Jump to content

Recommended Posts

Posted

Здравейте на всички.

Срещам затруднения с конфигурирането на Synology NAS /DS216j/ или на рутера, който използвам /RB962UiGS-5HacT2HnT/.

Въпросният NAS преди това работеше зад TP-Link Archer C20 без никакви затруднения.

Използвам статичен IP адрес от ISP.

Настройките на рутера и NAS бяха следните, направил съм си screenshots:
Forum1.thumb.JPG.6260ede7ec1f05c4a258da39a527ce15.JPG

Настройките на NAS:
Forum2.JPG.b2efd8b80e55425f05aceea3f3b75a4a.JPG

Моля да ми посочите как да постигна същото с настоящия Mikrotik?
Ако е нужна каквато и да е информация що се отнася до рутера, моля посочете ми как да я достигна и да ви я представя.
В момента, в който направя Port Mapping /използвам краткия начин, бутона Port Mapping в Quick Set във winbox/, така както бяха в TP-Link рутера, първото изображение, спира въобще интернета. Имам чувството, че forward правилата на NAS и на Mikrotik пречат едно на друго. Изтрия ли тези от рутера, интернетът тръгва, но не мога да достъпя до NAS от външна мрежа.

Благодаря предварително за отделеното време.

• Administrator
Posted

Здравейте, не ползвайте куик сет за да си настройвате рутера. Може да добавите две правила през терминал едно за протокол TCP портовете и едно за UDP портовете. Естествено променете, ако е нужно интерфейса, който ви е WAN или пък сложете за всеки порт самостоятелно правило!

/ip firewall nat
add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=80,443,5001,5002,6690,32400 in-interface=ether1 protocol=tcp to-addresses=192.168.0.115
add action=dst-nat chain=dstnat dst-port=80,443,5001,5002,6690,32400 in-interface=ether1 protocol=udp to-addresses=192.168.0.115

Posted

Благодаря, всичко е наред сега. Добавих правила чрез GUI на winbox, не през терминала, но предполагам, че това няма значение.

Използвах възможността в Quick Set, тъй-като се доверих на видео на Mikrotik /Normunds Rustanovics - Technical Support Manager на Mikrotik/, но явно лесният вариант не е най-удачният или поне не във всички случаи.

Може да е наивна емоцията ми, но ми се струва странно NAS да налага правила на Firewall NAT на Mikrotik, макар и да извежда предупреждение, че ще го направи, в графичното меню на NAS. Въвеждам някакъв forward в графичното меню на NAS и той директно ъпдейтва настройките на рутера, в реално време, без да съм въвеждал никакви credentials за достъп до рутера.

• Administrator
Posted

Такъв контрол от NAS може да се осъществи, ако на рутера е активен UPnP. Ако е активен го изключете задължително!

Posted

Аз го включих, когато експериментирах с настойките за forward на портовете. Изключвам го веднага, благодаря за съвета.

----

Ако е полезно за потребители с малък опит като мен и имащи подобен казус, когато изключих UPnP, рутерът изтри наложените му от NAS forward правила и е наложително те да се конфигурират отново в рутера.

• Administrator
Posted

То това е работата на  Universal Plug and Play прави автоматични динамични правила.

Харесай поста ^^^
acer.gif htc.gifsigpic4024_2.gif

Форумът е за взаимопомощ а не за свършване на чужда работа

RB951Ui-2HnD / RBD25GR-5HPACQD2HPND&R11E-LTE6 /  RB952Ui-5ac2nD-TC

ɹɐǝɥ uɐɔ noʎ ǝɹoɯ ǝɥʇ 'ǝɯoɔǝq noʎ ɹǝʇǝınb ǝɥʇ