след като влязох отново и осъзнах, че системата е запазила поста. Евала!

Здравейте! Не съм наясно точно с терминологията, с която да опиша ситуацията, за това ще се впусна в едно по-подробно обяснение. Моля да разбиране, тъй като съм начинаещ.

1.Имам две точки, които са с SXT-та. Точка А и точка Б. Които са свързани.
2.КАто бекъп ползвамдруга антенна свързаност, която минава през междинна точка. Тоест още три устройства.
3.За бекъп на бекъпа ползвам слаба връзка през интернет провайдър, от където прави pptp vpn и eoip тунел.

Тоест съм тройно подсигурен. Ако 1 падне, ръчно пускам 2, ако и 2 падне, ръчно пускам 3.

Преди няколко дни ми се наложи да сменя едното SXT от от точка 1. (поради смущения облъчвателя вече ми идваше слаб). Качих се на съответния покрив с лаптопа под ръка, пуснах един пинг, за да видя кога ще заработи новия линк (новото у-во беше предварително конфигурирано) и с интерес забелязах, че около 30-тина секунди след като разкачих старата антена, пингът тръгна отново. Разследвайки ситуацията, установих, че съм забравил линка от точка 2 вдигнат. Едно време  ни учеха, че ако има подобен род свързаност - тоест две алтернативни едновременно активни свързаности между две точки, това предизвиква лууп и затормозява мрежата. Едно време така забивахме суичовете на кварталните ISP-та като ни дразнеха. (20 и повече години).
Понеже ми стана много интересна ситуацията, след като приключих подмяната и слязох долу, активирах едновременно и трите свързаности. И 1 и 2 и 3. Наблюдавайки трафика, установих, че той минава през мястото с най-малко съпротивление. Тоест през най-добрия линк. Умишлено намалих мощноста на излъчване от точка 1 и смених канала на такъв, който се ползваше в близък диапазон, за да смъкна качеството на линка. Трафикът се пренасочи към точка 2. Тоест към бекъпа. Автоматично, без да правя каквото и да е. Изключих връзката от точка 2, трафикът се върна на точка 1. ИЗключих и точка 1 и се пренасочи към vpn+eoip тунела от точка 3.
Някой който е по на ти с мрежите от мен, може ли да ми каже - безопасно ли е да оставям и трите линка включени? Router OS автоматично ли пази системата от зацикляне от такива "разбирачи" като мен и изобщо на какъв принцип работи гореописаната ситуация? Не знам какви термини да използвам за да прочета повече литература. Благодаря предварително!

Link to comment
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Точно това ми трбяваше! Много благодаря, @Самуил Арсов   От тук нататък ще си чета документацията по темата!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Update- използвайки приоритизиране на трафика си оформих перфектен пръстен, който е тройно подсигурен. Нема лабаво демек. Още веднъж много  благодаря за информацията!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.